• 28 Οκτωβρίου, 2021

Λαγκάρντ: Βιώνουμε το μεγαλύτερο σοκ μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

 Λαγκάρντ: Βιώνουμε το μεγαλύτερο σοκ μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Τη θέση πως ο COVID-19 έδωσε το μεγαλύτερο σοκ στην ευρωπαϊκή οικονομία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καταγράφει στο blog της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας η Πρόεδος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως τονίζει, οι βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες έχουν βυθιστεί σε κλίμακα και με ταχύτητα που προηγουμένως δεν ήταν ορατή, ενώ σημειώνει πως, η ανάπτυξη δεν θα ανακάμψει πλήρως μέχρι το τέλος του 2022.

Ωστόσο, σημειώνει πως, με την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ λόγω της εξαιρετικής κατάστασης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχώρησαν σε άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές επεκτάσεις, με το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο να αναμένεται να διευρυνθεί σε περίπου -8,5% του ΑΕΠ το 2020. Υπογραμμίζει ότι, η νομισματική πολιτική έχει δρομολογήσει νέα μέτρα εξαιρετικού μεγέθους και καινοτομίας . Και, όταν τα όρια των εθνικών αντιδράσεων έγιναν ορατά, η Ευρώπη προσαρμόστηκε ξανά: τα εθνικά μέτρα συμπληρώθηκαν από μια στοχοθετημένη και ισχυρή ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:

Ο Ρόμπερτ Σούμαν ισχυρίστηκε ότι «η Ευρώπη δεν θα φτιαχτεί ταυτόχρονα ή σύμφωνα με ένα ενιαίο σχέδιο. Θα οικοδομηθεί μέσω συγκεκριμένων επιτευγμάτων τα οποία πρώτα δημιουργούν μια de facto αλληλεγγύη ». Αυτή ήταν τόσο πρόβλεψη όσο ήταν πρόκληση. Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά κάθε αποτελεσματικής πολιτικής είναι η ικανότητά του να προσαρμόζεται σε απρόσμενες συνθήκες και να επαναπροσδιορίζει τι σημαίνει αλληλεγγύη. Στην απάντησή της στην πανδημία κοροναϊού (COVID-19), η Ευρώπη πέρασε το τεστ.

Το COVID-19 έδωσε το μεγαλύτερο σοκ στην ευρωπαϊκή οικονομία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες έχουν βυθιστεί σε κλίμακα και με ταχύτητα που προηγουμένως δεν ήταν ορατή. Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 18% από μήνα σε μήνα τον Απρίλιο. Η παραγωγή ανθεκτικών αγαθών μειώθηκε κατά σχεδόν 15% την ίδια περίοδο και οι εγγραφές νέων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά περίπου 50%. Εάν επιλυθεί το βασικό μακροοικονομικό σενάριο της ΕΚΤ για το 2020, η ζώνη του ευρώ θα χάσει τόσο μεγάλη παραγωγή σε δύο τρίμηνα όσο είχε κερδίσει τα προηγούμενα 15 χρόνια – και η ανάπτυξη δεν θα ανακάμψει πλήρως μέχρι το τέλος του 2022.

Αντιμέτωπες με μια οικονομική κατάρρευση αυτού του μεγέθους, οι μακροοικονομικές πολιτικές έπρεπε να ανταποκριθούν με ανάλογη ταχύτητα και δύναμη. Η επιτακτική ανάγκη ήταν να αποφευχθεί ένα κύμα χρεοκοπίας και απώλειας θέσεων εργασίας που θα είχε προκαλέσει ανείπωτη βλάβη στη ζωή των Ευρωπαίων και άφησε βαθιά σημάδια στην οικονομία μας. Η προτεραιότητα για τις εθνικές αρχές ήταν να «παγώσει» την οικονομία προκειμένου να καταστείλει την επιδημία και να απορροφήσει προσωρινά την απώλεια ιδιωτικού εισοδήματος που προκλήθηκε από τα μέτρα κλειδώματος. Παράλληλα, ζητήθηκε νομισματική πολιτική για να αποφευχθεί η πτώση των χρηματοπιστωτικών αγορών και η ενίσχυση του σοκ.

