Κυβέρνηση: Ο Μάιος “κρύβει” πολιτικές εξελίξεις – Οι μεγάλες προκλήσεις του Συνεδρίου, της αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης

 Κυβέρνηση: Ο Μάιος “κρύβει” πολιτικές εξελίξεις – Οι μεγάλες προκλήσεις του Συνεδρίου, της αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης

Καυτός και καθοριστικός μήνας αναμένεται να είναι ο Μαίος για την κυβέρνηση καθώς έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις, τόσο στο εξωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Ο μήνας θα ξεκινήσει με το 14ο Συνέδριο της ΝΔ που θα διεξαχθεί 6 – 8 Μαΐου. Εκεί ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επικαιροποιήσει στους γαλάζιους συνέδρους τον οδικό κυβερνητικό χάρτη και παράλληλα να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό.

Της Άννας Καραβοκύρη

Βασική επιδίωξη των κυβερνητικών στελεχών είναι η συσπείρωση της βάσης, το άνοιγμα προς το κεντρώο χώρο και η ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει μέσα από το Συνέδριο του κόμματος, να στείλει το μήνυμα πως η αυτοδυναμία είναι ένας ρεαλιστικός στόχος στις δεύτερες εκλογές και πως η ΝΔ είναι η πιο ισχυρή και συμπαγής πολιτική δύναμη στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό.

Παράλληλα, θα υπερτονίσει ότι «η ΝΔ είναι η μόνη υπεύθυνη πολιτική δύναμη για να διαχειριστεί περιόδους διεθνών κρίσεων». Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς σε μια σειρά κινήσεων που θα κάνει η κυβέρνηση για την οικονομική στήριξη των πολιτών αλλά κι έναν «απολογισμό» του μέχρι τώρα κυβερνητικού έργου. Παράλληλα θα εστιάσει και στις κινήσεις που γίνονται στη γεωπολιτική σκηνή, μέσα σε ένα νέο τοπίο που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Μια ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, στις 9 Μαίου, ο πρωθυπουργός  θα μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου θα έχει σειρά επαφών και επενδυτικών συμφωνιών ενώ μια εβδομάδα αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί στις 15-18 Μαΐου. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα μιλήσει στο Κογκρέσο, ενώ πρόσκληση για τέτοιου είδους ομιλία απευθύνεται σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις σε ξένους ηγέτες. Τα  τελευταία 40 χρόνια 70 φορές ξένοι ηγέτες απευθύνθηκαν σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Από αυτούς μόνο οι 33 δεν ήταν αρχηγοί κράτους και ή εξέχουσες προσωπικότητες όπως π.χ Μαντέλα, Βαλέσα κα». 

  • Βεβαίως, κατά την παραμονή του ο  πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιήσει επαφές με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες και μεγάλα funds προσδοκώντας στην προσέλκυση επενδύσεων.

Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του πρωθυπουργικού επιτελείου από τις ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για την Βρυξέλλες όπου θα συμμετέχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί 30 και 31 μήνα. Η Σύνοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα κρίνει αν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση και στήριξη στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης.

Αδιαμφισβήτητα η αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης γιατί προκαλεί μπαράζ ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Βασικός στόχος της κυβέρνησς είναι να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη συντάξει εθνικό σχέδιο αποφασιστικής στήριξης των νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής αύξησης το οποίο ενδεχομένως να ανακοινωθεί ακόμα και πριν από την Σύνοδο των «27».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν καλύπτουν όλες τις αυξήσεις, μετριάζουν όμως τις απώλειες από τις ανατιμήσεις. Επανέλαβε, δε, ότι αυτή η μάχη με την πανευρωπαϊκή κρίση είναι άνιση και τελικά θα χρειαστεί μία πανευρωπαϊκή απάντηση.

Παναγιώτης Δρίβας