• 24 Οκτωβρίου, 2021

Εξαγγελίες Μητσοτάκη – Τσίπρα στην ΔΕΘ: Το libre ρώτησε τη… μεσαία τάξη

 Εξαγγελίες Μητσοτάκη – Τσίπρα στην ΔΕΘ: Το libre ρώτησε τη… μεσαία τάξη

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας άνοιξαν τα χαρτιά τους στη ΔΕΘ, με εξαγγελίες που έχουν έντονο προεκλογικό “άρωμα”. Από τότε έχουν γραφτεί πολλά για το ποιος “κυριάρχησε” με τα δύο μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις. Όμως ποια είναι η γνώμη του κόσμου; Το libre έκανε ρεπορτάζ ζητώντας από απλούς πολίτες να αξιολογήσουν τις ομιλίες των δύο πολιτικών αρχηγών.

Πριν όμως δούμε τι απάντησαν, να θυμίσουμε τις εξαγγελίες, και πρώτα του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Βελλίδειο ανακοίνωσε μέτρα με στόχο τη μεσαία τάξη, τους νέους και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ειδικότερα:

 • Μείωση ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουρισμό, κινηματογράφους
 • Νέο ταμείο ενεργειακής μετάβασης για την κάλυψη του 80% των αυξήσεων ηλεκτρικού ρεύματος απευθείας στο λογαριασμό κάθε νοικοκυριού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.
 • Μείωση ΦΠΑ ζωοτροφών στο 6% για τους αγρότες
 • Αύξηση επιδόματος θέρμανσης κατά 20%
 • Κατάργηση ειδικού τέλους τηλεπικοινωνιών για νέους έως 29 ετών και μείωση στο 10% flat για τον υπόλοιπο πληθυσμό.
 • Μείωση του ΕΝΦΙΑ
 • Αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης
 • 30% μείωση φορολογίας εισοδήματος στα φυσικά πρόσωπα που πραγματοποιούν δαπάνες έως 5.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συγκεκριμένους κλάδους (πχ υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικιακές υπηρεσίες, γυμναστήρια, ταξί, νομικές υπηρεσίες κοκ)
 • Και πως τον Δεκέμβριο, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάμβαναν κανονικά.

Επίσης σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, επεκτείνεται για όλο το 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η μείωση των τριών μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα. Κόστος 1,58 δισ. για το 2021 και 1,58 δισ. για το 2022.

Και από τον Ιανουάριο του 2022 μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από το 24% στο 22%. Κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022.

Η ομιλία Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσιπρας από την άλλη πλευρά μιλώντας στην ΔΕΘ είπε πως κύριος γνώμονας των μέτρων θα είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης.

 • «Για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες παρεμβάσεις:
 • Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες.
 • Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση.
 • Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
 • Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης

«Για το νέο κύμα ακρίβειας που ήδη σαρώνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά:

 • Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο(θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ.
  Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης. Μείωση 50% για βενζίνη. Μείωση 93% – σχεδόν αναστολή – για το πετρέλαιο θέρμανσης.
 • Προχωρούμε σε ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια.
 • Επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, μειώνουμε δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά.
 • Επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.»

«Για το φορολογικό σύστημα, προχωρούμε στην αντιμετώπιση των πολιτών, όχι με βάση την ιδιότητά τους αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους, δίκαια και προοδευτικά.

Σε αυτό το πλαίσιο:

 • Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Για όλους, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις. Και μειώνουμε προοδευτικά το συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ.
 • Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

Σε ότι αφορά τον αγροτικό κόσμο είπε:

«Και ειδικά για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, που στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της αύξησης των τιμών αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα:

 • Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές.
 • Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές.
 • Χορηγούμενο εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.
 • Χορηγούμε ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος
 • Επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.
 • Λαμβάνουμε ειδικά μέτρα για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.»

Οι απαντήσεις της… μεσαίας τάξης

Στον απόηχο τον ανακοινώσεων κάναμε ρεπορτάζ, μιλήσαμε με εργαζόμενους και μη ζητώντας την γνώμη τους για τα εξαγγελθέν μέτρα των δυο πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ.

Η Ευαγγελία ιδιοκτήτρια φαρμακείου πάνω από 20 χρόνια μας δήλωσε πως:

“Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ ήτανε ένα ακόμα επικοινωνιακό κόλπο με σκοπό την παραπλάνηση της μεσαίας τάξης, ενώ ο Αλέξης Τσιπρας απευθυνόμενος προς τον κόσμο της μεσαίας τάξης μίλησε με ειλικρίνεια”

Στην συνεχεία μιλώντας με την Βιβή ιδιωτική υπάλληλο μας είπε:

“Ακούγοντας τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσιπρα στην ΔΕΘ ειδικά με τον κατώτατο μισθό μου κάνει εντύπωση πως κανείς από τους δυο τους δεν τον έχει υλοποιήσει έως και σήμερα, παρόλες τις υποσχέσεις για το αντίθετο. Κλείνοντας πως η ΝΔ μπορεί να κάνει αρκετά πράγματα και πως ο Αλέξης Τσιπρας δεν έγινε πιστευτός ως προς τις εξαγγελίες του”

Μιλώντας και με τον Σάκη ιδιοκτήτη περίπτερου σε ότι άφορα τις εξαγγελίες των δυο αρχηγών είπε:

“ Ήτανε καλύτερες οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσιπρα παρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ειδικά αναφερόμενος στην μεσαία τάξη άφηνε στον αέρα μια αίσθηση προεκλογικών δηλώσεων”

Ρωτώντας στην συνεχεία τον Γιώργο Ελεύθερο Επαγγελματία μας δήλωσε πως:

“Μπροστά στις εξαγγελίες του Αλέξη Τσιπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε πιο αληθινός. Συμπληρώνει πως παρόλη την εμπιστοσύνη ως προς τις εξαγγελίες. ούτε τώρα θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού είτε γίνουν είτε δεν γίνουν εκλογές στο άμεσο μέλλον.”

Να σημειώσουμε πως ρωτώντας στον δρόμο αρκετό κόσμο δεν γνώριζαν για τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ των δυο Αρχηγών, και πως για πολλούς η τηλεόραση παραμένει εδώ και πολύ καιρό κλειστή γιατί την θεωρούν αναξιόπιστη.

Στο τέλος ρωτήσαμε και τον Κύριο Δημήτρη συνταξιούχο πια ο οποίος μας δήλωσε:

¨Πως ο Αλέξης Τσιπρας είναι για τον λαό ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το κεφάλαιο και για τους λίγους βάζοντας στο περιθώριο την μεσαία τάξη και ειδικά τους συνταξιούχους.”

Ως γενική διαπίστωση καταγράφουμε τον διάχυτο προβληματισμό ως προς τις εξαγγελίες, με την αβεβαιότητα για το αύριο και το μέλλον να διευρύνεται όλο και περισσότερο.

Ρεπορτάζ: Αναλίνα Λάπρου