Lockdown:Η επιτυχία, οι ψευδαισθήσεις, η παραπλάνηση και ο φόβος του δεύτερου κύματος

 Lockdown:Η επιτυχία, οι ψευδαισθήσεις, η παραπλάνηση και ο φόβος του δεύτερου κύματος

Η αρχή έγινε με τον Πόρο, νησί-προορισμός κυρίως εγχώριου τουρισμού που μπήκε σε lockdown εξαιτίας της εμφάνισης μεγάλου αριθμού κρουσμάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την Θεσσαλονίκη εάν η καμπύλη του Cocid 19 συνεχίσει να είναι ανοδική. Οι σκέψεις να μην πραγματοποιηθεί φέτος η Διεθνής Έκθεση είναι προφανές πως δεν μπορούν να παραμείνουν μόνο σκέψεις καθώς πουθενά στον κόσμο δεν διοργανώνονται πια τέτοιες εκδηλώσεις που εκ των πραγμάτων προσελκύουν πολλούς επισκέπτες και προκαλείται συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Η δήλωση του πρωθυπουργού πως δεν θα υπάρξει “δεύτερο καθολικό lockdown” πιθανότατα θα επαληθευτεί, ωστόσο ένα άθροισμα μικρότερων τοπικών και “εξειδικευμένων” lockdown είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει μια νέα απορύθμιση της καθημερινότητας και θα βυθίσει ακόμα περισσότερο τους πολίτες στην υγειονομική ανασφάλεια και την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση.

Εδώ και αρκετές ημέρες η Ελλάδα έπαψε να αποτελεί “covid free” προορισμό, όσοι πολίτες είχαν πρόθεση να ταξιδέψουν για διακοπές στην χώρα μας δεν θα το κάνουν και η ταξιδιωτική οδηγία του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ λειτούργησε ως σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των ψευδαισθήσεων. Το ζήτημα, σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι τι δηλώνεις πως είσαι αλλά τι διαισθάνονται οι άλλοι ότι συμβαίνει, και στον τομέα αυτό η χώρα φαίνεται πως χάνει την μάχη των εντυπώσεων που δημιούργησε χάρη στην πολύ καλή διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας και στα θετικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Η πρώτη υγειονομική αναμέτρηση με τον Covid 19 έφερε τα θετικά αποτελέσματα λόγω της έγκαιρης απόφαση για την γενικευμένη καραντίνα. Η δεύτερη αναμέτρηση είναι πιθανό να χαθεί εξαιτίας της ανερμάτιστης και ανορθολογικής διαχείρισης της καλής φήμης της πρώτης και την αδυναμία των αρχών να ελέγξουν το άνοιγμα της οικονομίας.

Είναι σαφές, πάντως, πως δεν φταίει ο τουρισμός. Η εντύπωση πως η χώρα κινδύνευε από τα εισαγόμενα-τουριστικά κρούσματα κοροναϊού αποδείχθηκε μια πολύ κακή πρόβλεψη. Δεν φταίνε οι Γερμανοί, Γάλλοι, Σουηδοί, Αμερικανοί και άλλοι όπως φοβόμαστε προ μηνός αλλά η αδυναμία των αρχών να ελέγξουν τα φαινόμενα συγχρωτισμού στην μετά την καραντίνα επιστροφή στην μερική κανονικότητα.

Ο ιός, όπως αναφέρουν όσοι επιστήμονες μιλούν πιο ανοιχτά, “επωάστηκε” στα πανηγύρια, τους γάμους, τα νυχτερινά κέντρα και ακόμα περισσότερο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και ενισχύθηκε από την χαλαρότητα που παρήγαγαν οι αντιφάσεις της κυβέρνησης και η προσπάθεια να κρυφτούν τα προβλήματα που καραδοκούσαν. Αυτό ήταν, ωστόσο, κάτι που θα μπορούσε να προβλεφθεί και να αντιμετωπιστεί- τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Το να σπεύδει, για παράδειγμα, ο αρμόδιος υπουργός να κάνει προσλήψεις στα μέσα του Αυγούστου στο σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών και να γίνεται προσπάθεια άρον-άρον “επιστράτευσης” περισσοτέρων λεωφορείων αποτελεί θέμα ελάχιστης οξυδέρκειας και οργάνωσης. Θα έπρεπε να το είχε ήδη πράξει και θα το είχε καταλάβει εάν έμπαινε και ο ίδιος σε ένα λεωφορείο της οποιασδήποτε γραμμής ή στο μετρό.

