• 21 Ιανουαρίου, 2022

Λύτρας για μελέτη Τσιόδρα: Θα ήμασταν υπόλογοι αν δεν δίναμε τα στοιχεία σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις

 Λύτρας για μελέτη Τσιόδρα: Θα ήμασταν υπόλογοι αν δεν δίναμε τα στοιχεία σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις

Σε νέες αποκαλύψεις προχώρησε ο Θεόδωρος Λύτρας για τους νεκρούς εκτός ΜΕΘ, δηλώνοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι «δώσαμε τη μελέτη σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας ανέδειξαν σε μελέτη τους πως 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.

“Μελέτη Τσιόδρα δείχνει θνητότητα 87% σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ” – Σοκάρει η επιστημονική καταγραφή του συνεργάτη του, επιδημιολόγου Θ. Λύτρα

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», ο κ. Λύτρας ανέφερε κατ’ αρχήν ότι η έρευνα που έκανε ο ίδιος και ο Σωτήρης Τσιόδρας περιλαμβάνει την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τις 6 Μαΐου του 2021.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι «εξέτασαν τη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών και διαπίστωσαν ότι αυτή αυξάνεται κλιμακωτά, όσο αυξάνεται το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Ιδιαιτέρως όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπερνούν τους 400 σε όλη τη χώρα», τόνισε. Όμως, όπως επεσήμανε, «η θνητότητα αυξάνεται και όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής».

Επίσης, η θνητότητα αυξάνεται όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. «Εμείς λοιπόν επισημαίνουμε αυτή τη διαφορά. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του», ανέφερε και προσέθεσε χαρακτηριστικά:

«Η έρευνά μας καλύπτει όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας και η εν λόγω μελέτη ήταν ιδέα του καθηγητή Τσόδρα. Εμείς δίνουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις».

«Εγώ και ο κύριος Τσιόδρας θα ήμασταν υπόλογοι εάν δεν δίναμε τα αποτελέσματα της ανάλυσής μας σε αυτούς, εάν δεν τους ενημερώναμε», υπογράμμισε.