Lockdown διαρκείας με… “στάγδην βραδέως” εμβολιασμούς – Προβληματισμός με την αύξηση των διασωληνωμένων, μετά τις 10 Ιανουαρίου οι πρώτες εκτιμήσεις

 Lockdown διαρκείας με… “στάγδην βραδέως” εμβολιασμούς – Προβληματισμός με την αύξηση των διασωληνωμένων, μετά τις 10 Ιανουαρίου οι πρώτες εκτιμήσεις

Παρά τους πρώτους συμβολικούς εμβολιασμούς το καθεστώς γενικής καραντίνας θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι να επιτευχθεί ανοσία του πληθυσμού. Η όποια χαλάρωση μέτρων θα γίνει σταδιακά και βήμα βήμα, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το ΕΣΥ.

Θα πρέπει επίσης να φανεί εάν το ρεβεγιόν με εννέα άτομα ή το click away θα έχουν επηρεάσει την επιδημιολογική καμπύλη και ορισμένοι λοιμωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι θα ήταν ασφαλέστερο να περάσει ένα ικανό χρονικό διάστημα και μετά την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Νίκο Σύψα η αντανάκλαση της εικόνας από συναθροίσεις των εορτών θα φανεί στις 10 Ιανουαρίου και συνεπώς θα ήταν πιο συνετό να εκτιμηθεί τότε η κατάσταση.

Υπό αυτό το πρίσμα, ακόμη είναι νωρίς για να δοθούν καθαρές απαντήσεις για το αν και πώς το lockdown θα συνεχιστεί μετά τις 7 Ιανουαρίου, αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία.

  • Στην κυβέρνηση θα ήθελαν στις 8 Ιανουαρίου να ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα όλων των βαθμίδων ταυτόχρονα, όπως ουσιαστικά παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, όμως οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Φέρεται να υπάρχουν μάλιστα διαφορετικές απόψεις στην επιτροπή σχετικά με το εάν θα μπορούσαν μετά τα Φώτα να επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές, έστω του δημοτικού, ή εάν θα ήταν ασφαλέστερο το εκπαιδευτικό lockdown να παραταθεί μέχρι τουλάχιστον τις 18 Ιανουαρίου.
  • Το σκεπτικό της δεύτερης εισήγησης είναι ότι πρέπει να παραμείνει περιορισμένη η κινητικότητα, καθώς σταθεροποίηση των κρουσμάτων υπήρξε μόνο μετά το κλείσιμο των σχολείων. Υπάρχουν άλλωστε ακόμη και φόβοι για αύξηση των κρουσμάτων κατά 50% εάν ανοίξουν τα σχολεία μετά τα Φώτα. Από την άλλη, μέλη της επιτροπής όπως ο Χαράλαμπος Γώγος υποστηρίζουν ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν.

Θετικό στοιχείο αποτελεί η αποτύπωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, καθώς είναι πλέον εμφανής η πτωτική τάση – έστω κι αν αυτή ήρθε αργότερα από το αναμενόμενο.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θ’ ακολουθήσει το παράδειγμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα εμβολιαστεί στον «Ευαγγελισμό».

Ωστόσο, την ώρα που η έλευση των εμβολίων φέρνει μια κάποια ελπίδα παρά την αργή υλοποίηση η επιδημιολογική εικόνα του κορωνοϊού εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς.

Οι τελευταίες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα στη χώρα βρίσκονται για πρώτη φορά έπειτα από καιρό σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε σε αυτή την εξίσωση και τα περιορισμένα τεστ κορωνοϊού που διεξήχθησαν τις ημέρες των εορτών ανά την επικράτεια.

Είναι ενδεικτικό πως την Κυριακή διαπιστώθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού, 342 νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε σύνολο κάτι παραπάνω από 6.000 τεστ.

Παράλληλα, ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, έπειτα από δύο σχεδόν μήνες lockdown στην Ελλάδα. Η επιτροπή ειδικών έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην αργή ανταπόκριση των μέτρων στη μείωση της διάδοσης του κορωνοϊού και την ακόμη πιο σταδιακή αποκλιμάκωση της πίεσης στο σύστημα υγείας.

Την Κυριακή, ο αριθμός των διασωληνωμένων ανήλθε σε 469, την ώρα που τα μοντέλα πρόβλεψης εξέλιξης της πανδημίας στις αρχές του Δεκέμβρη υπολόγιζαν οι βαριά ασθενείς σε ΜΕΘ να έχουν μειωθεί στους 300 την ημέρα των Χριστουγέννων.

Σχετικά Άρθρα