Αυτή η διπλή πολιτική απάντηση – εξαρχής – εξαρτάται φυσικά από το σχεδιασμό του θεσμικού μας πλαισίου, όπου η νομισματική πολιτική είναι ευρωπαϊκή αρμοδιότητα και η δημοσιονομική σταθεροποίηση πραγματοποιείται μέσω των εθνικών προϋπολογισμών. Αυτό διαφέρει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός είναι υπεύθυνος για μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι περίπου το 50% του σοκ της ανεργίας στη ζώνη του ευρώ απορροφάται από εθνικούς προϋπολογισμούς, πολύ περισσότερο από ό, τι απορροφάται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεν ήταν λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι οι εθνικές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ ήταν οι πρώτοι ανταποκριτές στην Ευρώπη. Αλλά αυτό δεν έκανε την αντίδρασή μας λιγότερο ισχυρή. Με την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ λόγω της εξαιρετικής κατάστασης, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προχώρησαν σε άνευ προηγουμένου δημοσιονομικές επεκτάσεις, με το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο να αναμένεται να διευρυνθεί σε περίπου -8,5% του ΑΕΠ το 2020. Η νομισματική πολιτική έχει δρομολογήσει νέα μέτρα εξαιρετικού μεγέθους και καινοτομίας . Και, όταν τα όρια των εθνικών αντιδράσεων έγιναν ορατά, η Ευρώπη προσαρμόστηκε ξανά: τα εθνικά μέτρα συμπληρώθηκαν από μια στοχοθετημένη και ισχυρή ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση.

Βασικά, οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές ενισχύθηκαν μεταξύ τους. Δύο βασικά χαρακτηριστικά της οικονομίας της ζώνης του ευρώ – η εξάρτησή μας από χρηματοδότηση βάσει τραπεζών και η προτίμησή μας για προστασία των θέσεων εργασίας – έχουν γίνει οι ακρογωνιαίοι λίθοι της αντίδρασης στην κρίση.

Πρώτον, οι εθνικές φορολογικές αρχές έχουν προσφέρει τεράστιες εγγυήσεις δανείων και άλλα μέτρα στήριξης ρευστότητας – που ισοδυναμούν με περίπου το 20% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ – για την κινητοποίηση των τραπεζών και την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις το συντομότερο δυνατό. Η νομισματική πολιτική έχει προσφέρει 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτής της πιστωτικής επέκτασης με τους πιο ευνοϊκούς όρους που έχουμε προσφέρει ποτέ μέσω της νέας σειράς στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο δανεισμός φτάνει ακόμη και στους μικρότερους δανειολήπτες, η ΕΚΤ άρχισε να δέχεται δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσεις και μοναδικούς εμπόρους ως ασφάλεια στις δραστηριότητές μας. Και τα εποπτικά μας μέτρα, ενεργώντας παράλληλα, έχουν απελευθερώσει 120 δισεκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικό κεφάλαιο για νέο δανεισμό.

Από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού σε εταιρείες της ζώνης του ευρώ ήταν σχεδόν 250 δισεκατομμύρια ευρώ, η μεγαλύτερη αύξηση σε ρεκόρ σε μια περίοδο τριών μηνών. Σε όλες τις χώρες, η αύξηση των δανείων και η απορρόφηση των εγγυήσεων συσχετίζονται πολύ. Αυτός ο δανεισμός έκτακτης ανάγκης ήταν κρίσιμος στη διατήρηση υγρών βιώσιμων εταιρειών και στην ενθάρρυνση των εργοδοτών να σταματήσουν τις απολύσεις.

