Λινού: Η κλιμάκωση του νέου κύματος μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες – Δεν έχουμε δει ακόμη την κορύφωση

 Λινού: Η κλιμάκωση του νέου κύματος μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες – Δεν έχουμε δει ακόμη την κορύφωση

Αντίθετη με τη Μίνα Γκάγκα η Αθηνά Λινού ως προς το νέο κύμα του κοροναϊού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνώ μιλώντας την Τετάρτη (06.07.2022) στο Πρώτο Πρόγραμμα, προχώρησε στην εκτίμηση ότι την κορύφωση του νέου κύματος της πανδημίας δεν την έχουμε δει, ενώ υποστήριξε δε ότι η αποκλιμάκωση δεν θα έρθει γρήγορα, και αυτό κυρίως λόγω των επαναλοιμώξεων. 

Σύμφωνα με την Αθηνά Λινού, δεν έχει εξασφαλιστεί ανοσία κατά του κορονοϊού σχεδόν για κανέναν. Ούτε για τους ανθρώπους που νόσησαν ούτε για τους ανθρώπους που έχουν κάνει μεγάλο αριθμό δόσεων εμβολίων. «Μπορεί να έχουμε κλιμάκωση και για εβδομάδες ακόμα, δεν θα έλεγα μέρες» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Το άλλο θέμα είναι ότι ως πολιτεία, επισήμως δεν παίρνουμε κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του πληθυσμού από επαναλοίμωξη και από αρχική λοίμωξη. Υπάρχουν μερικά μέτρα που δεν πλήττουν τόσο πολύ ούτε την οικονομία ούτε τον τουρισμό. Κυρίως στους χώρους εργασίας όπου οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με μεγάλο αριθμό οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να προσέρχονται υποχρεωτικά με μάσκα, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Χρειάζεται να πάρουμε και μέτρα επικοινωνιακά και ως προς τους εμβολιασμούς και ως προς την τήρηση αποστάσεων. Επίσης, να αυξήσουμε τα τεστ για να μπορούμε έγκαιρα να εντοπίζουμε τα κρούσματα, μπορεί η πολιτεία να δηλώνει ότι έχουμε περισσότερα από τους άλλους αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μην τα ρίχνουμε όλα στην οικονομία, γιατί η οικονομία θα υποστεί μεγαλύτερη βλάβη αν το 20% του πληθυσμού περάσει μια νόσο και δεν δουλέψει για μια εβδομάδα» επισήμανε η κ. Λινού.

Σχετικά με το νέο ινδικό στέλεχος το οποίο λέγεται πως είναι πέντε φορές πιο μεταδοτικό από την  Όμικρον, η κ. Λινού σχολίασε πως  ακόμη είναι καινούριο και δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. «Ελπίζουμε να μην επικρατήσει αν είναι όντως πιο 5 φορές μεταδοτικό από την Όμικρον 5. Πολλά στελέχη έχουν εμφανιστεί σε αυτή την τριετία που ζούμε αυτόν τον εφιάλτη, μερικά από αυτά έχουν επικρατήσει και στην πλειονότητά τους εξαφανίζονται. Αυτό θα είναι το ευχάριστο αν συμβεί και με αυτό» σημείωσε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Μανώλης Δράκος