• 27 Νοεμβρίου, 2021

Λινού: Τα μέτρα να σφίξουν για όλους, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής – Να χρησιμοποιηθούν μονοκλωνικά και χάπια

 Λινού: Τα μέτρα να σφίξουν για όλους, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής – Να χρησιμοποιηθούν μονοκλωνικά και χάπια

Μιλώντας στο Mega η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού είπε πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», επισημαίνοντας: «Πρέπει τουλάχιστον να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να χορηγηθούν εκτός νοσοκομείου, τις τρεις πρώτες ημέρες, για να μπορέσουμε να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων … υπάρχουν θεραπείες που αν και όχι πραγματικά θεραπευτικές, δίνουν την ευκαιρία να μη χρειαστεί νοσηλεία … μειώνεται η πιθανότητα. Και τα μονοκλωνικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και της Merck τα χάπια. Πρέπει να αρχίσει η θεραπεία στις 3-4 πρώτες ημέρες. Σύμφωνα με αυτά που ακούμε πρέπει τις επόμενες 2-3 ημέρες να έχουν έρθει. Πρέπει το υπουργείο να είναι έτοιμο, να φέρει αμέσως. Είναι μία λύση που δεν είναι τελική, αλλά είναι βοήθεια για τα νοσοκομεία μας».

Τόνισε επίσης ότι «υπάρχουν μελέτες ότι με τήρηση αποστάσεων άνω του ενός μέτρου, δηλαδή με την αποφυγή συνωστισμού, μειώνεται δραματικά η πιθανότητα να νοσήσει κανείς. Αν δεν ενεργοποιήσουμε αυτά τα μέτρα αυτή τη στιγμή, τις επόμενες 2-3 ώρες, θα συνεχίσουμε να έχουμε αύξηση κρουσμάτων … Μέχρι πριν λίγο καιρό, τηρούσαμε αποστάσεις και φορούσαμε μάσκες, είτε ήμασταν εμβολιασμένοι είτε όχι. Αυτή τη στιγμή, η ανοσία μεταξύ των εμβολιασμένων προ 6-8 μηνών πέφτει. Ξεκινήσαμε να έχουμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους, τώρα είναι 10%, 12%. Πρέπει να πάρουμε μέτρα και για τους εμβολιασμένους. Πρέπει να αραιώσει ο κόσμος παντού και άμεσα. Και ταυτόχρονα να βγει γενική, ισχυρή οδηγία προς όλους τους Έλληνες εμβολιασμένους ή όχι να φορούν μάσκα».

Η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν είναι υπέρ του «υποχρεωτικού» εμβολιασμού, αλλά επιβάλλεται «έντονη επικοινωνία και αυτό κάνω» προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι και να κάνουν την αναμνηστική δόση όλοι.

«Και τα μέτρα να σφίξουν, αλλά όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους. Μπορεί ένα 70%, 80%, 90% των σοβαρών περιστατικών να προέρχεται από ανεμβολίαστους, αλλά 6 εκατομμύρια εμβολιασμένοι, με 10% (σ.τ.σ. δηλαδή 600.000) συνεισφέρουν πάρα πολύ στα σοβαρά περιστατικά, αλλά συνεισφέρουν πολύ περισσότερο στη διασπορά.