• 26 Ιανουαρίου, 2021

Κυρ.Μητσοτάκης: Από τον Μάρτιο οι μαζικοί εμβολιασμοί – Η επιτροπή δεν εισηγήθηκε lockdown στη Θεσσαλονίκη -Δεν θα είναι εκλογική χρονιά το 2021

 Κυρ.Μητσοτάκης: Από τον Μάρτιο οι μαζικοί εμβολιασμοί – Η επιτροπή δεν εισηγήθηκε lockdown στη Θεσσαλονίκη -Δεν θα είναι εκλογική χρονιά το 2021

Την δημιουργία 4 μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζουν 20000 πολίτες ημερησίως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Ant1.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία των μαζικών εμβολιασμών και ανέφερε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί 2 εκατομμύρια πολίτες.

Αναφορικά με το θέμα της Θεσσαλονίκης σημείωσε πως έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό καθώς και ότι δεν υπήρχε εισήγηση της επιτροπής των ειδικών να γίνει Lockdown πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου.

«Πράγματι κατατέθηκε στον δημόσιο λόγο ως πρόταση από επιστήμονες» συμπλήρωσε, ενώ εξήγησε πως «αναγνώρισα ότι θα έπρεπε να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα στη Βουλή».

Γιατί ο Σ. Τσιόδρας απουσιάζει (πάλι) από το δημόσιο διάλογο – Τι απαντούν από την κυβέρνηση ότι ασθενεί μετά το εμβόλιο

«Αν ήξερα όσα ξέρω σήμερα για την πανδημία, η Θεσσαλονίκη θα είχε κλείσει μια εβδομάδα νωρίτερα» υπογράμμισε.

Τέλος, εξήγησε πως η καμπύλη της απότομης εκθετικής αύξησης ξεκινά από τα μέσα Νοεμβρίου και όχι από τα τέλη Οκτωβρίου, που ήταν η γιορτή του Αγίου Δημητρίου.

Για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της πριν το δεύτερο lockdown, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η χώρα δεν αψήφησε τους κινδύνους που υπήρχαν και ενίσχυσε το ΕΣΥ. «Έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για την ενίσχυση των νοσοκομείων», είπε χαρακτηριστικά.

«Γνωρίζαμε ότι ερχόταν δεύτερο κύμα και όπως αποδείχτηκε ήταν πιο βίαιο» είπε συγκεκριμένα, επιμένοντας πως η Ελλάδα τα πήγε σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες.

Επίθεση σε Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ιδιαίτερα δηκτικός απέναντι στην κριτική που έχει δεχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της πανδημίας, καλώντας όλους τους επικριτές να μην υπονομεύουν την προσπάθεια και τις επιδόσεις της χώρας.

Για το συσχετισμό της τραγωδίας στο Μάτι με την πανδημία του κοροναϊού που έκανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε ενοχλημένος πως είναι άστοχη αυτή η σύγκριση. «Συγκρίνουμε το Μάτι με μια παγκόσμια πανδημία», αναρωτήθηκε εμφατικά.

Παράλληλα, ανέφερε ότι υστερείται σοβαρότητας η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να πάρουμε τις πατέντες και να παρασκευάσουμε στην Ελλάδα εμβόλια, καθώς η χώρα μας δεν έχουμε τέτοια παραγωγική δυνατότητα.

«Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση» συμπλήρωσε αναφερόμενος στις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα και ζητώντας προτάσεις για τα τεκταινόμενα.

Απέρριψε παράλληλα την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, λέγοντας «γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες, ενώ μπορούμε να συζητήσουμε ανοικτά στη Βουλή;».

«Έχουμε αγοράσει διπλάσιο αριθμό εμβολίων»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και το δημοσίευμα του Politico το οποίο αναφέρει αφενός ότι η Γερμανία αγόρασε επιπλέον δόσεις, αφετέρου ότι η Ελλάδα πήρε λιγότερες από όσες δικαιούταν.

Χαρακτήρισε επιτυχία της Ευρώπης ότι αγοράσαμε όλοι μαζί τα εμβόλια και σχολίασε: «Μπορεί να πει κανείς ότι άργησε η ΕΕ στο θέμα των εμβολίων. Αν δεν είχαμε ευρωπαϊκές αγορές, οι μεγάλες χώρες θα είχαν πάρει όλα τα εμβόλια».

Για τη χώρα μας συγκεκριμένα, είπε: «Η Ελλάδα έχει προαγοράσει 25.000.000 εμβόλια. Έχουμε δηλαδή προαγοράσει διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό, τι χρειαζόμαστε. Αν κάποιος πιστεύει ότι πρέπει να αγοράσουμε κι άλλα, θα είναι οι πρώτοι που θα μας κατηγορήσουν ότι το κάνουμε για άλλους λόγους. Ειδικά μετά τον Απρίλιο θα έχουμε υπέρ αρκετά εμβόλια για να κατανείμουμε με ένα λογικό τρόπο τα εμβόλια που έχουμε στην διάθεσή μας», σημείωσε.

