• 12 Ιουνίου, 2021

La Casa De Papel στο Ψυχικό: Μια ληστεία-καρμπόν από παλιά ρίχνει φως

 La Casa De Papel στο Ψυχικό: Μια ληστεία-καρμπόν από παλιά ρίχνει φως

Τους φακέλους παλαιών υποθέσεων ανοίγουν οι αστυνομικοί, σε μια προσπάθεια να βρουν άκρη στη μεγάλη κλοπή των θυρίδων που σημειώθηκε πρόσφατα σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ψυχικό. Σύμφωνα με τη Realnews, οι αστυνομικοί εξετάζουν μια περίπτωση που έρχεται από το παρελθόν και φαίνεται να έχει πολλές ομοιότητες με το «μεγάλο κόλπο» στο Ψυχικό. Μάλιστα, και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται πως είχε ακολουθηθεί πανομοιότυπη μεθοδολογία με αυτή που χρησιμοποίησαν οι δράστες στο υποκατάστημα του Ψυχικού.

Το ημερολόγιο έδειχνε 2009, όταν σε υποκατάστημα μεγάλης ελληνικής τράπεζας στην Καισαριανή διαπιστώθηκε από πελάτισσα πως η θυρίδα της είχε παραβιαστεί και είχαν κλαπεί κοσμήματα και αντικείμενα μεγάλης αξίας. Ωστόσο, το παράδοξο ήταν πως η θυρίδα δεν έφερε ίχνη παραβίασης. Ακολούθησαν και άλλοι πελάτες, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν από την τράπεζα να ελέγξουν τις θυρίδες τους. Τελικά, διαπιστώθηκε πως τουλάχιστον ακόμη έξι θυρίδες είχαν παραβιαστεί με την ίδια μέθοδο. Επικράτησαν αναστάτωση και πανικός, καθώς, όπως είχε διαπιστωθεί από τους αστυνομικούς που ανέλαβαν την υπόθεση, το τραπεζικό υποκατάστημα δεν έφερε πουθενά ίχνη διάρρηξης και οι θυρίδες είχαν ανοιχτεί με αριστοτεχνικό και επαγγελματικό τρόπο.

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Κινδύνεψαν ασθενείς στη ΜΕΘ του “Γεννηματάς” από διακοπή ρεύματος λόγω μη συντήρησης της γεννήτριας

Η πρώτη κίνηση των αστυνομικών του Τμήματος Ληστειών και Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής ήταν να πάρουν στα χέρια τους το βιβλίο ιδιοκτητών θυρίδων, στο οποίο καταγράφονταν οι επισκέψεις που είχαν πραγματοποιηθεί το επίμαχο διάστημα από τους κατόχους στο υπόγειο του τραπεζικού υποκαταστήματος.

Ληστεία-καρμπόν

Οι έμπειροι αστυνομικοί επικεντρώθηκαν έπειτα από ενδελεχή έρευνα του βιβλίου σε ενοικιαστή θυρίδας, άνδρα από χώρα της Βαλκανικής, ο οποίος είχε επισκεφθεί το υποκατάστημα συγκεκριμένη ημερομηνία συνοδευόμενος από πρόσωπο που εμφανίστηκε ως εκτιμητής για κάποια κοσμήματα που είχε στην κατοχή του ο πρώτος.

Αμέσως οι αστυνομικοί αντελήφθησαν ότι κάτι δεν πάει καλά και προσπάθησαν να εντοπίσουν τον αλλοδαπό, που είχε δώσει πραγματικά στοιχεία για την ενοικίαση της θυρίδας, πλην όμως την είχε ξενοικιάσει, όπως και το σπίτι στο οποίο διέμενε στο κέντρο της Αθήνας.

Παρ’ όλα αυτά δεν σταμάτησαν τις έρευνες, καθώς είχαν επαρκή στοιχεία για τον «εκτιμητή» που είχε μαζί του ο αλλοδαπός την επίμαχη ημέρα που επισκέφθηκαν το τραπεζικό υποκατάστημα. Τελικά, έπειτα από έρευνες μηνών, κατάφεραν να εντοπίσουν τον «εκτιμητή» και να τον προσαγάγουν στην υπηρεσία τους προκειμένου να καταθέσει.

Από την προανάκριση είχε προκύψει η ενοχή του «εκτιμητή» στη μεγάλη κλοπή, που τελικά αποδείχθηκε πως είχε στήσει ο συνεργός του, ο οποίος όμως είχε γίνει «καπνός», καθώς μάλλον είχε διαφύγει στη χώρα του έχοντας μαζί του ένα μεγάλο μέρος των κλοπιμαίων.

Ο συνεργός του «εκτιμητή» είχε νοικιάσει θυρίδα με τα πραγματικά στοιχεία του στο συγκεκριμένο υποκατάστημα και είχε στην κατοχή του κλειδί. Με αυτό το κλειδί κατάφερε να κατασκευάσει ένα πασπαρτού, που τελικά αποδείχθηκε πως δούλευε ικανοποιητικά, καθώς με αυτό κατάφερε να ανοίξει τις θυρίδες, αφού πρώτα βέβαια είχε κατασκευάσει κι ένα δεύτερο πασπαρτού για να αντικαταστήσει το κλειδί του υπαλλήλου στο τμήμα με τις θυρίδες.

Ο «εκτιμητής» είχε συλληφθεί και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης, ενώ ο συνεργός του και ενοικιαστής της θυρίδας δεν βρέθηκε ποτέ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «R», ο «εκτιμητής», αφού εξέτισε μέρος της ποινής του, εδώ και ενάμιση χρόνο έχει αποφυλακιστεί και πλέον κυκλοφορεί ελεύθερος.

Αυτή, λοιπόν, η κλοπή φαίνεται πως οδηγεί τις έρευνες της Ασφάλειας, καθώς, όπως έχει αποκαλυφθεί, το πιο πιθανό είναι οι δράστες της μεγάλης κλοπής στην τράπεζα του Ψυχικού να νοίκιασαν θυρίδες με τα πραγματικά τους στοιχεία, ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση στον χώρο και τελικά να σηκώσουν ένα μικρό θησαυρό από τέσσερις θυρίδες, που ανήκαν σε επώνυμες κυρίες των Αθηνών. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται πως οι δράστες της κλοπής στο Ψυχικό χρησιμοποίησαν την ίδια μέθοδο με αυτή που ακολούθησαν οι δράστες στο υποκατάστημα της Καισαριανής το 2009.

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα για την κλοπή στο Ψυχικό θεωρούν βέβαιο πως οι δράστες είχαν καλή, ίσως και εσωτερική, πληροφόρηση, ενώ παράλληλα ερευνούν με προσοχή ένα ακόμα στοιχείο: το πώς οι δράστες είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν κλειδιά πασπαρτού για να ανοίξουν τις θυρίδες χωρίς να γίνουν άμεσα αντιληπτοί.

Πηγή: realnews