• 17 Μαΐου, 2021

Λέσβος: Εκκενώνουν τον πρότυπο δημοτικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ – Αιματηρό επεισόδιο στο ΚΥΤ

 Λέσβος: Εκκενώνουν τον πρότυπο δημοτικό καταυλισμό στο Καρά Τεπέ – Αιματηρό επεισόδιο στο ΚΥΤ

Οριστικά λουκέτο σε λίγες μέρες σε ακόμα έναν προσφυγικό καταυλισμό – πρότυπο φιλοξενίας και οργάνωσης βάζει η κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι εκατοντάδες πρόσφυγες θα μεταφερθούν στον λασπότοπο της δομής, που δημιουργήθηκε μετά τη φωτιά στη Μόρια, στο Μαυροβούνι.

Η εκκένωση του δημοτικού Κέντρου Φιλοξενίας στη Λέσβο ξεκίνησε με την αναχώρηση, νωρίς το πρωί του Σαββάτου, των πρώτων 54 ανθρώπων, μέλη οικογενειών, από τους 880 περίπου φιλοξενουμένους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις επόμενες μέρες και μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα μεταφερθούν άλλοι 350 αιτούντες άσυλο κατά ομάδες των 50 – 100 ατόμων. Τέλος 200 άτομα θα μεταφερθούν κατά ομάδες σε διαμερίσματα στην ενδοχώρα.

Όπως αναφέρει ότι η «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) για την παύση λειτουργίας του Κέντρου, έως τις 30 Απριλίου αναμένεται να κλείσει οριστικά το Κέντρο. Είχε προηγηθεί το φθινόπωρο το κλείσιμο των ανοιχτών δομών ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης και του ΠΙΚΠΑ στην Λέρο, ενώ ως το τέλος της χρονιάς αναμένεται η παύση λειτουργίας και των υπόλοιπων χώρων φιλοξενίας στη Λέσβο και στη Χίο (διαμερίσματα ESTIA).

Η οργάνωση επισημαίνει πως η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας και ενώ η Ελλάδα έχει δεχτεί επανειλημμένα επικρίσεις για τις συνθήκες διαβίωσης στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι.

Όλη η ανακοίνωση της «Υποστήριξης Προσφύγων στο Αιγαίο»

Το κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ παραχωρήθηκε το 2015 από το Δήμο Μυτιλήνης εν μέσω των μεγάλων προσφυγικών ροών. Βρίσκεται σε ένα πρώην πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής δίπλα από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.

Ο χώρος ήταν εγκαταλελειμμένος και λεηλατημένος. Κατασκευάστηκε σταδιακά χάρη σε δωρεές και με τη βοήθεια εκατοντάδων εθελοντών, ενώ αποτελεί μία από τις λίγες αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας στα νησιά του Αιγαίου. Έχει δυναμικότητα φιλοξενίας 1.200 ατόμων και έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς έως και 1.350, κυρίως ευάλωτες ομάδες, όπως οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες, άτομα με αναπηρίες, γυναίκες μόνες.

Βρίσκεται υπό την διεύθυνση του Δήμου Μυτιλήνης με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλων οργανώσεων. Την Παρασκευή φιλοξενούσε 620 άτομα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 50 άτομα μεταφέρθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι και αναμένεται η σταδιακή μεταφορά και άλλων τις επόμενες ημέρες. Στο ΚΥΤ μεταφέρονται σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Οι φιλοξενούμενοι στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ διαβιούν μέσα σε κοντέινερ. Επίσης υπάρχουν κρεβάτια, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, υδροδότηση, συνθήκες δηλαδή που διασφαλίζουν μία στοιχειώδη αξιοπρεπή διαβίωση. Παρά τα κατά καιρούς σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν όσοι διέμεναν εκεί τα χρόνια της λειτουργίας της δομής, υπήρξαν μία σειρά από δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης τόσο για ανήλικους, όσο και για τους ενήλικες, όπως επίσης εκπαιδευτικές και διαπολιτισμικές πρωτοβουλίες. Επίσης παιδιά προσφύγων είχαν εγγραφεί στο δημόσιο σχολείο και παρακολουθούσαν τα μαθήματα είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεκπαίδευσης, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του COVID-19, ενώ στο χώρο υπάρχει παιδική χαρά.