Δεύτερον, οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν παράσχει ακουστική δημοσιονομική στήριξη σε εταιρείες που διατηρούν θέσεις εργασίας, βοηθώντας την αύξηση των τραπεζικών δανείων και του εταιρικού χρέους εκ των υστέρων. Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη ζώνη του ευρώ – το 15% της απασχόλησης – έχουν εγγραφεί σε προγράμματα βραχυπρόθεσμης εργασίας κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, οι θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα προστατεύθηκαν και διατηρήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Η νομισματική πολιτική έχει ενισχύσει και ενδυναμώσει αυτές τις δράσεις, εξουδετερώνοντας τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει το ξέσπασμα της μετάδοσης νομισματικής πολιτικής και τις προοπτικές για τη ζώνη του ευρώ. Ειδικότερα, το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης πανδημίας 1,35 τρισεκατομμυρίων ευρώ έχει αποτρέψει την αδικαιολόγητη ενίσχυση των οικονομικών συνθηκών τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ενήργησε για να διευκολύνει την πρόσβαση στη ρευστότητα του ευρώ εκτός της ζώνης του ευρώ, δημιουργώντας μια σειρά διμερών γραμμών ανταλλαγής και repo με άλλες κεντρικές τράπεζες και εγκαινιάζοντας τη νέα μας διευκόλυνση repo του Ευρωσυστήματος, στην οποία μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση από ένα ευρύτερο σύνολο κεντρικών τράπεζες. Αυτό συνέβαλε στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, ιδίως σε χώρες όπου το ευρώ χρησιμοποιείται συχνά εκτενώς, και στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ.

Προς μια ευρωπαϊκή απάντηση

Η κλίμακα της δημοσιονομικής στήριξης στην Ευρώπη έχει δημιουργήσει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες για τις εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες αναμένεται να εκδώσουν 1 τρισεκατομμύριο έως 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον χρέος φέτος. Ταυτόχρονα, η ζώνη του ευρώ εισήλθε στην κρίση με δείκτες χρέους μεταξύ των κρατών μελών που κυμαίνονται από 8% έως 175% του ΑΕΠ, απειλώντας μια ασύμμετρη και άνιση δημοσιονομική απόκριση. Αντιμετωπίζοντας ένα κοινό σοκ, ήταν σκόπιμο για την Ευρώπη να αναπτύξει το συλλογικό της βάρος μέσω των κοινών θεσμικών οργάνων της για να διασφαλίσει ότι όλα τα μέλη θα μπορούσαν να αντιδράσουν στην κρίση επαρκώς. Η επόμενη φάση της απάντησης της Ευρώπης στην κρίση ήταν να τεθεί σε εφαρμογή.

Το πρώτο στοιχείο ήταν η υποστήριξη και η συμπλήρωση των εθνικών δημοσιονομικών απαντήσεων κυρίως με την ενίσχυση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών διευκολύνσεων. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της υποστήριξής της για τον μετριασμό των κινδύνων ανεργίας σε ένα σύστημα έκτακτης ανάγκης (SURE) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέθεσε ένα δίχτυ ασφαλείας 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση κρατικών δαπανών που σχετίζονται με την πανδημία, χρηματοδότηση εθνικών βραχυπρόθεσμων χρονοδιαγράμματα εργασίας και παρέχουν πιστωτικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις. Η υποστήριξη συνίστατο σε μεγάλο βαθμό στην πρόσβαση σε πολύ φθηνά δάνεια.

Καθώς η πλήρης κλίμακα της κρίσης έγινε σαφέστερη, η Ευρώπη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα αναγνωρίζοντας ότι τα δάνεια δεν θα επαρκούσαν για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, καθώς θα αυξήσουν μόνο τα επίπεδα του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά κονδύλια είχαν προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για μακροπρόθεσμη σύγκλιση και όχι για σκοπούς ανάκαμψης και σταθεροποίησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ταμείο της επόμενης γενιάς ΕΕ (NGEU) – το οποίο συμφωνήθηκε το πρωί της Τρίτης το πρωί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – είναι ένα τόσο σημαντικό βήμα προόδου. Για πρώτη φορά, η Ευρώπη – προσωρινά – θέσπισε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που συμπληρώνει τους δημοσιονομικούς σταθεροποιητές σε εθνικό επίπεδο.

Από το 2021 και έπειτα, 750 δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες ευρωπαϊκές δαπάνες θα τεθούν σε απευθείας σύνδεση, με δύο μοναδικά νέα χαρακτηριστικά: οι δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν από την ευρωπαϊκή έκδοση χρέους και 390 δισεκατομμύρια ευρώ των δαπανών θα λάβουν τη μορφή επιχορηγήσεων. Αυτό αντιπροσωπεύει μια καλή ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων και θα προσφέρει σημαντική υποστήριξη στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Υπάρχουν δύο βασικά οφέλη σε αυτήν την προσέγγιση.

