Κύρτσος: Αν “τραβήξει” η κρίση θα τεθεί θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων

 Κύρτσος: Αν “τραβήξει” η κρίση θα τεθεί θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης μισθών και συντάξεων, αν η κρίση του κοροναϊού είναι παρατεταμένη, άφησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος.

Σε συνέντευξή του στο Focus FM τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «Δεν είναι ώρα να θέσουμε θέμα μείωσης μισθών ή συντάξεων. Το δημόσιο πάντα θεωρείται ξεχωριστός εργοδότης. Αν τραβήξει η κρίση όμως, θα τεθούν τέτοια ζητήματα, γιατί δε θα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε την όλη προσπάθεια, αλλά και γιατί θα είναι άδικο να παίρνουν 800 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα και οι άλλοι τους μισθούς και τις συντάξεις τους».

Παραδέχθηκε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα φέρει κοινωνική αναταραχή, αλλά όπως είπε, δε θα ευθύνεται η κυβέρνηση. «Αν αρχίσουμε να «κουρεύουμε», θα πάμε σε κοινωνικό διχασμό, αλλά αυτό δεν το αποκλείει ο κορωνοϊός, όχι η κυβέρνηση. Αν μπούμε και στο φθινόπωρο σε περίεργη κατάσταση, θα πρέπει να κάνουμε νέους υπολογισμούς. Μπορεί μέχρι τότε οι Ευρωπαίοι να έχουν καταλάβει το λάθος τους, δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε ένα σενάριο αναγκαστικού σφιξίματος της ζώνης».

Απαντώντας στις επικρίσεις, ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει τμηματικά τα μέτρα, τόνισε, ότι «Το βήμα-βήμα είναι η σωστή προσέγγιση, γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Φανταστείτε να ρίξουμε όλα τα λεφτά από τους πρώτους 2-3 μήνες και το πρόβλημα να κρατήσει 6 μήνες. Θα έχουμε μείνει από λεφτά. Κατανοώ την αντιπολίτευση, αλλά ο Μητσοτάκης είναι έμπειρος και το πηγαίνει καλά και στην υγεία και στην οικονομία», υπογράμμισε ο κ.Κύρτσος.

Αύριο δεν θα εγκριθεί ευρωομόλογο, θα πάμε σε άλλο μείγμα

«Επιμένουν στην άρνηση οι Γερμανοί, είναι απαράδεκτο. Άλλο ήταν το ευρωομόλογο πριν 8-9 χρόνια, που είχαν ένα δίκαιο για να μην υπάρξει αμοιβαιοποίηση του χρέους και άλλο τώρα. Έφτασε η ώρα και οι άλλοι, που έχουν περισσότερες δυνατότητες, να δείξουν αλληλεγγύη, αλλά δε βλέπω ανταπόκριση και αυτό είναι λάθος», επεσήμανε ο κ.Κύρτσος για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Θα πάμε σε ένα μείγμα μέτρων της Ε.Ε., αλλά δεν είναι η λύση του προβλήματος

Όπως εκτίμησε, «Θα υπάρξουν μέτρα, πρωτοβουλίες, όπως θα μπορείς να δανειστείς μέχρι 2% του ΑΕΠ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας με προνομιακό επιτόκιο και χωρίς νέα μέτρα, χωρίς αυτό, που λέμε νέο μνημόνιο. Επίσης θα δοθεί κεφάλαιο 100 δις μέσω δανεισμού της Κομισιόν, που θα διατεθεί στις χώρες-μέλη και μπορούμε να σκεφτόμαστε, 2,3-3,5 δις για αντιμετώπιση της ανεργίας στην Ελλάδα. Ακόμη, η ένταξή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ή οι εγγυήσεις της ΕΤΕ στα δάνεια, που θα δίνουν οι ελληνικές τράπεζες. Αυτά δεν καλύπτουν το κενό του ευρωομολόγου, δε θα λύσουν το πρόβλημά μας. Είναι ενθαρρυντικό για να ξεκινήσουμε την προσπάθεια, αλλά δεν είναι η λύση του προβλήματος», εξήγησε ο κ.Κύρτσος

Σχετικά Άρθρα