• 20 Οκτωβρίου, 2020

Κυκλώνας Sally: Ο Αμερικανός “Ιανός” (vid)

 Κυκλώνας Sally: Ο Αμερικανός “Ιανός” (vid)

Στην Ελλάδα έχουμε τον Ιανό, αλλά στις νοτιοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν τον κυκλώνα Sally o οποίος μέχρι και αλιγάτορες έβγαλε στους δρόμους της Αλαμπάμα.

Ο κυκλώνας σάρωσε τις νοτιοανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών με καταρρακτώδεις βροχές και ανέμους που έφθασαν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Μέσα σε τέσσερις ώρες έπεσε βροχή τεσσάρων μηνών. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του,  εκατοντάδες κινδύνεψαν να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά, ενώ μισό εκατομμύριο νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα. 

Στο καταστροφικό του πέρασμα κυρίως από την Αλαμπάμα και τη Φλόριντα, ο Sally ξερίζωσε δέντρα, γκρέμισε στύλους ηλεκτρικού ρεύματος και έβγαλε βάρκες στη στεριά.

Δορυφορικές φωτογραφίες πριν και μετά την επέλαση του κυκλώνα Σάλι είναι αποκαλυπτικές για το μέγεθος της καταστροφής.  

Εκτός από τον Sally, τέσσερις ακόμη τροπικές καταιγίδες βρίσκονται σε εξέλιξη ταυτόχρονα στην περιοχή του Ατλαντικού Ωκεανού, σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει για δεύτερη φορά στην ιστορία από το 1971.

Ο κυκλώνας Σάλι που προκάλεσε ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει εξασθενίσει σε τροπική καταιγίδα. Οι μετεωρολόγοι συνιστούν επιφυλακή για τον κυκλώνα Τέντι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη Νέα Αγγλία.