Πρώτον, μέχρι στιγμής έχει θεσπιστεί ελάχιστη δημοσιονομική στήριξη σε εθνικό επίπεδο μετά το τέλος του τρέχοντος έτους, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο πρόωρης δημοσιονομικής αυστηρότητας στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το 90% του συνολικού κονδυλίου NGEU θα εκταμιευτεί σε κυρίαρχους μέσω της Διευκόλυνσης Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας, και το 70% του συνόλου της χρηματοδότησης από τη διευκόλυνση αυτή θα αναληφθεί έως το τέλος του 2022, με το υπόλοιπο 30% να ακολουθεί 2023. Αυτό σημαίνει ότι το πρόσθετο ευρωπαϊκό κίνητρο θα ξεκινήσει τη σωστή στιγμή για να συμπληρώσει και να ενισχύσει τις εθνικές δημοσιονομικές αντιδράσεις.

Δεύτερον, είναι ήδη σαφές ότι η φάση ανάκαμψης της κρίσης θα αφορά λιγότερο τη διατήρηση του status quo – που ήταν η αρχική προτεραιότητα – και περισσότερο το μετασχηματισμό της οικονομίας ώστε να αντικατοπτρίζει τις νέες πραγματικότητες του κόσμου μετά το COVID-19. Αλλά η ανακατανομή από τις βιομηχανίες «ηλιοβασιλέματος» προς νέους τομείς και τεχνολογίες συνήθως απαιτεί χρόνο. Οι κυβερνητικές δράσεις θα είναι, επομένως, καθοριστικής σημασίας για την εξομάλυνση της μετάβασης και την προώθηση της αλλαγής – και το ταμείο NGEU μπορεί να βοηθήσει στην αγκύρωση αυτής της μετάβασης.

Το πιο σημαντικό, το 30% των δαπανών τόσο στο ταμείο NGEU όσο και στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα πρέπει να συνδεθεί με τη μετάβαση στο κλίμα και όλες οι δαπάνες πρέπει να είναι συνεπείς με τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την πρασίνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας τα επόμενα χρόνια – το μεγαλύτερο πράσινο κίνητρο όλων των εποχών. Οι χώρες θα μπορούν να λαμβάνουν χρήματα μόνο εάν υποβάλουν σχέδια αποκατάστασης και ανθεκτικότητας που συμβάλλουν στις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις. Αυτοί πρέπει να είναι οι τομείς προτεραιότητάς μας εάν θέλουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση εκσυγχρονισμένος, μεταρρυθμισμένος και ενισχυμένος. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το NGEU θα πρέπει να εδραιωθεί σταθερά σε υγιείς διαρθρωτικές πολιτικές που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο.

Μαθαίνοντας τα μαθήματα του παρελθόντος

Με βάση τις ρεαλιστικές προσδοκίες, η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση ήταν εντυπωσιακή. Έχει ξεπεράσει ουσιαστικά το πιο πρόσφατο σημείο αναφοράς – την απάντησή του στην κρίση του δημόσιου χρέους – και διεύρυνε τα όρια του τι είναι δυνατόν σε περίπτωση που επανέλθουμε από τέτοια δραματικά σοκ. Πράγματι, παρόλο που το NGEU είναι προσωρινό, η δυνατότητα ενεργοποίησης τέτοιων εργαλείων σε μελλοντικές κρίσεις είναι ήδη μια ισχυρή αλλαγή στη δομή της Ένωσης.

Αυτό όμως θέτει ένα τελευταίο ερώτημα: γιατί η ανταπόκριση ήταν καλύτερη από πριν; Μαθαίνοντας τα διδάγματα του παρελθόντος, η Ευρώπη προχώρησε σε ένα νέο μοντέλο αντιμετώπισης των κρίσεων: ένα βασισμένο στη στρατηγική αυτονομία, τον συντονισμό της πολιτικής και τη μέθοδο της Ένωσης.

