Λάθος μήνυμα η σταδιακή άρση του lockdown – Αποστάσεις μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το κλίμα αισιοδοξίας

 Λάθος μήνυμα η σταδιακή άρση του lockdown – Αποστάσεις μέλους της επιτροπής λοιμωξιολόγων για το κλίμα αισιοδοξίας

Στο πλέον κρίσιμο -ως τώρα- σταυροδρόμι βρίσκεται η κυβέρνηση, που καλείται αφενός να πάρει αποφάσεις για σκληρότερα, τοπικού χαρακτήρα, μέτρα, αφετέρου να στείλει σήμα στην ελληνική κοινωνία ότι έπεται χαλάρωση των μέτρων μέσα στον επόμενο μήνα. Και όλα αυτά ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται μιαν ανάσα πριν ξεπεράσει τα όριά του σε ορισμένες περιοχές της χώρας –η προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως αναδεικνύεται σήμερα από το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» είναι χαρακτηριστική εξάλλου:

Του Νίκου Παπαδημητρίου

«Ο Μητσοτάκης (είναι) υπεύθυνος για ό,τι συμβεί», με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι απέρριψε το σχέδιο, την πρόταση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για από κοινού αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης:Στροφή μετά το σοκ: Αυτά είναι τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοινώνονται – Φρένο στο σχέδιο για ανοιχτά μαγαζιά τα Χριστούγεννα

Το πρωί θα γίνει νέα, διϋπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, και με τη συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα, εστιασμένη στα επιπλέον μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς τα νέα χθες για τη Θεσσαλονίκη, τους όμορους νομούς αλλά και άλλες περιοχές (στη Λάρισα κυρίως αναλογικά με τον πληθυσμό της κ.α.) δεν ήταν καθόλου καλά: από τα 3.209 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, το 1/3 σχεδόν, συγκεκριμένα τα 905 ήταν μόνο από την πόλη της Θεσσαλονίκης, γεγονός που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη ευρεία διασπορά του κοροναϊού. Κι άλλα 207 στη Λάρισα, 166 στην Πέλλα κ.ο.κ. –κι όλα αυτά την ώρα που έστω και μία κλίνη ΜΕΘ με δυσκολία βρίσκεται…

Ο νέος λόγος έξαρσης του ιού στη βόρεια Ελλάδα έχει εντοπισθεί και αυτός δεν είναι άλλος από τη μεταφορά του μέσω των εργατών γης από τις όμορες, επιδημιολογικά επιβαρυμένες, χώρες στα βόρεια σύνορά μας:

  • για τούτο και η κυβερνητική σύσκεψη καλείται να πάρει την απόφαση να κλείσουν τα σύνορα, επίσης να αποφασίσει πιο αυστηρό lockdown, χωρίς να είναι ακόμη σαφές τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτό.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θέλει να δώσει ελπίδα στους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες που ασφυκτιούν, ψυχολογικά και οικονομικά:

  • εξ ου και οι διαρροές για σταδιακό άνοιγμα των μέτρων (προφανώς όχι στη Βόρεια Ελλάδα). Τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου προσανατολίζεται να ανοίξει τα σχολεία -γράφει η «Καθημερινή»-, χωρίς να έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που θα κριθεί από τα δειγματοληπτικά τεστ στα οποία θα υποβληθούν μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Κι από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το κυβερνητικό πλάνο πάντα,  το λιανεμπόριο θα ακολουθήσει μία εβδομάδα μετά (στις 14/12), για να φθάσουμε στο άνοιγμα της εστίασης στις 19 Δεκεμβρίου (Σάββατο) ή στις 21 (Δευτέρα). Για την εστίαση ειδικότερα πάντως, κάποιοι κανόνες δεν θα αρθούν π.χ. διασκέδαση για όρθιους ή νυχτερινή διασκέδαση, δεδομένου ότι το μέτρο για την απαγόρευση της βραδινής κυκλοφορίας δύσκολα θα το άρει η κυβέρνηση φοβούμενη ένα τρίτο κύμα κοροναϊού, από τα μέσα Ιανουαρίου και μετά.

Το λάθος μήνυμα που στέλνουν διάφοροι -η κυβέρνηση;, τα ΜΜΕ;- να συζητούν για μερική άρση του lockdown την ώρα που στο 1/3 της χώρας δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ για δείγμα, ανέδειξε και ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής, Τάκης Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του νωρίτερα στον τ/σ «Σκάι», που ζήτησε ακόμη δέκα ημέρες για την εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων.

Ο επιδημιολόγος και μέλος της επιτροπής, Τάκης Παναγιωτόπουλος

Με τον καθηγητή Επιδημιολογίας να κρατά αποστάσεις και από το υπερ-αισιόδοξο κλίμα που καλλιεργείται σε σχέση με την επιστημονική πρόοδο στον τομέα του εμβολίου. Ο κ.  Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως απαιτούνται 6-8 μήνες ως την ώρα που ένα εμβόλιο γίνεται κοινό κτήμα, πράγμα που σημαίνει ότι, εκτός από το χειμώνα, δύσκολη θα είναι και η άνοιξη που έρχεται…

Σχετικά Άρθρα