• 25 Ιανουαρίου, 2021

Λ. Αποστολίδης για αναδρομικά: Έλλειψη σεβασμού στη διάκριση εξουσιών και στις δικαστικές αποφάσεις

 Λ. Αποστολίδης για αναδρομικά: Έλλειψη σεβασμού στη διάκριση εξουσιών και στις δικαστικές αποφάσεις

Ο Δικηγόρος και πρώην υπουργός Λουκάς Αποστολίδης μιλάει σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας για το Ασφαλιστικό, Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020. Συνέντευξη για τα αποτελεσμάτων έρευνας για το Ασφαλιστικό της OPINION POLL δόθηκε στα γραφεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Σε συνέχεια του χθεσινού ρεπορτάζ του libre.gr για την πιλοτική δίκη των αναδρομικών για τους συνταξιούχους και τη στάση που κράτησε το Δημόσιο στη συγκεκριμένη δίκη, ο Λουκάς Αποστολίδης και η δικηγορική εταιρεία του που είχαν εκπροσωπήσει τους προσφεύγοντες, επανέρχονται με ανακοίνωσή τους για το τοπίο που διαμορφώνεται, μετά τις πρόσφατες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων (Μητσοτάκη, Σταϊκούρα, Τσακλόγλου κ.λ.π.).

Αποκάλυψη libre: Η κυβέρνηση στη δίκη για τα αναδρομικά συζητούσε και για επικουρικές – Έγγραφα “φωτιά”

Όπως επισημαίνουν, «δέκα χρόνια δικαστικοί αγώνες των συνταξιούχων και φαίνεται ο αγώνας αυτός δεν έχει τελειωμό. Στις αίθουσες των δικαστηρίων θα βρεθούν και πάλι δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι. Η πρόσφατη τροπολογία όχι μόνο δεν έλυσε το πρόβλημα των αναδρομικών, αλλά αντίθετα πυροδοτεί νέους δικαστικούς αγώνες».

Εξάλλου, «ό,τι αναδρομικά και αν επιστρέφονται τους προσεχείς μήνες αφορούν την εφαρμογή αυτών των δικαστικών αποφάσεων και όχι τη βούληση των κυβερνώντων. Να λέμε ολόκληρες τις αλήθειες και να μην ‘αγιάζουμε’ με ξένα κόλλυβα. Αφού έτσι έχουν τα πράγματα γιατί οι 1 εκατ. 300 χιλιάδες συνταξιούχοι (ΙΚΑ και ΟΓΑ) να μην κάνουν αγωγές για να πάρουν με νομική βεβαιότητα τα δώρα από 600-770 ευρώ; Νομικά, ηθικά το δίκαιο με το μέρος τους. Όσοι άσκησαν αγωγές (250.000) γιατί να μην διεκδικήσουν όλες τις νόμιμες αξιώσεις, που τους επιδίκασαν αποφάσεις της Ολομέλεια του ΣτΕ; Νομικά, ηθικά το δίκαιο με το μέρος τους.

Όσοι δεν άσκησαν αγωγές δυνητικά έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν σε μία συμβιβαστική επίλυση, όπως προβλέπει η τροπολογία, να αρκεσθούν στην επιστροφή των αναδρομικών μόνο για την παροχή της σύνταξης ή να ασκήσουν αγωγές μέχρι 31.12.2020, και με νομική βεβαιότητα να πάρουν αναδρομικά για τις τρεις παροχές σύνταξη, επικούρηση, δώρα.

Οι κυβερνώντες πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει η ρήση, ‘κάλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι’. Η αντίληψη όμως αυτή δεν είναι σοβαρή και υπεύθυνη, τόσο νομικά, όσο και κοινωνικά απέναντι στην πολυπληθέστερη κοινωνική κατηγορία των 2,7 εκατ.».

Σύμφωνα με τον Λ. Αποστολίδη, δικηγόρο και πρώην αντιπρόεδρο της Βουλής, «έχουμε μιλήσει για ‘συνταγματική εκτροπή’ και έλλειψη σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών και στο σεβασμό στις αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας. Γίνεται επίσης ένας ατέλειωτος επικοινωνιακός αγώνας για την επιστροφή έστω των ‘κουτσουρεμένων’ αναδρομικών, όχι τόσο για  ενημερωτικούς  λόγους, αλλά πρωτίστως να ανακόψουν το νέο κύμα αγωγών των συνταξιούχων.

Είναι ανάγκη όμως για τον κόσμο της εργασίας και της σύνταξης να αγωνισθούν κοινωνικά και δικαστικά και να προασπίσουν τόσο τις νομικές αξιώσεις τους, όσο και  τις αρχές του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Υπογραμμίζουμε αυτή την ανάγκη, διότι φαίνεται δεν τελειώσαμε με τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις με τον ν.4670/2020 και ο νέος υφυπουργός μας ενημερώνει ότι έρχονται και νέες αλλαγές. Οδεύουμε ολοταχώς προς τα ασφαλιστικά συστήματα του νεοφιλελευθερισμού και σε κοινωνικό μοντέλο που θα συγγενεύει με τα βαλκανικά και όχι με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», εκτιμά και καταλήγει, «είναι ανάγκη γι’ αυτό ο κόσμος της εργασίας και της σύνταξης να απαιτήσουν τη διαμόρφωση ενός Κώδικα Ασφαλιστικού Δικαίου που δεν θα είναι εύκολο στους εκάστοτε κυβερνώντες να τον αλλάζουν σαν τα πουκάμισα».

Ν. Παπ.