Πρώτον, οι Ευρωπαίοι έχουν συνειδητοποιήσει, περισσότερο από ποτέ, ότι οι προοπτικές τους για ανάπτυξη εξαρτώνται ο ένας από τον άλλο. Κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους, αρκετές χώρες αντιστάθμισαν την αδυναμία της νομισματικής ένωσης στρέφοντας προς τον υπόλοιπο κόσμο για να πουλήσουν τις εξαγωγές τους. Αλλά η παγκόσμια φύση της κρίσης COVID-19 και η αργή και άνιση ανάκαμψη έχουν περιορίσει αυτή τη δυνατότητα. Ταυτόχρονα, η ζώνη του ευρώ συνδέεται μόνο περισσότερο με την πάροδο του χρόνου, με τους δεσμούς εμπορίου και αλυσίδας εφοδιασμού να ενισχύουν τα κοινά σοκ κατά περίπου 20%. Το αποτέλεσμα είναι ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ανακάμψει και να ευδοκιμήσει πλήρως, εκτός κι αν το κάνουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι της.

Δεύτερον, έχουμε δει την αξία των πολιτικών να αλληλοσυμπληρώνονται παρά να δουλεύουν μεταξύ τους. Ένα βασικό μειονέκτημα της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους ήταν η αποτυχία του να εξετάσει το συνολικό μείγμα πολιτικής – δηλαδή, τα αρνητικά διαρροή που δημιουργήθηκαν από τη μη συντονισμένη δημοσιονομική πολιτική που σφίγγονταν σε μια εποχή που η νομισματική πολιτική είχε ως στόχο την τόνωση της οικονομίας. Από το 2013-18, η δημοσιονομική πολιτική στη ζώνη του ευρώ συσφίγγισε κατά περίπου 2,5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε σύγκριση με μια χαλάρωση περίπου 0,8 εκατοστιαίων μονάδων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός ήταν ένας παράγοντας πίσω από την αδύναμη δυναμική ανάπτυξης και πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τώρα, οι πολιτικές ευθυγραμμίζονται πλήρως για την εξασφάλιση της ταχύτερης δυνατής ανάκαμψης, η οποία στηρίζει επίσης τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών.

Τρίτον, οι Ευρωπαίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια συντονισμένη απάντηση λειτουργεί καλύτερα με την ΕΕ να πρωτοστατεί. Η απάντηση στην κρίση του δημόσιου χρέους πραγματοποιήθηκε κυρίως εκτός του θεσμικού πλαισίου της ΕΕ, το οποίο βοήθησε στη διευκόλυνση της συμφωνίας, αλλά έφερε επίσης μια «τελευταία λύση» λογική στις συλλογικές αποφάσεις. Η απόφαση να τεθεί το NGEU στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ωστόσο, έσπασε με αυτούς τους περιορισμούς και έστειλε ένα διαφορετικό μήνυμα για την αλληλεγγύη. Η πολύ θετική αντίδραση της αγοράς στις προτάσεις της Γαλλο-Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Μάιο δείχνει πώς έγινε αντιληπτή αυτή η αλλαγή από το εξωτερικό.

Αυτό το νέο μοντέλο δράσης δεν εμφανίστηκε εν μία νυκτί. Χρειάστηκαν κάποιες διαφωνίες και εσωτερικές διαφωνίες. Αλλά η Ευρώπη έχει προσαρμοστεί. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να δράσουμε γρήγορα και να προσαρμόσουμε τα θεσμικά μας όργανα ενόψει ακόμη και των πιο σοβαρών προκλήσεων. Η Ευρώπη είναι μια κοινότητα που βασίζεται στην αλληλεξάρτηση και η συνεργασία είναι μακράν το καλύτερο φάρμακο για τη θεραπεία των οικονομικών συμπτωμάτων του COVID-19. Τώρα πρέπει να προωθήσουμε τη θετική ορμή που έχουμε χτίσει και να διαμορφώσουμε περαιτέρω την ανάκαμψη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση του Schuman και να δημιουργήσουμε μια νέα Ευρώπη από αυτήν την κρίση.