Λιβύη: Τα κριτήρια υποψηφιότητας για την πρωθυπουργία ανακοίνωσε το κοινοβούλιο

 Λιβύη: Τα κριτήρια υποψηφιότητας για την πρωθυπουργία ανακοίνωσε το κοινοβούλιο

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης, που εδρεύει στο Τομπρούκ, ανακοίνωσε σήμερα τις προϋποθέσεις για όσους επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τη θέση του μεταβατικού πρωθυπουργού της χώρας, με στόχο να αντικατασταθεί ο επικεφαλής της σημερινής κυβέρνησης, ο Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος στηρίζεται από την αντίπαλη πλευρά, της Τρίπολης.

Στη συνεδρίαση που διεξήχθη “παρουσία 120 βουλευτών”, η Βουλή “ενέκρινε τα κριτήρια υποψηφιότητας για τη θέση του πρωθυπουργού στην επόμενη” μεταβατική κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Σώματος, Αμπντάλα Μπλιχέκ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται 13 κριτήρια. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο η ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να αντικατασταθεί ο Ντμπεϊμπά.

Ο νέος επικεφαλής των μεταβατικών αρχών θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με τη λίστα αυτή, “να παραιτηθεί από το (σ.σ. προηγούμενο) αξίωμά του προτού να θέσει υποψηφιότητα”, “να μην έχει άλλη υπηκοότητα πλην της λιβυκής” και “να δεσμευτεί γραπτώς ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές”.

Αυτή η πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου δεν είναι ομόφωνη. Μερικοί βουλευτές ζήτησαν να παραμείνει στη θέση της η μεταβατική κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών. Την ίδια άποψη εκφράζει και η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) που επιμένει να καθοριστεί μια νέα ημερομηνία για τις προεδρικές εκλογές, αντί να γίνει κυβερνητικός ανασχηματισμός.

Έπειτα από μια δεκαετία ένοπλων συρράξεων και διχασμού μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Λιβύης, σχηματίστηκε πριν από έναν χρόνο μια μεταβατική κυβέρνηση, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Η ημερομηνία των εκλογών αυτών είχε καθοριστεί για τις 24 Δεκεμβρίου, αλλά μετά την αναβολή τους δεν έχει οριστεί μια νέα ημερομηνία. Επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης είναι ο επιχειρηματίας Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, ο οποίος ήταν υποψήφιος στις προεδρικές του Δεκεμβρίου που ματαιώθηκαν. Ο Ντμπεϊμπά έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα παραδώσει την εξουσία παρά μόνο σε μια κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ, επίσης υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ζήτησε στα μέσα Ιανουαρίου να αντικατασταθεί η μεταβατική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι η θητεία της έληξε με την αναβολή των εκλογών. Ζήτησε επίσης από την κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι αρμόδια για εκλογικά θέματα να ορίσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μια νέα, οριστική ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών.

Βαγγέλης Μαρινάκης