• 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Kρήτη: Στέλνουν “ύποπτους” σπόρους με το ταχυδρομείο από την Κίνα

 Kρήτη: Στέλνουν “ύποπτους” σπόρους με το ταχυδρομείο από την Κίνα

Ένα περίεργο περιστατικό έχει προκαλέσει συναγερμό στην Κρήτη.

Σε επιφυλακή έχει τεθεί το τμήμα ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Κρήτης με αφορμή την αποστολή ταχυδρομικών πακέτων μικροποσοτήτων σπόρων που αποστέλλονται σε ιδιώτες από τρίτες χώρες.

Πρόκειται για “ύποπτους” σπόρους που δε συνοδεύονται από πιστοποιητικό φυτοϋγείας, ενώ το είδος και η προέλευση τους είναι άγνωστατόνισε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγώνακης.

Γι αυτό το λόγο – όπως είπε- σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει όποιος πολίτης γίνει παραλήπτης ενός τέτοιου πακέτου να τους πιάσει με γυμνά χέρια ή να τους φυτέψει.

Οι ιδιώτες που λαμβάνουν αυτό το πακέτο θα πρέπει να απευθύνονται άμεσα είτε στις αστυνομικές αρχές είτε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης.

Έως αυτήν τη στιγμή, όπως είπε ο κ Συριγωνάκης δεν έχουν καταγραφεί καταγγελίες ή αναφορές για τη λήψη τέτοιων πακέτων στην Ελλάδα, ωστόσο ήδη αρκετοί πολίτες χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν παραλάβει αυτό το περιεχόμενο, πυροδοτώντας την ενεργοποίηση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που με τη σειρά της έχει ενημερώσει σχετικά τις φυτοϋγειονομικές αρχές των κρατών μελών.

Η αποστολή των πακέτων γίνεται από Κίνα, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Βανουάτου και Μαλαισία.