• 21 Απριλίου, 2021

Λιανεμπόριο ή σχολεία και πότε;- Νέα “βαβέλ” κυβερνητικών δηλώσεων υπό την πίεση των αντιδράσεων- Στο τραπέζι η 5η και η 12η Απριλίου- Νέο σενάριο για την εστίαση

 Λιανεμπόριο ή σχολεία και πότε;- Νέα “βαβέλ” κυβερνητικών δηλώσεων υπό την πίεση των αντιδράσεων- Στο τραπέζι η 5η και η 12η Απριλίου- Νέο σενάριο για την εστίαση

Την ώρα που οι επιδημιολόγοι συνιστούν χαμηλούς τόνους και αναμένουν τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας για να εισηγηθούν εάν πρέπει, πότε και ποιές οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες είναι εφικτό να ανοίξουν, παρατηρείται, για ακόμα μία φορά, πολυφωνία…βαβέλ στο κυβερνητικό επιτελείο με κορυφαίους υπουργούς να μεταδίδουν αντιφατικά μηνύματα.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως αυτή τη φορά δεν είναι ο Άδωνις Γεωργιάδης που πρωταγωνιστεί σε αυτό το γαϊτανάκι δηλώσεων και προσδοκιών αλλά άλλα κυβερνητικά στελέχη, φανερώνοντας την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση τόσο από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν απογοήτευση και δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, όσο και από την πορεία της οικονομίας στην οποία εξαιτίας της κλειστής αγοράς επιδεινώνονται διαρκώς οι σχετικοί δείκτες.

Η παρουσία της υπουργού Παιδείας στην σύσκεψη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, την Παρασκευή, προκάλεσε αρχικά διαρροές για άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων από την Δευτέρα 5 Απριλίου, ενώ το λιανεμπόριο φάνηκε πως δεν είναι στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ωστόσο, τα σενάρια αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν, ενώ η κατηγορηματική δήλωση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Στ. Καφούνη πως εάν δεν ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις περιέπλεξε τα πράγματα και έφερε σε δύσκολη θέση το κυβερνητικό επιτελείο.

Το πρωί του Σαββάτου, κυβερνητικές πηγές έδιναν διαφορετική εικόνα.

Η κυβέρνηση επιθυμεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, έστω και με μία μεταβατική εβδομάδα -για αγορές με τη μέθοδο του click in shop- μέχρι τις 12 Απριλίου, έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι, αφήνοντας εκτός κάδρου την επαναλειτουργία των σχολείων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κεντρικός στόχος παραμένει το καθολικό άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου, ωστόσο αυτό θα κριθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας όπου θα γίνει συζήτηση στην Επιτροπή των Ειδικών.

Μιλώντας, ωστόσο, στον Realfm ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας εμφανίστηκε διστακτικός και τόνισε πως δεν πρέπει να αναφέρονται ημερομηνίες και να δημιουργείται σύγχυση -έμμεση αιχμή σε συναδέλφους του- και κατέστησε σαφές πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εφικτό το παράλληλο άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων. Τόνισε, μάλιστα, πως δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα επιβεβαιωθούν τα στοιχεία περί “επιπέδωσης της καμπύλης” και βελτίωσης των επιδημιολογικών στοιχείων και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός.

Προσεκτικός είναι και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε ότι η εικόνα στα νοσοκομεία της Αττικής ήταν καλύτερη χθες και προχθές και ευχαρίστησε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό για τη συγκλονιστική τους προσπάθεια, την αίσθηση καθήκοντος και την αυταπάρνηση.
Στο ερώτημα εάν θα μπορούσαν να ανοίξουν λιανεμπόριο και σχολεία μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί πρώτα η σταθεροποίηση των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού -ακόμη και σε υψηλούς αριθμούς, ώστε μετά να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση.

Τι λένε οι επιδημιολόγοι

Νωρίτερα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε (Realfm) πως η απόφαση για το τι θα ανοίξει και ποτέ θα είναι πολιτική, επισημαίνοντας πως είναι δύσκολο να υπάρξει παράλληλο άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων. Προέκρινε, μάλιστα, την επαναλειτουργία μόνο των μικρών μαγαζιών, ιδιαίτερα στην περίπτωση που αποφασιστεί να ανοίξουν και κάποιες σχολικές βαθμίδες.

