• 8 Μαΐου, 2021

Κυριακίδου: Η Επίτροπος Υγείας εμβολιάστηκε με Pfizer – Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca

 Κυριακίδου: Η Επίτροπος Υγείας εμβολιάστηκε με Pfizer – Τι είπε για το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε τηλεοπτική εκπομπή στην Κύπρο φιλοξενήθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Ασφάλειας και Υγείας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου.

Η κ.Κυριακίδου αναφέρθηκε στην ευρύτερη επιδημιολογική εικόνα των χωρών της Ευρώπης τονίζοντας ότι καταγράφεται αύξηση σε 14 κράτη μέλη και αυτό μας στέλνει το μήνυμα να συνεχίσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Η ίδια ερωτήθηκε αν εμβολιάστηκε και είπε ότι εμβολιάστηκε προ δεκαημέρου στο Βέλγιο όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι Επίτροποι. Στο Βέλγιο εξήγησε η κ.Κυριακίδου δεν υπάρχει πλατφόρμα για επιλογή εμβολίου και ο κόσμος λαμβάνει το σκεύασμα το οποίο παρέχεται τη δεδομένη στιγμή. Η ίδια είπε ότι έλαβε αυτό της εταιρείας Pfizer και το έλαβε όταν ήρθε η σειρά της χωρίς να γίνει οποιαδήποτε χωριστή ρύθμιση ούτε για την ίδια αλλά ούτε και για κάποιον άλλον αξιωματούχο της Ένωσης.

Η απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών σε μια φωτογραφία- Η προσβολή Ερντογάν στην Φον ντερ Λάϊεν και ο “πονηρός Βέλγος”

«Καταλαβαίνω τις ανησυχίες των πολιτών για το AstraZeneca. Από την αρχή ωστόσο τονίσαμε ότι ακολουθούμε αυστηρές οδηγίες. Έχουμε μια νέα σύσταση από τον ΕΜΑ που λέει ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές και θα πρέπει να τα εμπιστευτούμε.

Χώρες όπως το ΗΒ και το Ισραήλ κινήθηκαν διαφορετικά από την ΕΕ», εξήγησε.

Η Επίτροπος τόνισε ότι το δεύτερο τρίμηνο, αυτό που διανύουμε δηλαδή, τα κράτη μέλη θα λάβουν τριπλάσιες δόσεις εμβολίων ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο παραδόθηκαν στα κράτη 1 εκατομμύριο δόσεις.

Κληθείσα να απαντήσει για το πώς μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το ΑΖ η Επίτροπος επανέλαβε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την αρχή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στους εμβολιασμούς.

«Δεν θα προχωρούσαμε ποτέ με εκπτώσεις στο σύστημα ασφάλειας». Αναφέρθηκε και στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης που υπάρχει και ότι αυτό λειτουργεί αποτελεσματικά. «Όλοι και τα κράτη μέλη θεωρούν ότι επιβάλλεται να συνεχίσουν οι εμβολιασμοί. Τα εμβολιαστικά προγράμματα ωστόσο είναι ζήτημα των μελών. Αν κάποια κράτη αποφάσισαν να συνεχίσουν διαφορετικά αυτό αφορά το κάθε κράτος χωριστά».

Τα θέματα προγραμμάτων του εμβολιασμού είναι θέμα των κρατών, εξήγησε.

«Οι συζητήσεις με τις εταιρείες γίνονταν από την Επιτροπή μαζί με τα κράτη μέλη. Η κάθε χώρα είχε την επιλογή. Εμείς εξασφαλίσαμε όσο το δυνατό μεγαλύτερες ποσότητες», είπε η κ.Κυριακίδου.Εξήγησε επίσης ότι δεν θα ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία για το sputnik. Αν υποβάλει αίτηση για έγκριση τότε ο ΕΜΑ θα ακολουθήσει τις ίδιες διαδικασίες όπως με τα άλλα εμβόλια, τόνισε.

Σχετικά με το θέμα των διαπραγματεύσεων για το ρωσικό εμβόλιο η κ.Κυριακίδου επανέλαβε ότι τα κράτη μέλη συμμετέχουν σε μια επιτροπή και εκεί συζητούν όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί.

« Εντός Απριλίου αρχίσουν οι παραδόσεις του Johnson και ευελπιστώ ότι θα προχωρήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς.Μέχρι τότε είπε, είναι σημαντικό να μην χαλαρώσουμε τα μέτρα και τις προφυλάξεις που λαμβάνουμε», είπε η Επίτροπος.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.