• 4 Αυγούστου, 2021

Λινού: Είναι πιθανό να φθάσουμε 3000 κρούσματα

 Λινού: Είναι πιθανό να φθάσουμε 3000 κρούσματα

Πιθανό θεωρεί το σενάριο τα ημερήσια κρούσματα να φτάσουν ακόμη και τα 3.000 η καθηγήτρια επιδημιολογίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης η κα. Λινού τόνισε πως η κατάσταση πρέπει να οδηγήσει σε επανεξέταση των μέτρων και επαναφορά ορισμένων εξ αυτών όπου χρειάζεται. Συγκεκριμένα, η ίδια πέραν της χρήσης της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, μέτρο που όταν έγινε μη υποχρεωτικό προκάλεσε την αντίδρασή της, πρότεινε ακόμη χρήσης μάσκας στα γυμναστήρια ή διαφορετικά η αερόβια άσκηση να γίνεται σε ανοιχτούς χώρους, ενώ ανήσυχη εμφανίστηκε και για τη λειτουργία των κέντρων αισθητικής, αλλά και των μπαρ.

Παρ’ όλα αυτά δεν τάχθηκε υπέρ του lockdown λέγοντας πως «τα μέτρα εγκλεισμού δεν απέδωσαν» και σημείωσε την ανάγκη νέας ενημέρωση για τα μέτρα όπως είναι οι αποστάσεις και η αποφυγή του συνωστισμού.

Επίσης, αναφορικά με το Freedom Pass των 150 ευρώ στους νέους προκειμένου να εμβολιαστούν, σημείωσε πως είναι λάθος τα χρήματα να δίνονται από την πρώτη δόση γιατί οι νέοι έτσι δεν καταλαβαίνουν πως θα είναι πλήρως προστατευμένοι 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση και χαλαρώνουν αμέσως τα μέτρα ατομικής προστασίας. «Κατά τον εμβολιασμό ίσως θα πρέπει να δίνουμε και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο για να το εξηγούμε αυτό» είπε.

Ερωτηθείσα για τον εμβολιασμό των παιδιών, αν και παραδέχτηκε πως θα νοσήσουν ελαφρά στην πλειοψηφία τους, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ του εμβολιασμού τους. «Τα παιδιά τώρα το καλοκαίρι θα συνωστιστούν σε κατασκηνώσεις και εκδρομές, δεν μπορούμε να τα αφήσουμε ακάλυπτα. Κάποια θα νοσήσουν και κάποια ελάχιστα θα χάσουν τη ζωή τους. Όποιος δέχεται το ρίσκο να χάσουν τη ζωή τους 10-20 παιδιά έναντι του κινδύνου το εμβόλιο να τους προκαλέσει κάτι σε 20 χρόνια -που δεν υπάρχει κάποια τέτοια ένδειξη μέχρι τώρα- ας βγει να το πει δημόσια» τόνισε η κα. Λινού.

Τέλος, αναφορικά με τους ανεμβολίαστους και τους αρνητές είπε πως η Πολιτεία δεν μπορεί να τους προσεγγίσει με μέτρα τιμωρίας μέτρα αλλά με την πειθώ. «Όταν ένας άνθρωπος ανεβαίνει στον 8ο όροφο και απειλεί να πέσει δεν πάμε και του λέμε αν πέσεις θα πεθάνεις. Σπεύδουν οι ειδικοί και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον πείσουν και χρησιμοποιούν κάθε τεχνική. Άρα, δεν μπορούμε να λέμε ”αν δεν εμβολιαστείς θα σε απολύσω. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε να πείσουμε”» κατέληξε.