Από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασε την άποψη ότι το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει στις 12 Απριλίου.«Να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 12 του μήνα, όχι νωρίτερα, γιατί δεν θα είμαστε σε ικανή αποσυμπίεση μέχρι τότε. Στις 12 μπορούμε να ανοίξουμε» σημείωσε, ενώ σχετικά με τα σχολεία πρότεινε το άνοιγμα των λυκείων στις 5 Απριλίου, με τεστ και την επαναλειτουργία δημοτικών και γυμνασίων μετά το Πάσχα. Ο καθηγητής επισήμανε πως οι παραπάνω κινήσεις θα ήταν οι πιο ασφαλείς για όλους και δεν θα οδηγούσαν σε νέο “άνοιγμα-κλείσιμο” δραστηριότητων, που έχει φέρει κόπωση στην κοινωνία.

Η πίεση της οικονομίας

Το κλίμα είναι βαρύ στην κυβέρνηση καθώς οι υπουργοί Ανάπτυξης και Οικονομίας κ. Γεωργιάδης και Σταϊκούρας προκρίνουν το άνοιγμα της αγοράς, δεδομένης της οριακής κατάστασης της πραγματικής οικονομίας και προ του κινδύνου να βρεθεί η κυβέρνηση αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις εμπόρων και άλλων επαγγελματιών, ενώ από την άλλη η Νίκη Κεραμέως πιέζει για το άνοιγμα των σχολείων.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», έδωσε έμφαση στα self test, ως ένα σημαντικό εργαλείο για το άνοιγμα λιανεμπορίου,, κοινωνίας και εκπαίδευσης. Ανέφερε αρχικά πως «η συμπληρωματική στρατηγική που θα εφαρμοστεί από αρχές Απριλίου έχει στόχο το ελεγχόμενο άνοιγμα αγοράς, κοινωνίας και εκπαίδευσης. Τα δωρεάν τεστ θα δώσουν αυτή τη δυνατότητα», ενώ εξήγησε ότι πρόκειται για έγκυρα, αποτελεσματικά οικιακά τεστ, ώστε κάθε πολίτης να έχει έλεγχο της υγείας του.

«Το ευτυχές είναι ότι υπάρχει η τάση σταθεροποίησης και αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και αύξηση των εξιτηρίων» επισήμανε.

Σκέρτσος: Άνοιγμα εξωτερικής εστίασης – λιανεμπορίου μέσα στον Απρίλιο

Το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων μέσα στον Απρίλιο φαίνεται πως αποτελεί το πλέον ρεαλιστικό σενάριο για την κυβέρνηση, με τα δωρεάν τεστ για τον κορωνοϊό να δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Ακόμα και η επαναφορά της εστίασης με συγκεκριμένους περιορισμούς, αποτελεί ένα ρεαλιστικό σενάριο για τον ερχόμενο μήνα, όπως είπε ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ.

Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, ανέφερε ο Ακης Σκέρτσος: «Μαζί με τα τεστ, φαίνεται ότι λιανεμπόριο και εκπαίδευση μπορούν να ανοίξουν στις αρχές Απριλίου» και παραδέχθηκε ότι πρέπει να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, για να μπορέσει να αναπνεύσει η οικονομία, αλλά και να βελτιωθεί η ψυχολογία των πολιτών. Όσον αφορά την πλήρη απελευθέρωση στις διαδημοτικές μετακινήσεις και την εξέλιξη των εμβολιασμών, ο υφυπουργός ανέφερε πως: «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη να μιλήσουμε για τις διαδημοτικές μετακινήσεις, είναι ένα μέτρο που θα το συζήσουμε αργότερα όταν θα μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε πιάσει το πρώτο τείχος ανοσίας ως προς τον εμβολιασμό. Εδώ έχουμε κάποιες τάσεις που πρέπει να συνεκτιμήσουμε», όπως τον σταδιακά υψηλότερο βαθμό εμβολιασμού και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, δηλαδή των ηλικιωμένων άνω των 60 ετών και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Χαρδαλιάς: 5 Απριλίου

Μιλώντας στο libre ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από την άλλη, έδωσε την ημερομηνία της 5ης Απριλίου ως αφετηρία επανεκκίνησης, λέγοντας πως θα ανοίξουν τα σχολεία- στο ίδιο μήκος κύματος, δηλαδή, με την υπουργό Παιδείας: «Η Πολιτική Προστασία είναι η υπηρεσία που έχει αναλάβει το διαγωνισμό για την προμήθεια των self-test. Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός και ολοκληρώνεται το Σάββατο το βράδυ (27 Μαρτίου). Την Κυριακή, θα γίνει η αξιολόγηση και θα δοθούν τα στοιχεία στο ελεγκτικό για να ακολουθήσει η έγκριση και αισιοδοξούμε μέσα στην εβδομάδα -έως την Τετάρτη με Πέμπτη- να έχουν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις, ώστε στις 5 του μήνα (Απριλίου) να ανοίξουν οριστικά τα σχολεία».