Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται νέες αυξήσεις χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Που θα διαμορφωθούν οι τιμές

 Λογαριασμοί ρεύματος: Έρχονται νέες αυξήσεις χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής – Που θα διαμορφωθούν οι τιμές

Νέος εφιάλτης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ξεκινά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας καθώς οι νέοι τιμοκατάλογοι από τους παρόχους ρεύματος παραπέμπουν σε υψηλές τιμές λιανικής.

Με βάση το νέο πλαίσιο, οι πάροχοι καλούνται να δώσουν τιμές λιανικής ανά κιλοβατώρα, χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής, και ήδη τα μηνύματα που λαμβάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραπέμπουν σε φουσκωμένα τιμολόγια που ξεκινούν από τα 47-50 λεπτά ανά κιλοβατώρα και φτάνουν ακόμη και και σε διπλάσιες τιμές, το 1 ευρώ δηλαδή.

Να σημειωθεί ότι για σήμερα νέο ράλι καταγράφεται στη μέση χονδρική τιμή, καθώς διαμορφώθηκε στα 426,92 ευρώ/MWh. την ώρα που στις 19/7 η μέση τιμή της χονδρεμπορικής τιμής στην αγορά Επόμενης ημέρας είχε διαμορφωθεί στα 297,22 ευρώ. Όσο δε για τη μέση τιμή χονδρικής μέχρι τώρα για τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 320, 75 ευρώ/MWh.

Έτσι, το αβέβαιο τοπίο με το συνεχές ράλι των τιμών φυσικού αερίου σπρώχνει και τις τιμές ρεύματος, έστω κι αν αυτές πλέον έχουν “πλαφόν” που, όμως, για τις θερμικές μονάδες, ανανεώνεται δυναμικά, ανά μήνα.

Παράλληλα, δημιουργείται μεγάλος προβληματισμός στους παρόχους ενέργειας εν όψει της δημοσιοποίησης των τιμοκαταλόγων για τον μεθεπόμενο μήνα, βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου.

Δηλαδή, πολλοί πάροχοι έχοντας μεγάλη δυσκολία να προβλέψουν το τοπίο και θέλοντας να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις φέρονται έτοιμοι να καταθέσουν προτάσεις με τιμολόγηση της κιλοβατώρας, ακόμη και σε υψηλές τιμές, ώστε να αποφύγουν προβλήματα βιωσιμότητας.

Μανώλης Δράκος