• 26 Νοεμβρίου, 2020

Lockdown “ακορντεόν”: Τελειώνει αυτό… αρχίζει το επόμενο – Στο δεκαήμερο θα κριθεί πώς θα ανοίξει η αγορά ενόψει Χριστουγέννων

 Lockdown “ακορντεόν”: Τελειώνει αυτό… αρχίζει το επόμενο – Στο δεκαήμερο θα κριθεί πώς θα ανοίξει η αγορά ενόψει Χριστουγέννων

Τα κρούσματα θα πρέπει σε καθημερινή βάση να πέσουν σε τριψήφιο νούμερο για να υπάρξει κάποιου είδους πρόοδος και αν σταθεροποιηθούν κοντά στα 400 θα υπάρξει η προοπτική… εξόδου και της άρσης του lockdown.

Η οποία, θα είναι όπως και το Μάιο σταδιακή: πρώτα θα αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία – με πιθανότερο σενάριο τη διατήρηση της απαγόρευσης τις νυχτερινές ώρες – μετά θ’ ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα και στο τέλος η εστίαση και άλλοι χώροι.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως το άνοιγμα της οικονομίας θα πραγματοποιηθεί σε στάδια, όπως συνέβη και την προηγηθούμε η φορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές Δεκεμβρίου, εφόσον βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα ανοίξουν πρώτα τα εμπορικά καταστήματα και στη συνέχεια η εστίαση.

Όπως όμως εξήγησε το Σάββατο στην εκτελεστική γραμματεία της ΝΔ ο πρωθυπουργός, το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας θα γίνει σταδιακά και σε καμία περίπτωση άρση του lockdοwn, δε σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν περιορισμοί.

Η μικρή μείωση των κρουσμάτων κοροναϊού χθες, που συνδέεται και με το γεγονός ότι λόγω lockdown γίνονται προφανώς λιγότερα rapid test, δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, καθώς το κρίσιμο μέγεθος είναι οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι, που δυστυχώς αυξήθηκαν.

Από αύριο αναμένεται η κορύφωση των αναμενόμενων διασωληνώσεων και η ελπίδα είναι πως στη συνέχεια θα αρχίσουν να μειώνονται τα σοβαρά περιστατικά, ώστε να πάρει ανάσα το ΕΣΥ και στη συνέχεια να αρχίσει το άνοιγμα εν όψει Χριστουγέννων.

Όππως δήλωσε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «στόχος είναι να λειτουργήσουμε πριν από τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό, άλλωστε, πήραμε τα μέτρα γρήγορα, ώστε να μπορέσουμε μέσα στο Δεκέμβριο να έχουμε μια επιστροφή, η οποία θα μας επιτρέψει να κάνουμε γιορτές με κάποια κανονικότητα που, φυσικά, δεν θα είναι ίδια με την περσινή, αλλά θα είναι μορφή κανονικότητας, για να υπάρξει ο τζίρος στην αγορά».

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, ήταν ότι ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε το σενάριο του «ακορντεόν». Δηλαδή, αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων και της πίεσης στο σύστημα υγείας, οι περιορισμοί ή ακόμη και το lockdown είτε θα αίρονται ή είτε θα επιστρέφουν για ένα χρονικό διάστημα.

Το σενάριο αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ναι μεν οι περιορισμοί ενδέχεται ν’ αρθούν πριν από τα Χριστούγεννα, όμως, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και φτάσει ξανά στα σημερινά επίπεδα μετά τις γιορτές, τότε δεν θα πρέπει ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μέτρων ή ακόμη κι ενός νέου lockdown – το οποίο, βέβαια, μπορεί να είναι και μικρότερο σε διάρκεια τότε.

Το σχεδιασμό αυτό επιβεβαίωσε χθες (Open) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, κάνοντας λόγο για εναλλασσόμενα “μίνι” lockdown. Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 μέρες ανοιχτά, για τρεις με τέσσερις φορές μέχρι τέλος Μαρτίου. Στόχος είναι να υπάρχουν περίπου 500 – 600 κρούσματα την ημέρα και να απαιτηθούν περίπου 200 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό, αριθμοί τους οποίους μπορεί να αντέξει το ΕΣΥ.

Διευκρινίζεται ότι αυτή τη στιγμή, όπως φαίνεται και από την τελευταία ΚΥΑ, δεν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις εννέα το βράδυ ή τις 12 τα μεσάνυχτα και δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιβληθεί και τέτοιο πρόσθετο μέτρο, εφόσον και για όσο ισχύει ούτως ή άλλως ο περιορισμός της υποχρέωσης αποστολής SMS στο 13033.

Όταν όμως αρθεί η υποχρέωση αποστολής SMS, το πιθανότερο ειναι να επανέλθει και η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα.

Το ερώτημα είναι βεβαίως εάν αυτό το μέτρο θα παραμείνει εν ισχύ και τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου ούτως ή άλλως υπάρχει ένα ζήτημα με το πως θα μπορούσε να λειτουργήσει η εστίαση και διασκέδαση.