Lockdown: Μέτρα και τον Απρίλιο

 Lockdown: Μέτρα και τον Απρίλιο

Απομακρύνεται το σενάριο άρσης των αυστηρών περιοριστικών μέτρων ακόμη και στις 29 Μαρτίου ενώ η αρχική ημερομηνία για 22 Μαρτίου έχει αποκλειστεί προ πολλού καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συζήτησης για άνοιγμα της αγοράς.

Από τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ δεν φαίνεται να «δουλεύουν» τα μέτρα, τόνισε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Εξήγησε ότι ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.

Με βάση την εμπειρία από το προηγούμενο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι υπάρχει διαφορά περίπου μιας εβδομάδας από τη μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα με την πτώση κρουσμάτων και φυσικά ακόμη περισσότερο θα χρειαστεί για να φανεί η αποκλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία.

  • Στην επισήμανση ότι αυτή η εκτίμηση ανατρέπει τον σχεδιασμό για άνοιγμα δραστηριοτήτων, απάντησε ότι είναι σωστό να υπάρχει σχεδιασμός και να εξετάζονται «έξυπνες» λύσεις και παρεμβάσεις καθώς η οικονομική κατάσταση είναι ευθραυστή, ωστόσο η υγειονομική κατάσταση είναι επιβαρυμένοι και όλοι ξέρουμε πόσο υποφέρουν οι ασθενείς αλλά και οι υγειονομικοί.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα είναι αυξημένο και παρατηρείται αύξηση φορτίου στα λύματα σε τρεις μεγάλες πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τον Βόλο. Μικρή αύξηση φορτίου παρατηρήθηκε και χθες στην Αττική.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση δεν είναι η ώρα να συζητάμε για ανοίγματα και για άρση περιοριστικών μέτρων», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης.

Εξήγησε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται σε συναθροίσεις της Τσικνοπέμπτης, την κόπωση των πολιτών αλλά και τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα και δίνουν πολύ μεγάλο ιικό φορτίο στους ανθρώπους που μολύνουν.

Έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για την ενδοοικογενειακή μετάδοση, λέγοντας ότι μικρότερες ηλικίες ασυμπτωματικές, διασπείρουν τον κορωνοϊό σε μεγαλύτερα άτομα που στη συνέχεια νοσούν.

Γεωργιάδης: Αν η πανδημία καλπάζει το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται

Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών μίλησε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

«Την ευθύνη των διαδηλώσεων την πήρε ο Τσίπρας, όταν κάθε μέρα το κόμμα του και βουλευτές του συμμετέχουν σε διαδηλώσεις ή όταν κάνει κάλεσμα σε πορεία όπως χθες», όπως σχολίασε.

Τόνισε, δε, ότι οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή την ώρα που γίνεται προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας οι καθημερινές διαδηλώσεις το μόνο που κάνουν είναι να διασπείρουν τον ίο.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε, επίσης, ότι αν η πανδημία καλπάζει το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται, συμπληρώνοντας πως αν για τον Κουφοντινα ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να καταστρέψει όλη την Ελλάδα να βγει και να μας το πει.

Πελώνη για lockdown: Δεν είναι της παρούσης η συζήτηση για άνοιγμα

Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 1.496 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 284 και στις 10 Μαρτίου φτάσαμε τις 3.215 νέα κρούσματα και τους 445 διασωληνωμένους.Σχετικά με την ημερομηνία ανοίγματος δραστηριοτήτων η κ. Πελώνη εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένη εξηγώντας ότι με τα νούμερα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δεν είναι  της παρούσης αυτή η συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.

Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών. Ωστόσο όπως είπε όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Ειδικά για την 25η Μαρτίου και το ερώτημα εάν θα γίνει φέτος παρέλαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει οργάνωση για τη συγκεκριμένη ημέρα, ωστόσο δεν θα ήθελε να πει περισσότερα.

Απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

Τι θα γίνει με σχολεία, εστίαση, τουρισμό

Μέχρι τώρα πάντως το βασικότερο σενάριο επιστροφής στην κανονικότητα ήθελαν μετά το λιανεμπόριο να ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων με την κυβέρνηση να φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στα Λύκεια λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και στα Γυμνάσια.

  • Σειρά θα έπαιρνε η εστίαση καθώς όπως είχε τονίσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση της Δευτέρας, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει εντός Απριλίου και σε εξωτερικούς χώρους

Ο τουρισμός θα αποτελούσε το επόμενο βήμα για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Όπως άλλωστε παρουσίασε επίσημα το υπουργείο Τουρισμού, μέχρι τις 14 Μαΐου η Ελλάδα θα έχει ανοίξει τον τουρισμό της για το καλοκαίρι, με σύνθημα «All you want is Greece». Για τον τουρισμό θα ισχύσει ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και με δειγματοληπτικούς ελέγχους στους τουρίστες, ενώ όπως ανακοινώθηκε θα είναι ευπρόσδεκτοι με τις εξής τρεις προϋποθέσεις: Να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν αντισώματα ή να έχουν αρνητικό τεστ Covid.

Όλα πάντως θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο. Στην περίπτωση που οι ειδικοί δουν θετικά σημάδια και η πίεση στο σύστημα υγείας αρχίσει να χαλαρώνει, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία

Οι νέες μολύνσεις κινήθηκαν την Τετάρτη σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ενώ αμείωτη παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας, με τις διασωληνώσεις να φτάνουν τις 479.

2.633 τα νέα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα με την Αττική να καταγράφει για μια ακόμη μέρα υψηλό αριθμό θετικών τεστ φτάνοντας στα 1.322. Υψηλός και ο αριθμός των διασωληνωμένων στους 479 με 48 ασθενής να χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η κορύφωση του τρίτου κύματος με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας ακόμη μέχρι να τα κρούσματα να αποκλιμακωθούν.

Την ανησυχία εντείνουν και οι μεταλλάξεις του ιού με την αυξητική τάση των κρουσμάτων να συνεχίζεται και μετά την καθαρά Δευτέρα.

Η παράταση του 3ου lockdown είναι πλέον ορατή εξαιτίας της αύξησης του δείκτη θετικότητας με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση του ιϊκού φορτίου σε Θεσσαλονίκη Βόλο και Ηράκλειο.

Σχετικά Άρθρα