• 5 Δεκεμβρίου, 2020

Lockdown Νοέμβριο για κανονικό Δεκέμβριο – “Κλειδώνουν” οι αποφάσεις – Παράπονα βουλευτών για τους υπουργούς

 Lockdown Νοέμβριο για κανονικό Δεκέμβριο –  “Κλειδώνουν” οι αποφάσεις – Παράπονα βουλευτών για τους υπουργούς

Το προσεχές δεκαήμερο έως και δεκαπενθήμερο είναι το χρονικό διάστημα της κρίσης για την περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών, έως τη γενική καραντίνα. Ωστόσο τα σήματα αναφορικά με τον χαρακτήρα αλλά και την έκταση αυτών των μέτρων που εκπέμπονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα είναι σαφή.

Παρά τις δυσκολίες που αναμένεται ότι θα ενσκήψουν το επόμενο διάστημα, η εφαρμογή των μέτρων ειδικοί και κυβέρνηση ευελπιστούν να επιτρέψει στην ανακοπή της διασποράς του ιού.

Άλλωστε πρόκειται για ένα πλέγμα περιορισμών, που όπως επισημαίνεται, ελήφθησαν στην επιδημιολογική καμπύλη. Σε καμία περίπτωση πάντως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει ακόμη και πριν το δεκαήμερο τις δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις.

Χαρδαλιάς στο libre: Δεν μας ανησυχούν οι μετακινήσεις των νέων – Τι θα γίνει με τα καθολικά τεστ πριν από τις πτήσεις

Ο κυρίαρχος στόχος είναι ξεκάθαρος όπως έχει τεθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος μιλώντας στους γαλάζιους βουλευτές τον περιέγραψε με τρεις λέξεις: τον πιο κανονικό Δεκέμβριο.

Σε διαφορετική περίπτωση το γενικό lockdown είναι η αναγκαστική επιλογή ή ενδιάμεσα η απαγόρευση της μετακίνησης από νομό σε νομό.

Παρά την επιδείνωση των στοιχείων όμως αποτελεί πεποίθηση ότι η χώρα μπορεί να φτάσει στον προκαθορισμένο προορισμό με μοναδικό καύσιμο την πειθαρχία στα μέτρα, η απόδοση των οποίων θεωρείται δεδομένη. Αυτό απεδείχθη και στο παράδειγμα της Κοζάνης, η οποία παρότι κατέγραψε την αρνητική πρωτιά, εισόδου στην ζώνη αυστηρής επιδημιολογικής επιτήρησης, πλέον αποτυπώνεται η αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση η παρούσα κατάσταση αλλά το κυριότερο η εξέλιξη της είναι δεδομένο ότι θα δοκιμάσει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Σε αυτό το πεδίο πάντως στην μακρά συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ετέθη ευθέως από γαλάζια στελέχη η κρισιμότητα και η χρησιμότητα της έγκαιρης ενημέρωσης τους από τους αρμόδιους υπουργούς για τις αποφάσεις που αφορούν στα περιοριστικά μέτρα.

Θεσσαλονίκη και Σέρρες διανύουν το δεύτερο εικοσιτετράωρα στον αστερισμό του lockdown. Από σήμερα λήγει και η ελαστικότητα των αρχών για τις προϋποθέσεις που αφορούν στις μετακινήσεις, η οποία επιτρέπεται για τους ακόλουθους λόγους:

  • Από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, με βεβαίωση από τον εργοδότη από το Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη
  • Για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο παρέχεται βεβαίωση από το Διευθυντή του σχολείου
  • Επίσης, επιτρέπονται οι μετακινήσεις με αποστολή SMS στο 13033 για συγκεκριμένους λόγους.
  • Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού, παρά μόνον για επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας, καθώς επίσης για επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι η μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας ισχύει άπαξ, δεν θα είναι δυνατή δηλαδή η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη ή τις Σέρρες προτού αρθούν τα σχετικά μέτρα. Για την χρονική ζώνη από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 5:00 το πρωί επιτρέπεται η μετακίνηση αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας ή για κίνηση με κατοικίδιο ζώο, πάντα με τη σχετική βεβαίωση ή μετά από αποστολή SMS.

Από τις έξι το πρωί της Τρίτης έχουν ανασταλεί οι αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με το εξωτερικό.

Παρά τις δυο ταχύτητες στην λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων στις δυο περιφερειακές ενότητες, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι τα τρέχοντα στοιχεία καταδεικνύουν ότι δεν υφίσταται πρόβλημα ενδοσχολικής διασποράς.

Ειδικότερα οι εκπαιδευτικές μονάδες που ήταν σε αναστολή εξ’ ολοκλήρου σε όλη τη χώρα στο διάστημα 14 Σεπτεμβρίου – 1 Νοεμβρίου έφτασαν τις 73, δηλαδή το 0,5157% του συνόλου. Πρόκειται για 18 νηπιαγωγεία, 20 Δημοτικά, οκτώ Γυμνάσια, δύο μονάδες Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, 21 Λύκεια, τρία Επαγγελματικά Λύκεια κι ένα ΙΕΚ.

Στο ίδιο διάστημα τα σχολικά τμήματα που ήταν σε αναστολή λειτουργίας έφτασαν τα 621, δηλαδή το 0,7632% του συνόλου των τμημάτων γενικής παιδείας. Πρόκειται για 17 τμήματα Νηπιαγωγείων, 153 Δημοτικών, 133 Γυμνασίων, 219 Λυκείων, 65 Επαγγελματικών Λυκείων και 34 ΙΕΚ.