Λιβύη – Εξελίξεις: Ανησυχία για νέες συγκρούσεις – Ποιος είναι ο Μπασάγκα που ορίζεται υποψήφιος Πρωθυπουργός

 Λιβύη – Εξελίξεις: Ανησυχία για νέες συγκρούσεις – Ποιος είναι ο Μπασάγκα που ορίζεται υποψήφιος Πρωθυπουργός

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων στην Λιβύη με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να ανακηρύξει υποψήφιο Πρωθυπουργό τον Φατί Μπασάγκα, χτες στη Ρώμη διοργανώθηκε συνάντηση μεταξύ ανώτερων διπλωματών, στην οποία η Ελλάδα δεν είχε συμμετοχή.

Του Σπύρου Σιδέρη

Στους συνομιλητές της συνάντησης της Ρώμης περιλαμβάνονταν η σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Στέφανι Γουίλιαμς, καθώς και υπουργοί Εξωτερικών και διπλωματικοί εκπρόσωποι της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Ιταλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κατάρ, της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, η συνάντηση ήταν “μια ευκαιρία για να διεξαχθεί μια ανοικτή συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και να προωθηθεί μια συνεκτική διεθνής θέση για την υποστήριξη της πολιτικής διαδικασίας υπό την ηγεσία της Λιβύης και με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ”.

Κατά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία του Κράτους του Κατάρ επανέλαβε την υποστήριξη του Κατάρ για τη Λιβυκή πολιτική πορεία και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και όλες τις ειρηνικές λύσεις που διαφυλάσσουν την ενότητα, τη σταθερότητα και την κυριαρχία της Λιβύης, καθώς και τρόπους επίτευξης των φιλοδοξιών του αδελφικού λαού της για ανάπτυξη και ευημερία.

Σήμερα σε μια αμφιλεγόμενη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Λιβύη, ορίστηκε υποψήφιος Πρωθυπουργός ο Φατί Μπασάγκα, ο οποίος υποστηρίζεται και από τον Χαλίφα Χαφτάρ, θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση και να τεθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος συγκρούσεων δεν αποκλείεται στην περιοχή της Λιβύης.

Παναγιώτης Δρίβας