• 27 Ιανουαρίου, 2022

Κρίσιμη σύσκεψη στην Super League – Κοινό μέτωπο από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ εναντίον των μέτρων – “Το ποδόσφαιρο βάζει λουκέτο”

 Κρίσιμη σύσκεψη στην Super League – Κοινό μέτωπο από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ εναντίον των μέτρων – “Το ποδόσφαιρο βάζει λουκέτο”

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την μείωση της πληρότητας στα γήπεδα (μέχρι 1,.000 θεατές σε κάθε παιχνίδι) έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις κυρίως στις μεγάλες ΠΑΕ οι οποίες με ανακοινώσεις ή διαρροές τάχθηκαν απέναντι στα νέα μέτρα.

Από τις πρώτες ώρες ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, αλλά και ο ΠΑΟΚ προχώρησαν σε ανακοινώσεις ή διαρροές με τις οποίες ζήτησαν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει τα μέτρα τα οποία, όπως ισχυρίζονται, οδηγούν το ποδόσφαιρο σε λουκέτο.

Νικολάου, Πρεζεράκος εκτός… – Τι σηματοδοτεί ο μεγάλος ανασχηματισμός των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων

Το μεγάλο πρόβλημα γι αυτές τις ΠΑΕ (αλλά επίσης την ΑΕΚ και τον Άρη που επισήμως δεν αντέδρασαν) είναι πως ήδη έχουν διαθέσει ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό εισιτηρίων διαρκείας στους φιλάθλους από τους 1.000 θεατές που ορίζει η νέα κυβερνητική απόφαση και αφενός μεν θα υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά, αφετέρου δεν έχουν τρόπο να διαχωρίσουν ποιοι θα είναι αυτοί που θα μπαίνουν στα παιχνίδια και ποιοι θα μένουν απ΄έξω.

Γι αυτό το λόγο το μεσημέρι έχει συγληθεί έκτακτο συμβούλιο στην Super League κατά το οποίο θα γίνουν προτάσεις προς την Πολιτεία ώστε να αλλάξει το υγειονομικό πρωτόκολλο και να αυξηθεί η πληρότητα τουλάχιστον στο 30% – 40% για να είναι μικρότερη η ζημιά που θα υποστούν.

Αλλιώς, ουδείς γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η αντίδρασή τους…

Ήδη, ο Λευτέρης Αυγενάκης είχε ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων πριν από την εισήγησή τους να μην φτάσουν σε μια απόφαση «λουκέτου» στα γήπεδα, αλλά να υπάρχει μια μειωμένη πληρότητα, κάτι που τελικά δεν έγινε αν κρίνει κανείς από την τελική εισήγηση για πληρότητα στο 10% με πλαφόν τους 1.000 φιλάθλους.

Ολυμπιακός: Καταδικάζετε σε λουκέτο τα γήπεδα

Οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές και ξεκίνησαν από τον Ολυμπιακό, ο οποίος εκτός από το ζήτημα της απόφασης για τα γήπεδα έθιξε και άλλες αποφάσεις των λοιμωξιολόγων για κλειστούς χώρους, κέντρα διασκέδασης, αλλά και για το γεγονός ότι όλοι οι φίλαθλοι που μπαίνουν στα γήπεδα εμβολιάστηκαν.

Αναλυτικά η «ερυθρόλευκη» ανακοίνωση:

«Με έκπληξη ακούσαμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για παρουσία φιλάθλων μόλις 10% στα ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου της χώρας. Ακούσαμε ως πρόφαση το ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας, κάτι που είναι προφανώς αυθαίρετο και ισοπεδωτικό, διότι διαφορετικά κάποια επαγγελματική ομάδα θα έπρεπε να είχε τιμωρηθεί ως γηπεδούχος.

Σεβόμαστε απόλυτα όλα τα μέτρα που θα διαφυλάξουν την κοινωνία, όμως στεκόμαστε άφωνοι μπροστά σε αποφάσεις που καταδικάζουν σε λουκέτο τα γήπεδα, διότι αυτό είναι το 10%, ΛΟΥΚΕΤΟ, καθώς λειτουργικά αυτό σημαίνει για τις ΠΑΕ το 10%.

Επιπλέον, το βέβαιο είναι ότι ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιλέγει σε κάθε αγώνα 1000 «εκλεκτούς» ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες πλήρως εμβολιασμένους φιλάθλους του, που έτρεξαν να εμβολιαστούν ακριβώς για να μπορούν να βρίσκονται στις εξέδρες του γηπέδου μας.

Ταυτόχρονα, δυστυχώς όλοι οι φίλαθλοί μας θα βρεθούν σε κλειστούς χώρους εστίασης , σε πολύ πιο κοντινές αποστάσεις, για να παρακολουθούν τους ίδιους ποδοσφαιρικούς αγώνες που θα έβλεπαν στα ανοιχτά γήπεδα, αφού οι ποδοσφαιρικοί αγώνες προβάλλονται σε κλειστές τηλεοπτικές πλατφόρμες που δεν διαθέτουν όλοι.

Καλούμε την κυβέρνηση και την αρμόδια επιτροπή λοιμοξιολόγων επειδή έχουν χάσει κάθε αίσθημα δικαίου, να αναθεωρήσουν άμεσα την απόφασή τους ώστε να ληφθούν δίκαια μέτρα και περιορισμοί για όλους τους πολίτες, είτε είναι φίλαθλοι και παρακολουθούν ποδόσφαιρο είτε παρακολουθούν θέατρο και συναυλίες είτε διασκεδάζουν σε εστιατόρια και χώρους εστίασης.