Είναι ακόμα άγνωστο πόσοι από τους αιτούντες άσυλο που θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη δομή θα μεταφερθούν σε δομές στην ενδοχώρα και πόσοι στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, όπου οι άνθρωποι ζουν σε σκηνές, χωρίς κρεβάτια, σε ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, χωρίς καμία ασφάλεια, ενώ τα παιδιά αποκλείονται από την πρόσβαση σε δημόσιο σχολείο.

Ο Τζαφάρ*, ένας άνδρας από το Αφγανιστάν που ζει εδώ και ένα χρόνο με την οικογένεια του στη δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, εκφράζει την αγωνία του όσον αφορά την πιθανότητα μεταφοράς τους στο Μαυροβούνι. «Δεν έχουμε επιλογή και δεν έχουμε που να πάμε. Δύο χρόνια περιμέναμε εδώ χωρίς να ξέρουμε τι θα μας συμβεί. Δεν έχουμε άλλη επιλογή… Θα είναι πολύ δύσκολο αν πάμε σε αυτόν τον καταυλισμό γιατί έχουμε ένα πολύ μικρό παιδί». Το ένα παιδί της οικογένειας είναι εγγεγραμμένο σε δημοτικό σχολείο της Μυτιλήνης και δεν θα μπορεί να συνεχίσει τα μαθήματα όταν θα μεταφερθούν στο προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου.

Επιπλέον, όσοι μεταφέρθηκαν εκεί τον περασμένο Οκτώβριο από την ανοιχτή δομή φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ βρίσκονται για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα για το μέλλον τους, καθώς ακόμη δεν έχουν ενημερωθεί για τον ακριβή τόπο και χρόνο της επικείμενης μεταφοράς τους.

«Ενημερώθηκα χθες το βράδυ ότι το κέντρο θα κλείσει. Όλοι θα μεταφερθούν στο νέο καταυλισμό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Θυμάμαι εκείνο το πρωί, όταν το ΠΙΚΠΑ έκλεισε, όλοι ήταν αγχωμένοι. Η Ευρώπη έχει γίνει εφιάλτης για τους αιτούντες άσυλο», λέει ένας πρώην φιλοξενούμενος στο ΠΙΚΠΑ που περιμένει να μεταφερθεί από το Καρά Τεπέ στο προσωρινό ΚΥΤ.

Η υπόσχεση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ότι θα παραδώσει το Καρά Τεπέ στους δημότες είναι τουλάχιστον κυνική, όταν λίγα μέτρα πιο μακριά στον προσωρινό καταυλισμό εξελίσσεται μια ακόμη ανθρωπιστική τραγωδία. Με αυτήν την απόφαση, η κυβέρνηση ουσιαστικά μεταφέρει χωρίς επαρκή λόγο ανθρώπους σε σημαντικά χειρότερες συνθήκες.

Ο ίδιος ο Υπουργός πριν λίγες ημέρες, αναφερόμενος στο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι και στη ΒΙΑΛ της Χίου, μιλούσε για «κακές συνθήκες διαβίωσης για τους διαμένοντες» και για «δομές χωρίς εγγυήσεις ασφάλειας για τους διαμένοντες ή τους ντόπιους κατοίκους… που πρέπει άμεσα να κλείσουν και να αντικατασταθούν από επαρκείς εγκαταστάσεις».

Ο κ. Μηταράκης έχει αναφέρει επίσης ότι η λειτουργία των υπόλοιπων χώρων φιλοξενίας στη Λέσβο (διαμερίσματα ESTIA), θα παύσει με την ολοκλήρωση της νέας δομής και σε κάθε περίπτωση μέχρι το Νοέμβριο του 2021, κάτι που αποτελεί αίτημα και της πρόσφατης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, σκοπός είναι να «εκλείψουν τα φαινόμενα πολλαπλών κέντρων φιλοξενίας σε διάφορα σημεία του ίδιου νησιού».

