• 27 Νοεμβρίου, 2021

Λευθέρης Πλακίδας: Ένα βιβλίο, αληθινό ταξίδι

 Λευθέρης Πλακίδας: Ένα βιβλίο, αληθινό ταξίδι

Πολλοί παρομοιάζουν την ανάγνωση ενός βιβλίου με ταξίδι. Υπάρχουν φορές όμως που τα βιβλία αν και νοερά, σε ταξιδεύουν πραγματικά σε προορισμούς, όπως το βιβλίο του Λευθέρη Πλακίδα “Ταξιδεύοντας”. Ένα βιβλίο που να δίνει ώθηση στο μυαλό να περιπλανηθεί σε συναρπαστικούς τόπους αλλά μπορεί ωστόσο να αποτελέσει και την αφορμή να γίνει αυτό πράξη.

Άλλωστε για τον συγγραφέα-δημοσιογράφο, αυτός είναι ο σκοπός της ζωής του. Να ταξιδεύει, να γνωρίζει κόσμο που κάνει ενδιαφέροντα πράγματα και αποτυπώνει σε εικόνες ένα μεγάλο κομμάτι από όσα βλέπει και ζει.

« Από τα πρώτα μου βήματα στη δημοσιογραφία και τη ζωή μου, αυτό ήταν το μεγάλο μου όνειρο. Να μπορώ να κάνω κάτι που να δίνει έμπνευση στον κόσμο να βγει εκεί έξω και να ταξιδέψει. Να κάνει αυτό που για κάποιους είναι τρόπος ζωής. Να είναι στο δρόμο», λέει ο κ.Πλακίδας και προσθέτει: «Από τα πρώτα χρόνια στο χώρο των Μίντια ήμουν τυχερός γιατί μπορούσα να ταξιδεύω. Είναι πολύ απαιτητικό να είσαι έξω και να μπορείς να φέρνεις όσα παρατηρείς και όσα ζεις, μέσα. Όπου μέσα ήταν οι λέξεις που έπρεπε να χρησιμοποιώ και τα κείμενα που θα δημιουργούσα για να κάνω τους αναγνώστες να διαβάζουν και να θυμούνται όσα τους πρότεινα. Αυτή ήταν η οδηγία των δασκάλων μου».

«Για πολλά χρόνια συνδύαζα διαφορετικά είδη ρεπορτάζ για να ταξιδεύω. Το αθλητικό ρεπορτάζ με πήγε σε μέρη μακρινά. Κάλυψα πέντε διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων και βρέθηκα στην Ατλάντα, στο Σίδνεϊ, στο Πεκίνο, στο Λονδίνο. Αλλά και με αφορμή Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Πήγα σε πόλεις που δε θα πήγαινα αλλιώς. Σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Φιλανδία, η Ιορδανία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Αυστρία, η Τουρκία. Όπως και σε μικρές πόλεις και σε περιοχές που όλα ήταν διαφορετικά από τις πρωτεύουσες», σημειώνει ο κ.Πλακίδας.

«Ωστόσο, και το πολιτιστικό ρεπορτάζ μου πρόσφερε αντίστοιχες εμπειρίες, όπως και το αμιγώς ταξιδιωτικό. Μόνο που εκεί έγραφα κυρίως για την ανάδειξη προορισμών», εξηγεί.

Το βιβλίο Ταξιδεύοντας” από τις Εκδόσεις Sportbook έχει κείμενα και φωτογραφίες του Λευθέρη Πλακίδα από 23 προορισμούς που βρέθηκε ως προσκεκλημένος αθλητικών διοργανώσεων, press trips και φεστιβάλ Γαστρονομίας. Βασίζεται στο τετράπτυχο αθλητικός τουρισμός, γαστρονομία, οινικός τουρισμός και πολιτισμός.

«Είναι η βιωματική μου εμπειρία από κάθε προορισμό και από τους ανθρώπους που ζουν και λειτουργούν ως πρεσβευτές του τόπου τους», αναφέρει ενώ ειδικά για τη χώρα μας υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα έχει απίθανα σημεία και υπέροχες γωνιές. Κάθε φορά που ταξιδεύω στην ελληνική περιφέρεια εντυπωσιάζομαι από όσα έχει να προσφέρει στον επισκέπτη. Και κάθε φορά καταλαβαίνω γιατί το ταξίδι δίνει αξία στο χρόνο μου».

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.