Οι έλεγχοι, επίσης, στα τουριστικά νησιά ήταν ελλιπείς. Φίλη μου έλεγε πως “in” στέκι της νεολαίας σε κυκλαδίτικο νησί της “δεύτερης γραμμής” (όχι στην Μύκονο, ή την Σαντορίνη δηλαδή) “έκοψε” το προηγούμενο σαββατόβραδο 1.200 εισιτήρια! Η χαρά του Covid 19.

Κι’ όμως, στην λίστα με την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων που δίνει στην δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ, οι Κυκλάδες φαντάζουν “άτρωτες” και απροσπέλαστες. Θαύμα;

Εδώ και καιρό, μια μελέτη του ΑΠΘ και γνωστοί επιδημιολόγοι εκτός της επιτροπής του υπουργείου Υγείας προέβλεψαν πως ο αριθμός των κρουσμάτων “θα χτυπήσει κόκκινο” περί τα τέλη Αυγούστου. Η Αττική και η Θεσσαλονίκη, οι δύο περιοχές της χώρας όπου ζει το 60% του πληθυσμού, είναι πρώτες στην λίστα επικινδυνότητας. Εφόσον η κατάσταση εξελιχθεί με αυτό τον ζοφερό τρόπο –μακάρι όχι και όλοι το απευχόμαστε- μήπως πρέπει η κυβέρνηση να προετοιμάσει εγκαίρως το σχέδιο για την αναβολή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς; Ήδη, η ημερομηνία της 7ης Σεπτεμβρίου που είχε αρχικώς ανακοινωθεί μοιάζει να εκβιάζει τα πράγματα για την δημιουργία εντυπώσεων περί μιας κανονικότητας που ίσως δεν θα υπάρχει.

Δεδομένου, μάλιστα, πως νεότερες επιδημιολογικές έρευνες διαψεύδουν τις ανακοινώσεις περί του ότι “οι νέοι δεν νοσούν” (άλλη μια παραπλανητική αβεβαιότητα της επιστήμης, όπως κι εκείνη με την χρήση της μάσκας που τώρα αναδεικνύεται, ορθώς, σε “άγιο δισκοπότηρο”), η επαναλειτουργία των σχολείων με οποιοδήποτε από τα σενάρια που διοχετεύονται από το υπουργείο Παιδείας μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη για τα παιδιά αλλά και για τον γενικό πληθυσμό. Είναι κατανοητό πως η κυβέρνηση συναρτά τέτοιου είδους αποφάσεις με την επίδραση που θα έχουν στην οικονομία, όμως προέχει η υγειονομική αντιμετώπιση του δεύτερου κύμα της της πανδημίας που ίσως να μην είναι τόσο εύκολη όσο η πρώτη.

Εν κατακλείδι, κυβέρνηση και Εθνικό Σύστημα Υγείας δοκιμάστηκαν επιτυχώς, τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, σε συνθήκες αναγκαστικού εγκλεισμού των πολιτών. Τώρα, όμως, θα δοκιμαστούν σε σχεδόν πραγματικές συνθήκες. Με πολίτες κουρασμένους, μετά από ένα χαλαρό καλοκαίρι, με την κοινωνία σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, με την οικονομία να βουλιάζει περισσότερο στην ύφεση.

Οι θρίαμβοι των μέσων ενημέρωσης και οι “καμπάνιες” θα αναμετρηθούν όχι με την ατομική ευθύνη (των πολιτών), όπως διοχετεύεται αμήχανα και αμυντικά, αλλά με την πραγματική ευθύνη των ειδικών, των αιρετών, των εχόντων το πρόσταγμα. Κι αυτή η αναμέτρηση θα είναι δυσκολότερη σε μια προσπάθεια να κρατηθεί η χώρα και υγιειονομικά και οικονομικά ζωντανή…

Σχετικά Άρθρα