• 22 Σεπτεμβρίου, 2020

Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ανακοινώσεις για “γενναίο” εξοπλιστικό πρόγραμμα – Συγκρατημένες παροχές σε οικονομία, φοροελαφρύνσεις, υγεία

 Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ανακοινώσεις για “γενναίο” εξοπλιστικό πρόγραμμα – Συγκρατημένες παροχές σε οικονομία, φοροελαφρύνσεις, υγεία

Στη ΔΕΘ σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο ενώπιον παραγωγικών φορέων. Η ομιλία του σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι εφ’ όλης της ύλης αν και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ανακοινώσεις για τα εξοπλιστικά και την ενίσχυση της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Καταρχάς για τα εξοπλιστικά που ήταν και το βασικό αντικείμενο της συνάντησης με τον με Εμανουέλ Μακρόν κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις τόσο σχετικά με το δρομολογούμενο πρόγραμμα όσο και με την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας.

Πρόσωπα, που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο της κατ’ ιδίαν συνάντησης των κ. Μητσοτάκη και Μακρόν στο γαλλικό νησί της Μεσογείου κάνουν λόγο για οριστική συμφωνία ανάμεσα στους δύο ηγέτες αναφορικά με την αμυντική συνεργασία και τα εξοπλιστικά.

Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως σημαντικό κομμάτι του ελληνο-γαλλικού αμυντικού deal είναι η απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Rafale και μένει να αποσαφηνιστεί η αναλογία ανάμεσα σε μεταχειρισμένα και νέα με την Αθήνα να είχε ζητήσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα αυτή να «κλείσει» στο 12 – 6, χωρίς, πάντως, να αποκλείεται και το 10 – 8.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η συμφωνία, που εκτιμάται πως θα υπογραφεί σε νέα συνάντηση των δύο ηγετών, αναμένεται να περιλαμβάνει και την προμήθεια και άλλων οπλικών συστημάτων από την γαλλική αγορά.

Κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνουν πως κατά τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών το Παρίσι είχε παροτρυνθεί να κομίσει καλύτερη οικονομική πρόταση τόσο για τις φρεγάτες belharra, όσο και για τις αντίστοιχες Fremm, ενώ πάντα στα υπ όψιν είναι και η υποστήριξη – μέσω ανταλλακτικών – των μαχητικών αεροσκαφών, τύπου Mirage 2000 – 5.

Μεγάλο ενδιαφέρον, πάντως θα έχουν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας οι διατυπώσεις, που θα επιλέγουν για να περιγράψουν την αμυντική συνεργασία των δυο πλευρών και κατά πόσον αυτή θα επεκτείνεται σε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου έχει υιοθετήσει μία ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων με πάνω από 5.000 οπλίτες, ενώ σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, που θα ανακοινωθούν και στόχο έχουν να της δώσουν μεταξύ άλλων και μία αναπτυξιακή ώθηση.

Tέτοιο παράδειγμα κατά πληροφορίες αποτελεί η ΕΑΒ για την οποία αναζητείται στρατηγικός επενδυτής, την ώρα, που τελεσφορούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και τον Σκαραμαγκά.

Τι θα πει για την οικονομία

Οι παροχές αναμένεται να είναι μειωμένες φέτος, ενώ το πακέτο της ΔΕΘ αναμένεται να οριστικοποιηθεί απόψε, μετά και τα αποτελέσματα του σημερινού Eurogroup.

Oι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να περιλαμβάνουν:

  • Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
  • Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Μειωμένη προκαταβολή φόρου
  • Μικρό ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ

Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί και για τα αναδρομικά ύψους 1,4 δις. ευρώ προς τους συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο στο ύψος των εξοπλισμών όσο και στις προσλήψεις προσωπικού.

Ειδικότερα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του, πάντως, θα αφιερωθεί στο οικονομικό πακέτο, ύψους άνω των 5 δις ευρώ με στόχο την αποτελεσματική στήριξη του κόσμου της εργασίας. Μεταξύ αυτών που θα ανακοινωθούν είναι κατά πληροφορίες ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών ανέργων, ως έξτρα κίνητρο για την πρόσληψη τους, αλλά και ένα αντίστοιχο δανειοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πόρους προερχόμενους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επιπλέον επεκτείνεται η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων στον τουρισμό, στην εστίαση, στις μεταφορές, και τον πολιτισμό τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο με πρόνοια να επιμηκυνθεί, εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο έως το τέλος του έτους.

Επίσης θα παραταθεί η μείωση του ΦΠΑ έως το τέλος του 2020 στον καφέ, στις μεταφορές, στα μη αλκοολούχα ποτά και στο τουριστικό πακέτο, ενώ το πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Στο υγειονομικό κομμάτι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει, ως επιβράβευση της σημαντικής προσφοράς του επικουρικού προσωπικού καθ όλη την διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού, όπως θα πει χαρακτηριστικά, αλλά και με στόχο την ενίσχυση του ΕΣΥ την πρόσληψη με μόνιμα χαρακτηριστικά συνολικά πάνω από 3000 νοσηλευτών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και την πολιτική βούληση να διατηρήσει ενεργούς στο ΕΣΥ, αξιοποιώντας κοινοτικά κονδύλια, περί τους 4000 συμβασιούχους.