Παράλληλα, απέρριψε την πρόταση να αγοράσει η χώρα μας από μόνη της εμβόλια, όπως έχουν κάνει η Γερμανία και η Κύπρος.

Εμβολιασμοί

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τον Μάρτιο θα έχουμε τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, άρα θα μπορέσουν να εμβολιαστούν δύο εκατομμύρια πολίτες.

«Τον Μάρτιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από Μάρτιο-Απρίλιο θα μπούμε στη διαδικασία μαζικών εμβολιασμών. Μέσα στο Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πολύ μεγαλύτερα από τα ήδη υπάρχοντα κέντρα εμβολιασμών ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 20.000 την ημέρα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από τον Μάρτιο – Απρίλιο και μετά, θα ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί. «Ειδικά μετά τον Απρίλιο θα έχουμε υπέρ αρκετά εμβόλια για να κατανείμουμε με ένα λογικό τρόπο τα εμβόλια που έχουμε στην διάθεσή μας», επισήμανε.

Για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού για τους εμβολιασμούς, τόνισε τα εξής: «Συνεργάζονται πολλά υπουργεία, υπάρχει καθημερινός συντονισμός και κάθε μέρα μπορούμε να βλέπουμε πόσα εμβόλια έχουν γίνει. Πρέπει να είμαστε όμως σίγουροι, επειδή η διαδικασία είναι σύνθετη, πως θα τα καταφέρουμε και κυρίως πρέπει να πείσουμε τον κόσμο για την ασφάλεια του εμβολίου. Εγώ έκανα την πρώτη δόση και δεν είχα την παραμικρή παρενέργεια».

Όσο για τις… ουρές κυβερνητικών αξιωματούχων για το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός μίλησε για μικρό αριθμό και είπε πως πλέον όλοι θα εμβολιαστούν με την σειρά τους.

Για τον τουρισμό

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία για τους εμβολιασμούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το φετινό καλοκαίρι και τον τουρισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού, αν και πρόσθεσε ότι έχει σημασία ο ρυθμός εμβολιασμού και στις χώρες από όπου περιμένουμε τουρίστες.

«Ο ιός είναι εποχικός κι αν προσθέσουμε σε αυτό τον εμβολιασμό και την καλύτερη ιχνηλάτηση, αυτό με κάνει αρκετά σίγουρο πως όχι απλά θα σώσουμε την τουριστική περίοδο, αλλά θα είναι και καλύτερη από την περσινή», ανέφερε.

Επιπρόσθετα, για ακόμη μια φορά σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανοίγματος του τουρισμού με το δεύτερο κύμα του κοροναϊού.

Οικονομικά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, υπογράμμισε όμως πως η κυβέρνηση στηρίζει τις επιχειρήσεις, επισημαίνοντας πως η επιστρεπτέα προκαταβολή θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται.

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός έριξε… ένα καρφί στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «κάποιοι μας έλεγαν να δώσουμε γρήγορα όλα τα χρήματα».

Εξάλλου ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε από τα καλύτερα σχέδια μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ», σημείωσε εν όψει της οριστικοποίησης του σχεδίου, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για click away και άνοιγμα καταστημάτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως το click away λειτούργησε κατά βάση καλά τις γιορτές, αναγνωρίζοντας πως ο τομέας της ένδυσης και της υπόδησης είχε προβλήματα και δείχνοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο, έστω με τη μέθοδο του ραντεβού.

Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή.

«Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από ότι στις 15 Δεκεμβρίου που αποφασίσαμε το άνοιγμα με click away τα Χριστούγεννα. Την Παρασκευή οι ειδικοί θα αποφασίσουν με βάσει αυτή την επιδημιολογική εικόνα» ανέφερε.

«Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς τα εφόδια για να πάρουν τις με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

Για την Εκκλησία και τις εκλογές

«Υπήρχε διαφωνία για τα Θεοφάνια. Δεν είχαμε την ίδια άποψη. Τρέφουμε τεράστιο σεβασμό στην Εκκλησία, αλλά μετά τη διαφωνία που είχαμε η Εκκλησία συμμορφώθηκε απόλυτα», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, προχώρησε σε διάψευση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών μέσα στο 2021.

Για τις διερευνητικές με την Τουρκία

Για την έναρξη των ελληνο-τουρκικών διερευνητικών επαφών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η τωρινή κυβέρνηση δεν θα συζητήσει οτιδήποτε δεν συζήτησε και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν (αποστρατικοποίηση των νησιών), αναφερόμενος σε ζητήματα που αποτελούν επιδιώξεις της Τουρκίας.

«Έχω την διάθεση και την ελπίδα ότι θα βρούμε ένα μακροπρόθεσμο πλαίσιο συνεννόησης με την Τουρκία» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Άγκυρα έχει ήδη δεχθεί την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία για κυρώσεις και από την Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Εύχομαι να μην χρειαστεί τελικά αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι θα πρέπει να είναι σταθερή στην αποκλιμάκωση. Θέλω να πιστεύω ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»