• 18 Οκτωβρίου, 2021

Λιβύη: Ο ΟΗΕ εξετάζει καταγγελίες για λεηλασίες, πυρπολήσεις και δολοφονίες από Τούρκους μισθοφόρους

 Λιβύη: Ο ΟΗΕ εξετάζει καταγγελίες για λεηλασίες, πυρπολήσεις και δολοφονίες από Τούρκους μισθοφόρους

Τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν τις αναφορές για λεηλασίες και καταστροφές ιδιωτικής ιδιοκτησίας σε δύο πόλεις έξω από την Τρίπολη τις οποίες κατέλαβαν ένοπλες τζιχαντιστικές συμμορίες που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι δυνάμεις της ισλαμικής κυβέρνησης της Τρίπολης, που στηρίζονται από την Τουρκία, ανακατέλαβαν την Πέμπτη την Ταρχούνα, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) της Βουλής των Αντιπροσώπων, υπό τη διοίκηση του του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του Χαφτάρ –ο οποίος υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τη Ρωσία– αναρτήθηκαν βίντεο στο διαδίκτυο που δείχνουν λεηλασίες καταστημάτων και πυρπόληση σπιτιών τα οποία ανήκουν σε οικογένειες που συνδέονται με τον LNA και τους τοπικούς υποστηρικτές του.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της ότι περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Ταρχούνα και τη νότια Τρίπολη.

«Οι αναφορές για τον εντοπισμό ενός αριθμού πτωμάτων στο νοσοκομείο της Ταρχούνα είναι βαθύτατα ανησυχητικές», πρόσθεσε η UNSMIL, χωρίς να επιρρίψει ευθύνες σε καμία πλευρά.

«Λάβαμε επίσης πολυάριθμες αναφορές για λεηλασίες και καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στην Ταρχούνα και την Αλασάμπαα, που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι είναι εκδικητικές ενέργειες οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να ξεφτίσουν ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό ιστό στη Λιβύη», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Η Αλασάμπαα είναι μια άλλη πόλη στα νότια της Τρίπολης που έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές και την οποία κατέλαβε πρόσφατα η ισλαμική κυβέρνηση.

«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας θα πρέπει να λάβει κατεπειγόντως μέτρα για να σταματήσει τα εκδικητικά εγκλήματα στην Ταρχούνα», είπε η Χάνα Σάλαχ, ερευνήτρια στην οργάνωση Human Rights Watch.

Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ισλαμικής κυβέρνησης έστειλε στο πρακτορείο Reuters μια ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούνται οι δυνάμεις της ότι θα τιμωρηθούν για τυχόν αντίποινα στις περιοχές που ανακαταλαμβάνονται.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της ισλαμικής κυβέρνησης της Τρίπολης από την πλευρά του είπε ότι οι δυνάμεις που μπήκαν στην Ταρχούνα ανακάλυψαν περισσότερα από 100 πτώματα σε ένα νεκροτομείο.