• 16 Σεπτεμβρίου, 2021

Μάχη με το χρόνο στο Αφγανιστάν-Οι πτήσεις σωτηρίας και οι φόβοι για νέο τρομοκρατικό χτύπημα

 Μάχη με το χρόνο στο Αφγανιστάν-Οι πτήσεις σωτηρίας και οι φόβοι για νέο τρομοκρατικό χτύπημα

Στο ύψιστο επίπεδο παραμένει ο συναγερμός στις υπηρεσίας ασφαλείας των ΗΠΑ εν μέσω φόβου για νέα τρομοκρατική χτυπήματα από το Ισλαμικό Κράτος στην Καμπούλ, τη στιγμή που πλησιάζει η προθεσμία της 31ης Αυγούστου για ολοκλήρωση των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν και ενώ οι Βρετανοί παραδέχονται πως δεν θα καταφέρουν να βγάλουν από τη χώρα όσους ήθελαν.

Το προσωπικό που συμμετείχε στις προσπάθειες απομάκρυνσης από την Καμπούλ όσο περισσότερων ανθρώπων ήταν δυνατόν, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, έκανε ό,τι μπορούσε κάτω από υπερβολικά δύσκολες συνθήκες, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν Στέφανο Ποντεκόρβο.

«Έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας…γιατί με ό,τι είχαμε κάναμε ό,τι μπορούσαμε δεδομένων των συνθηκών», δήλωσε ο Ιταλός διπλωμάτης στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Ρώμη.

Ο Ποντεκόρβο, ο οποίος έφυγε χθες από το Αφγανιστάν, με την αναχώρηση της τελευταίας ιταλικής πτήσης, είπε ότι όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το αεροδρόμιο της Καμπούλ πέρασαν την διαχωριστική γραμμή μεταξύ εφικτού και ανέφικτου για να μεταφέρουν όλους όσους μπορούσαν εκτός της χώρας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν επίθεση με drone, εναντίον μέλους του ΙΣΙΣ Κ, το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ήταν ο ενορχηστρωτής της προχθεσινής επίθεσης.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση σήμερα, εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του ISIS-K. Η μη επανδρωμένη αεροπορική επίθεση σημειώθηκε στην επαρχία Νανγκαχάρ του Αφγανιστάν. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων» ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισλαμικό Κράτος, δεν άργησε να έρθει, με τον αμερικανό πρόεδρο να κάνει πράξη τις απειλές του.
Στο μεταξύ, οι αερομεταφορές ανθρώπων που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν συνεχίζονται μέσω του αεροδρόμιου της Καμπούλ, λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Αυγούστου.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να καταφεύγουν στο αεροδρόμιο προσδοκώντας να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο, σύμφωνα με τον αμερικανό στρατηγό Χανκ Τέιλορ, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων θα γίνουν «μέχρι την τελευταία στιγμή».

Η γιγαντιαία επιχείρηση αερομεταφοράς ανθρώπων έχει μέχρι στιγμής επιτρέψει την απομάκρυνση από το Αφγανιστάν περισσότερων από 100.000 αλλοδαπών και Αφγανών.

«Προς όσους πραγματοποίησαν αυτή την επίθεση, καθώς επίσης και στον οποιονδήποτε θέλει το κακό της Αμερικής, να ξέρουν αυτό: Δεν συγχωρούμε. Δεν ξεχνάμε. Θα σας κυνηγήσουμε και θα σας κάνουμε να πληρώσετε» είχε αναφέρει ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται με τα θύματα να είναι τουλάχιστον 170, ανάμεσά τους 13 αμερικανοί πεζοναύτες και 28 Ταλιμπάν, και οι τραυματίες να ξεπερνούν τους 200.

Με τις εικόνες του λουτρού αίματος μετά την δολοφονική έκρηξη, να είναι ακόμα νωπές..

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν διέταξαν όσους εξακολουθούν να έχουν στην κατοχή τους όπλα, πυρομαχικά και κυβερνητικά οχήματα στην Καμπούλ να τους τα παραδώσουν εντός μιας εβδομάδας, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με τιμωρητικά μέτρα.

«Στην πόλη Καμπούλ, όλοι όσοι έχουν οχήματα μεταφοράς, όπλα, πυρομαχικά και άλλα κρατικά αγαθά καλούν να τα παραδώσουν εθελουσίως στις αρμόδιες αρχές του Εμιράτου εντός μιας εβδομάδας» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Προειδοποίησε τους «παραβάτες» ότι θα διωχθούν αν βρεθούν στην κατοχή τους τα εν λόγω αντικείμενα.