• 24 Οκτωβρίου, 2021

Υπαρκτό το σενάριο για μεγάλο σεισμό στη Θήβα, αλλά όχι με μεγάλες πιθανότητες

 Υπαρκτό το σενάριο για μεγάλο σεισμό στη Θήβα, αλλά όχι με μεγάλες πιθανότητες

«Καμπανάκι» για τη Θήβα έκρουσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, καθώς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σημειωθεί στην περιοχή μεγάλος σεισμός της τάξης των 5,5 Ρίχτερ. Καθώς οι σεισμολόγοι συνεδρίασαν εκτάκτως χτες το βράδυ για τη Θήβα, ο κ. Λέκκας είπε ότι είναι υπαρκτό το σενάριο να γίνει ισχυρός σεισμός στην περιοχή αυτή, αν και σημείωσε ότι δεν είναι μεγάλες οι πιθανότητες.

«Δεν είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Θήβα. Το συγκεκριμένο ρήγμα πάντως δεν μπορεί να δώσει πάνω από 6 Ρίχτερ» είπε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο MEGA.

Όπως ανέφερε, το ρήγμα της Θήβας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και μέγεθος από εκείνα της Αταλάντης και των Αλκυονίδων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είναι πολλά μικρά ρήγματα μαζί, τα οποία έχουν δώσει τους σεισμούς που έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους τους τελευταίους 4 μήνες.

Πάντως, εκτίμησε ότι η Αττική και η Λαμία δεν θα κινδύνευαν από ένα σεισμό στη Θήβα, ενώ το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τα ρήγματα της Αταλάντης ή των Αλκυονίδων, καθώς δεν έχει κομβική θέση στο ελληνικό τόξο.

Μετά τη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, ο Ευθύμης Λέκκας προειδοποίησε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν για όλη τη χώρα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει μεγάλος σεισμός σε όλη την Ελλάδα.