• 28 Νοεμβρίου, 2021

Λ. Οίκος για συνάντηση με Ερντογάν: “Ο πρόεδρος Μπάϊντεν υπογράμμισε την επιθυμία του να επεκταθεί η συνεργασία με την Τουρκία- Ανησυχία για τους S-400”

 Λ. Οίκος για συνάντηση με Ερντογάν: “Ο πρόεδρος Μπάϊντεν υπογράμμισε την επιθυμία του να επεκταθεί η συνεργασία με την Τουρκία- Ανησυχία για τους S-400”

Περίπου 65 λεπτά, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, κράτησε τελικά η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τον Τούρκο ομόλογό του πως οι σπασμωδικές κινήσεις δεν ωφελούν τη διμερή σχέση και ότι οι κρίσεις πρέπει να αποφεύγονται.


Λίγο πριν μπουν στην αίθουσα Τζο Μπάιντεν είχε διάλογο με Αμερικανό δημοσιογράφο σχετικά με τα F-16, σύμφωνα με την trthaber. «Σχεδιάζει η Αμερική να δώσει F-16 στην Τουρκία;», ρώτησε ο δημοσιογράφος τον Αμερικανό πρόεδρο, με τον Μπάιντεν να αποφεύγει να απαντήσει με τη διπλωματική απάντηση, «σχεδιάζουμε να έχουμε μία καλή συνάντηση (σ.σ. με τον Ερντογάν».

Διαβάστε ολόκληρο το παρασκήνιο και τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση Μπάϊντεν-Ερντογάν

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρονται τα εξής:

Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν, Τζούνιορ, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να επεκτείνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες μας (με την Τουρκία). Εξέφρασε την εκτίμηση για τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική μας συνεργασία και τη σημασία της Τουρκίας ως Σύμμαχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400.

Τόνισε επίσης τη σημασία των ισχυρών δημοκρατικών θεσμών, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία.