• 23 Απριλίου, 2021

Λοιμωξιολόγοι: STOP σε άνοιγμα λιανεμπορίου και διαδημοτικές μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαϊα

 Λοιμωξιολόγοι: STOP σε άνοιγμα λιανεμπορίου και διαδημοτικές μετακινήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαϊα

Να μην ανοίξει το λιανεμπόριο και να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, στις περιφέρειες Κοζάνης, Θεσσαλονίκης και Αχαΐας, εισηγείται η επιτροπή των ειδικών, μετά από πολύωρη συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής.

Η έκτακτη σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων συγκλήθηκε, μετά τα πολύ ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα στις τρείς αυτές περιοχές, τα οποία επισήμανε στην απογευματινή ενημέρωση και ο Νίκος Χαρδαλιάς, κάνοντας δραματική έκκληση στους κατοίκους να τηρήσουν τα μέτρα.

Την έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων παρακολούθησαν οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως σημειώνει και το news247.gr, η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη φαίνεται και από τον αριθμό των νέων εισαγωγών. Ειδικότερα, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση στις εισαγωγές σε απλές κλίνες στην Αττική και την Κρήτη, αυξητική είναι η τάση στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Η 3η και 4η ΥΠΕ παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σχεδόν 200 διασωληνωμένους ασθενείς.

«Στην Αττική με βάση τα ενεργά κρούσματα, η επιδημία έδειξε μικρή επιβάρυνση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα σε ποσοστό 4%. Στη Θεσσαλονίκη, όμως, η επιβάρυνση εντός της τελευταίας εβδομάδας ήταν αρκετά μεγαλύτερη και φτάνει το 25% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η αύξηση της πίεσης στις νοσηλευτικές μονάδες της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά μεγαλύτερη. Οι εκτιμήσεις της επιδημικής καμπύλης και στις δύο πόλεις δείχνουν επιβάρυνση, με τη Θεσσαλονίκη να επιβαρύνεται σημαντικά περισσότερο από ότι η Αττική εντός της περασμένης εβδομάδας» ανέφερε στην ενημέρωση ο καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ας σημειωθεί ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 90%.