Περαιτέρω, τους καλούμε να επανεξετάσουν άμεσα τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία αφ’ ενός δημιουργούν δυο μέτρα και δυο σταθμά και αφ’ ετέρου είναι απορίας άξιο πως προστατεύουν το κοινωνικό σύνολο από την πανδημία, καθώς επιλέγεται για ακόμη μια φορά να κλείσουν τα ανοιχτά γήπεδα, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται ανοιχτοί οι κλειστοί χώροι που συνωστίζονται χωρίς περιορισμούς χιλιάδες άτομα, σε συναυλίες, θέατρα, χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, μπαρ κλπ.

Ακριβώς όπως έγινε και στο παρελθόν με τη σιωπή να κυριαρχεί στα άδεια ποδοσφαιρικά γήπεδα, όταν λίγο πιο πέρα είχαμε συναυλίες με χιλιάδες άτομα…

Καλούμε τη Super League να συγκαλέσει άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο ώστε με σύνεση και ορθολογισμό να παρθούν συλλογικά αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι».

Παναθηναϊκός: Οι αναφορές για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ανάλογη σκληρή ήταν καιη ανακοίνωση του Παναθηναϊκού.

Η «πράσινη» ΠΑΕ μάλιστα έφτασε στο σημείο να κάνει αναφορά για συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τα οποία δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο…

Η ανακοίνωση:

«Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας βάζουν στο στόχαστρο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι σημερινές ανακοινώσεις προσυπογράφουν κατ’ ουσία το μαρασμό του ελληνικού ποδοσφαίρου και περιθωριοποιούν τους φιλάθλους.

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ακολούθησε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας στους εντός έδρας αγώνες της και επ’ ουδενί αποδέχεται τον ισχυρισμό ότι οι αποφάσεις για παρουσία το μέγιστο 1.000 φιλάθλων ανά παιχνίδι, προέκυψαν από την έλλειψη εφαρμογής των πρωτοκόλλων. Ασφαλώς η δημόσια υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, πλην όμως είναι απολύτως ακατανόητο να στοχοποιείται το ποδόσφαιρο τη στιγμή που σε άλλα δημόσια θεάματα, εκδηλώσεις όπως και μαζικές συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους (νωπές είναι οι μνήμες του συνωστισμού σε σταθμούς του μετρό στην Αθήνα, αλλά και σε λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ), δεν υπάρχει ανάλογη ευαισθητοποίηση της κυβέρνησης.

Φυσικά η ζωή πρέπει να συνεχιστεί και ορθώς παραμένουν σε σχετικά εύρυθμη λειτουργία χώροι εστίασης, θέατρα, κινηματογράφοι, κλπ. Στον αντίποδα ουδείς δύναται να κατανοήσει πώς την ίδια στιγμή τα ανοιχτά γήπεδα οδηγούνται στο κλείσιμο, τη στιγμή που θαμώνες σε κλειστούς χώρους διασκέδασης δεν φορούν καν προστατευτική μάσκα.

Κρίνουμε δε παντελώς πρόχειρη και ανεφάρμοστη την υποχρέωση επιλογής του 10% των εκατομμυρίων φιλάθλων του συλλόγου μας, προκειμένου να παρακολουθούν τις εντός έδρας αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού.

Ως εκ τούτου αποτελεί μονόδρομο για την κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει εν τω συνόλω τις σημερινές ανακοινώσεις. Θεωρούμε δε αυτονόητο ότι στη δέσμη μέτρων που θα επαναδιατυπώσει τις σημερινές άτοπες αποφάσεις, θα ληφθούν υπόψη οι απόψεις των ΠΑΕ, όπως αυτές θα διαμορφωθούν μέσω του θεσμικού οργάνου μας, της Super League».

ΠΑΟΚ: Κοινωνικά δίκαιο το 30%

Με διαρροή ανάλογου ύφους τοποθετήθηκε στο επίμαχο θέμα και ο ΠΑΟΚ στην οποία αναφέρει

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση, με τιμωρητική διάθεση απέναντι σε φιλάθλους, αρκετοί εκ των οποίων πήραν την κρίσιμη απόφαση να εμβολιαστούν προκειμένου να καταστεί δυνατό να αγοράσουν εισιτήριο διαρκείας και να παρακολουθούν την ομάδα τους».

Μάλιστα ως κοινωνικά δίκαιο και εφαρμόσιμο μέτρο προτείνουν το 30% της χωρητικότητας ανά θύρα: «Εφόσον η κατάσταση της πανδημίας επιτάσσει αυστηρότερα μέτρα, το κοινωνικά δίκαιο και εφαρμόσιμο μέτρο θα ήταν μειωμένη παρουσία, αλλά σε ποσοστό τουλάχιστον 30% της χωρητικότητας ανά θύρα, ώστε και οι αποστάσεις να τηρούνται και οι έλεγχοι να διευκολυνθούν, αλλά και τουλάχιστον οι κάτοχοι των εισιτηρίων διαρκείας -πλήρως εμβολιασμένοι- να μην αντιμετωπιστούν τιμωρητικά».