• 25 Ιανουαρίου, 2022

Lancet: Αποτελεσματικό και ασφαλές το εμβόλιο της Οξφόρδης- Όλα τα στοιχεία

 Lancet: Αποτελεσματικό και ασφαλές το εμβόλιο της Οξφόρδης- Όλα τα στοιχεία

Μία λεπτομερή ανάλυση του επιστημονικού περιοδικού Lancet δημοσίευσαν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca, σχετικά με το εμβόλιο που έχουν αναπτύξει για τον κορονοϊό.

Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική δημοσίευση που κάνει εκτενή και ολοκληρωμένη αναφορά στα αποτελέσματα των τριών κλινικών δοκιμών ενός εμβολίου, σύμφωνα με την οποία, το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι ασφαλές και αποτελεσματικό ως μέσο πρόληψης κατά της νόσου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο Lancet, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας φτάνουν μέχρι και το 90% αν το εμβόλιο χορηγηθεί αρχικά σε μισή και έπειτα σε ολόκληρη δόση και 62% αποτελεσματικό αν χορηγηθεί σε δύο πλήρεις δόσεις.
Τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης προέκυψαν μετά από δοκιμές σε 11.636 συμμετέχοντες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Βραζιλία, λαμβάνοντας επίσης δεδομένα από τη Νότια Αφρική και δείχνοντας ότι μόλις τρεις στους συνολικά 23.745 εθελοντές παρουσίασαν παρενέργειες που ενδεχομένως να σχετίζονται με το εμβόλιο.

Η δημοσίευση του περιοδικού αναφέρει ότι το εμβόλιο μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, αλλά και να προστατέψει από μία σοβαρή εκδήλωση της νόσου.

Τα αποτελέσματα θα προωθηθούν στις ρυθμιστικές αρχές, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο και τις δόσεις χορήγησης.