• 18 Απριλίου, 2021

Lockdown: Γρίφος το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Νέες ημερομηνίες στο τραπέζι – Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

 Lockdown: Γρίφος το άνοιγμα του λιανεμπορίου – Νέες ημερομηνίες στο τραπέζι – Κρίσιμη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων

Σε γρίφο για γερούς λύτες εξελίσσεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια πότε θα δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες για να ανάψει το “πράσινο φως”.

Σήμερα (26.03.2021), στην καθιερωμένη σύσκεψη της Παρασκευής, οι επιστήμονες  θα αξιολογήσουν την πορεία της πανδημίας, κάνοντας μια εκτίμηση για το πόσο κοντά βρίσκεται ή όχι η κορύφωση του 3ου κύματος της πανδημίας, αλλά και για το πότε θα αρχίσει η πορεία ισοπέδωσης της επιδημιολογικής καμπύλης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο επιθυμούν το νέο ορόσημο για το άνοιγμα της αγοράς να είναι η 5η Απριλίου ή να μετατεθεί, το αργότερο στις 12 ή 17 Απριλίου με αυστηρούς κανόνες λειτουργίας και σε πρώτη φάση με τη μέθοδο του click away.

Η ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου θα δώσει το σύνθημα για το σταδιακό άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων, και καταρχήν των σχολείων.

Αν και εφόσον όμως η πανδημία συνεχίσει την ασύμμετρη επίθεση και η καραντίνα παραταθεί μετά τα μέσα Απριλίου, τότε το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται βέβαιο ότι θα μετατεθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.

25η Μαρτίου: Το απρόοπτο με τα άλογα στην παρέλαση

Όσο για την εστίαση ο σχεδιασμός παραμένει να ανοίξει το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου και πάντα ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

«Είναι προφανές ότι δεχόμαστε μια πάρα πολύ μεγάλη πίεση και εκτιμάται ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου  κύματος. Την ίδια στιγμή ολόκληρη η Ευρώπη δέχεται την πίεση ενός σφοδρότατου τετάρτου κύματος. Όλες οι κυβερνήσεις επιλέγουν πολύ σκληρά μέτρα για τον περιορισμό της  μετάδοσης» δηλώνουν με έμφαση κυβερνητικές πηγές.

Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ασφυκτικής  πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στη μετατροπή επιπλέον δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική, που δοκιμάζεται σκληρά, αποκλειστικά σε νοσοκομεία COVID-19.