• 16 Μαΐου, 2021

Λευκός Οίκος: Έρευνα για “ανεξήγητα περιστατικά υγείας” αξιωματούχων

 Λευκός Οίκος: Έρευνα για “ανεξήγητα περιστατικά υγείας” αξιωματούχων

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δύο αμερικανοί αξιωματούχοι εμφάνισαν ξαφνικά συμπτώματα, παρόμοια με αυτά του λεγόμενου «συνδρόμου Αβάνας», τα οποία είχαν παρουσιάσει αμερικανοί διπλωμάτες και κατάσκοποι στο εξωτερικό. Η Εθνική Ακαδημία Επιστημόνων των ΗΠΑ θεωρεί πιο πιθανό, τα «ανεξήγητα περιστατικά υγείας» να προέρχονται από κάποιου είδους συσκευή. Η CIA, το υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο ξεκίνησαν σχετικές έρευνες.

Όπως ανέφερε προχθές το CNN, δύο πιθανά περιστατικά σε αμερικανικό έδαφος περιλαμβάνονται στην έρευνα. Το ένα συνέβη σε χώρο κοντά στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ένας αξιωματούχος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας αρρώστησε.

Το άλλο ήταν το 2019 και αφορούσε μία αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, που περπατούσε με τον σκύλο της σε προάστιο του Άρλινγκτον της Ουάσιγκτον. Τότε δημοσιεύματα έγραφαν ότι το περιστατικό έγινε, όταν η γυναίκα πέρασε δίπλα από ένα παρκαρισμένο φορτηγό και ένας άντρας βγήκε από αυτό και την προσπέρασε.

«Ο σκύλος της άρχισε να είναι ανήσυχος. Τότε ένιωσε κι εκείνη: ήχος σε υψηλή συχνότητα στα αυτιά της, έντονος πονοκέφαλος και μυρμήγκιασμα στο πλάι του προσώπου της», ανέφερε σχετικό δημοσίευμα.

«Η υγεία και η ευημερία των αμερικανών δημοσίων υπαλλήλων είναι ύψιστη προτεραιότητα για τη διοίκηση του Μπάιντεν. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά όλες τις αναφορές περιστατικών υγείας από το προσωπικό μας», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που πρόσθεσε το εξής:

«Ο Λευκός Οίκος συνεργάζεται στενά με τμήματα και υπηρεσίες, για την αντιμετώπιση ανεξήγητων περιστατικών υγείας και τη διασφάλιση της ασφάλειας των Αμερικανών, που υπηρετούν σε όλο τον κόσμο.

Δεδομένου ότι εξακολουθούμε να αξιολογούμε τα αναφερόμενα περιστατικά και ότι πρέπει να προστατεύσουμε το απόρρητο των ατόμων που αναφέρουν περιστατικά, δεν μπορούμε να παρέχουμε ή να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή».

Τα συμπτώματα του «συνδρόμου της Αβάνας», που εμφάνισαν δεκάδες άτομα, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: το να ακούς παράξενους ήχους που ακολουθούνται από ζαλάδα, ναυτία, δυνατούς πονοκεφάλους και ενίοτε απώλεια μνήμης, η οποία κατά περίπτωση μπορεί να φτάνει ακόμα και χρόνια πίσω.

Η CIA δημιούργησε μια ειδική ομάδα τον Δεκέμβριο και ο νέος διευθυντής της και πρώην διπλωμάτης Γουίλιαμ Μπερνς Burns διόρισε έναν ανώτερο αξιωματούχο για να διερευνήσει την προέλευση των επιθέσεων.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες έρευνες για τα παραπάνω και άλλα περιστατικά δεν έχουν καταλήξει προς το παρόν σε κάποιο συμπέρασμα.

Πηγή: efsyn, Τhe Guardian