Λινού: Γιατί είναι λάθος το ολικό lockdown

 Λινού: Γιατί είναι λάθος το ολικό lockdown

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τάχθηκε ενάντια σε πιο σκληρά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας λέγοντας: «Το κλείσιμο στα σπίτια είναι λάθος».

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ANT1:

  • «Όταν είναι τα πάντα κλειστά το να κλείνουμε τους ανθρώπους σε κλειστούς χώρους δημιουργούμε κίνδυνο μετάδοσης. Θα ήθελα να δω τους ανθρώπους, με σύνεση, να είναι στο ύπαιθρο, να περπατάνε στον δρόμο, να πάνε σε πάρκα, χωρίς να συνωστίζονται. Δεν εννοώ να κάνουν συγκεντρώσεις ή υπαίθρια πάρτι. Να κυκλοφορούν ελεύθεροι οι άνθρωποι και να τους ενθαρρύνουμε να κυκλοφορούν. Η αξιοποίηση της υπαίθριας χώρας είναι ένα από τα μέσα που προτείνει και η Αμερική μέσα στα προληπτικά μέτρα».

Υπογράμμισε δε πως πρέπει, αντίθετα, να υπάρξει ενίσχυση των γενικευμένων μέτρων και της εξ αποστάσεως εργασίας, και να γίνουν πολλά τεστ στους χώρους εργασίας και τα σχολεία.

Για τα σχολεία, η κ. Λινού εξέφρασε την άποψη ότι είναι σωστό που μένουν ανοιχτά, αλλά και την ανησυχία της «γιατί δεν γίνονται τεστ στο σύνολο των εκπαιδευτικών και δεν γίνονται τεστ σε δείγμα των παιδιών επίσης συστηματικά».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν σε μια τάξη 25-26 παιδιών υπάρχει ένα κρούσμα, θα μεταδοθεί γρήγορα γιατί τα παιδιά είναι κοντά, και αν αυτό συμβαίνει σε μεγάλο σχολείο, τότε είναι εύκολο να έχουμε μια τεράστια αύξηση. Η πλειονότητα των παιδιών δεν θα πάθει τίποτα. Μπορεί ένα, δύο παιδιά να έχουν πρόβλημα. Πρόβλημα θα υπάρξει με τους γονείς, με τους παππούδες».

Και συμπλήρωσε:

  • «Οι καινούριοι μεταλλαγμένοι ιοί φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικοί, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να επηρεάζουν τα μικρά παιδιά περισσότερο, δεν το ξέρουμε αυτό και πρέπει να παρθούν γρήγορα δείγματα από τα παιδιά που νοσούν και να γίνει αλληλούχηση για να δούμε αν νοσούν από το παλιό στέλεχος ή από το μεταλλαγμένο.»

Για «σοβαρότατο θέμα» έκανε λόγο για τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς, ενώ για τις πάνινες μάσκες και το γεγονός ότι χώρες του εξωτερικού τις απαγορεύουν ενώ στην Ελλάδα συνεχίζουμε να τις χρησιμοποιούμε, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ είπε: «Νομίζω ότι είναι πιο πολύ οικονομικό το θέμα».

Η Αθηνά Λινού κλήθηκε να σχολιάσει και τις δηλώσεις του Μπιλ Γκέιτς. Ο συνιδρυτής της Microsoft είχε προβλέψει το 2015 το ξέσπασμα μιας πανδημίας, όπως αυτή της COVID-19 και χθες είπε ότι «η κλιματική αλλαγή» και η «βιοτρομοκρατία» είναι δύο καταστροφές για τις οποίες τα ανθρώπινα όντα δεν είναι προετοιμασμένα.

  • «Έχει τις συμβουλές των πιο επώνυμων επιστημόνων σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων, και άρα δεν νομίζω ότι είναι κάτι που γέννησε από το μυαλό του» σημείωσε η κ. Λινού ερωτηθείσα για τις θεωρίες συνωμοσιολογίας.

Όπως ανέφερε:

  • «Το θέμα της βιοτρομοκρατίας το αντιμετωπίζει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα χρόνια τώρα. Πριν από ίσως 10-12 χρόνια η Ε.Ε. είχε αναθέσει την επιστημονική μελέτη και την προετοιμασία, τι πρέπει να ξέρουν οι λειτουργοί υγείας πρώτης γραμμής σε περίπτωση χημικής τρομοκρατίας, ακτινολογικής τρομοκρατίας και βιολογικής τρομοκρατίας και τότε όλοι φοβόμασταν και δεν το πιστεύαμε. Αλλά είχα ακούσει Αμερικανούς συναδέλφους να λένε ότι αν σταθείς σε ένα αεροδρόμιο πολύ λειτουργικό με πολλούς επιβάτες ο οποίος έχει μολυνθεί σκοπίμως με ευλογιά θα γίνει μια παγκόσμια καταστροφή.»

Παναγιώτης Δρίβας