Όπως έχει ο ίδιος επανειλημμένα τονίσει, η καλούμενη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Νήσων (ΚΕΔΝ) θα αποτελεί, ήδη από το 2021, τον μοναδικό χώρο παραμονής αιτούντων άσυλο εντός των ορίων του Δήμου Μυτιλήνης. Σε επιστολή που έστειλε στον δήμαρχο Μυτιλήνης αναφέρεται ότι θα έχει χωρητικότητα για 3.000 άτομα, την ώρα που στη συμφωνία με την Ε.Ε αναφέρεται ότι θα είναι για 5.000 άτομα.

Η δομή αυτή, η οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στη θέση Βάστρια κοντά σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων(ΧΥΤΑ) σε απομακρυσμένη περιοχή στη βορειανατολική Λέσβο, θα είναι εξοπλισμένη με διπλή στρατιωτική περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ αλλά και προηγμένα συστήματα ασφαλείας. Δίπλα στο χώρο θα υπάρχει μία κλειστή δομή κράτησης, η οποία, όπως αναφέρεται στην επιστολή που εστάλη στο δήμαρχο Μυτιλήνης, θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων και για νεοαφιχθέντες για τις πρώτες 25 ημέρες.

Η Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA) επισημαίνει ότι η εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς υποδοχής για αιτούντες άσυλο είναι υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας. Η εξαθλίωση μέσα σε ανεπαρκείς δομές όπως το προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι όσων αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη δεν αποτελεί μέτρο αποτροπής. Το μόνο που καταφέρνει είναι να επιβαρύνει τόσο τους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και τις τοπικές κοινωνίες.

-Τα ονόματα έχουν αλλάξει για να προστατευθεί η ιδιωτικότητα και ασφάλεια

Νέο αιματηρό επεισόδιο Εν τω μεταξύ, στο προσωρινό ΚΥΤ, σημειώθηκε νέο περιστατικό μαχαιρώματος.

Συγκεκριμένα, συνελήφθη την Πέμπτη, από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για πρόκληση σωματικών βλαβών και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, την Πέμπτη, μέσα στο hotpsot στο Καρά Τεπέ, τραυμάτισε άλλον αλλοδαπό με μαχαίρι.

Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε το προαναφερόμενο μαχαίρι, ενώ προανάκριση διενεργείται σπό το Αστυνομικό Τμήμα Μυτιλήνης.

Διαμαρτυρία στη Χίο
Στο μεταξύ οι κάτοικοι της Χίου προχωρούν σήμερα σε συγκέντρωση διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια του υπουργού και βουλευτή του νησιού Νότη Μηταράκη, σε σχέση με τη δημιουργία νέας προσφυγικής δομής στο νησί και ειδικότερα στο ακρωτήρι Ακρα Παχύ, στο κόλπο του Θόλους.

Στη κινητοποίηση που ξεκινά 11.30 το πρωί του Σαββάτου, η Συντονιστική Επιτροπή Αιρετών και Κατοίκων καλεί τους Χιώτες να δημιουργήσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το λιμάνι, ως μια συμβολική κίνηση αποτροπής των σχεδίων.

Στο κάλεσμα ήδη έχουν ανταποκριθεί συλλογικοί συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς , ενώ έχει διαχωρίσει τη θέση της μεγάλη μερίδα αλληλέγγυων πολιτών και αριστερών συλλογικοτήτων.

Παρών στην εκδήλωση θα είναι και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που το τελευταίο διάστημα ανταλλάσει εξώδικά με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, εξαιτίας δήλωσης του δευτέρου ότι η πολιτική Μουτζούρη οδήγησε στη φωτιά που κατέστρεψε τη Μόρια, ενώ τον κατηγορεί και για “συμπόρευση με αριστερές ιδέες.”