• 25 Ιανουαρίου, 2022

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Λήξη ισχύς στο επτάμηνο από την 1η Φεβρουαρίου – Παράθυρο για επέκταση υποχρεωτικότητας

 Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Λήξη ισχύς στο επτάμηνο από την 1η Φεβρουαρίου – Παράθυρο για επέκταση υποχρεωτικότητας

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από 1η Φεβρουαρίου λήγει η ισχύς των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 7 μήνες. Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, στον ΑΝΤ1 η ισχύς του πιστοποιητικού με δύο δόσεις θα διαρκεί επτά μήνες, ωστόσο δεν επηρεάζεται στους επτά μήνες η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ταξίδια στην Ευρώπη.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι περίπου 500.000 άτομα δεν έχουν κάνει ακόμα την τρίτη δόση.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο Mega, είπε ότι υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες 60 ετών και άνω απέδωσε, ενώ καταλυτικό ρόλο στη θωράκιση από τη βαριά νόσηση ήταν η τρίτη δόση.

«Αν χρειαστεί να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα, θα το κάνουμε», δήλωσε.

Πάντως όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», δεν αποκλείεται να μην έρθουν τα νέα μέτρα, αλλά και να αρθούν τα μέτρα στην εστίαση. Μένει να δούμε αν αυτό το σενάριο θα επιβεβαιωθεί. Πάντως και η Μίνα Γκάγκα, αν. υπουργός Υγείας, τόνισε ότι δεν έρχονται νέα μέτρα.

Λιγότερο σοβαρές νοσήσεις και νοσηλείες προκαλεί η μετάλλαξη Όμικρον στον γενικό πληθυσμό, και κυρίως στους εμβολιασμένους και με τις τρεις δόσεις, δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και τον Νίκο Στραβελάκη.

  • «Υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που η Όμικρον προκαλεί συμπτώματα, όπως για παράδειγμα έντονο πυρετό, αλλά είναι λιγότεροι οι άνθρωποι που χρειάζονται για παράδειγμα High Flow. Μπορεί να απειλήσει ανθρώπους ανοσοκατεσταλμένους, που έχουν προβλήματα υγείας, ή ανεμβολίαστους, όμως τον τελευταίο καιρό δεν έχουμε δει ανθρώπους εμβολιασμένους και με τις τρεις δόσεις να έχουν προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε δε ότι μπορεί τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα τμήματα επειγόντων να πιέζονται, να αυξάνονται οι νοσηλείες, ωστόσο οι νοσηλείες στις ΜΕΘ μένουν σταθερές. Ενδεικτικά, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι χθες ελήφθησαν δείγματα από νοσηλευόμενους και από το «Σωτηρία» και από τον «Ευαγγελισμό» κι έδειξαν ότι όλοι οι πρόσφατα διασωληνωμένοι έφεραν τη μετάλλαξη Δέλτα, με εξαίρεση μια γυναίκα που έφερε την Όμικρον, η οποία ωστόσο ήταν τυχαίο εύρημα, καθώς δεν νοσηλευόταν για κορονοϊό στο νοσοκομείο, αλλά για άλλη νόσο.

Ερωτηθείσα πότε θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Ιανουάριο και η αποκλιμάκωση θα έρθει νωρίτερα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Τέλος, απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, και είπε ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση για εμβολιασμό, αλλά και τεράστια προσφορά self test, τα οποία πάντως είναι σε έλλειψη στα φαρμακεία για το άνοιγμα των σχολείων αύριο…