Κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου: Οι “μεταβλητές” Σαμαρά- Καραμανλή και η απόφαση “στο παρά πέντε” του Τσίπρα

 Κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου: Οι “μεταβλητές” Σαμαρά- Καραμανλή και η απόφαση “στο παρά πέντε” του Τσίπρα

Τα μηνύματα Ερντογάν – Σε θέση αναμονής Καραμανλής και Σαμαράς – Το «όχι» του Τσίπρα

Περίεργο, ανησυχητικό, άσχημο το κλίμα που διαμορφώνεται στα τελευταία μέτρα πριν την επανέναρξη του ελληνο-τουρκικού, καθώς μια σειρά από ενέργειες και κινήσεις συνηγορούν στην αντίθετη κατεύθυνση για μια σειρά από λόγους.

Την ώρα, λοιπόν, που το Βερολίνο επισήμως πιάνει το νήμα από εκεί που είχε μείνει την προηγούμενη φορά, η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας -πιο σωστά, και τη Μονή της Χώρας, μετά την Αγία Σοφία- μόνο διάθεση για διάλογο δεν δείχνει. Κι αν η μετατροπή της Αγίας Σοφίας ήταν ένα βαρύτατο πλήγμα στην ιστορία του ελληνισμού, η μετατροπή της Μονής της Χώρας ήταν χτύπημα στην καρδιά των Κωνσταντινουπολιτών και όχι μόνο, καθώς το εν λόγω (πρώην) μοναστήρι θεωρείτο από πολλούς ο γλυκύτερος ναός, πραγματικά ξεχωριστός χάρη στα απαράμιλλης τέχνης ψηφιδωτά του.

Και, παρότι και αυτός, χαρακτηρισμένος ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, και λειτουργούσε ως μουσείο, άλλες οι βουλαί του Τούρκου Προέδρου που αποφάσισε τη στιγμή αυτή να «ξεπαγώσει» περσινή απόφαση τουρκικού δικαστηρίου, με την οποία η Μονή της Χώρας μετατρεπόταν σε τζαμί. Και όπως σημείωνε ο Μανώλης Κωστίδης στον «Ελεύθερο Τύπο», η απόφαση δεν είχε εφαρμοστεί, αλλά «σήμερα (σ.σ. χθες) δημοσιεύτηκε η απόφαση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως».

Αυτά βλέπουν πολλοί και στην Ελλάδα και ζητούν ουσιαστικά να μην προσέλθει καν στο διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι μεγαλύτερες ανησυχίες εντοπίζονται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, όχι μόνο σε αυτό που θα ονομάζαμε ακροδεξιά πτέρυγα. Ο προβληματισμός εντοπίζεται σε δύο ομάδες βουλευτών και στελεχών που σχετίζονται, περισσότερο ή λιγότερο, με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της παράταξης, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ήδη, σήμερα, η «Εστία» κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, που υπογραμμίζει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της, «Ραντεβού με την ιστορία για τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Στους επεξηγηματικούς δε, υπέρτιτλους και υπότιτλους διαβάζουμε τα εξής: «Τζαμί, η ιστορική Μονή Χώρας – Τουρκική ύβρις στην Αμμόχωστο» και «Τα εννέα σημάδια που δείχνουν πως ο Ερντογάν το ‘τραβάει στα άκρα’ – Ώρα για εθνική αφύπνιση».

Επί της ουσίας ίδια θέση, αλλά με πολύ διαφορετική (επιθετική) φρασεολογία, το φιλοσαμαρικό antinews είναι βέβαιο πως «λευκή σημαία σήκωσε ο Μητσοτάκης» ενώ προσθέτει, «Στα χέρια Σαμαρά – Καραμανλή το μέλλον της πατρίδας» -και δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες που το συγκεκριμένο site απευθύνεται στον Κώστα Καραμανλή…

Αλλά, αν είναι αυτή η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ, ο πρωθυπουργός δεν έχει τίποτε να περιμένει κι από την αξιωματική αντιπολίτευση: αν και υπέρ του ελληνο-τουρκικού διαλόγου από θέση αρχής διαχρονικά η Αριστερά και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, εν τούτοις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τις αποφάσεις του και θα καταψηφίσει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή.

Το περιγράφει η «Αυγή» σήμερα, στο ρεπορτάζ του Σπύρου Ραπανάκη, αφού «καλά πληροφορημένες πηγές» του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμπαν την εφημερίδα στα όσα ο Α. Τσίπρας έγραφε τις προάλλες στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για το θέμα: εκεί όπου -σημειώνει η «Αυγή»- «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι η συμφωνία (σ.σ. Ελλάδας και Αιγύπτου) ναι μεν ‘έσπασε’ το παράνομο σύμφωνο Σάρατζ – Τουρκίας, όμως ‘οι υποχωρήσεις έναντι της Αιγύπτου στη συμφωνία δημιουργούν επικίνδυνα προηγούμενα’.

‘Με μια συμφωνία με μία τρίτη γειτονική χώρα της περιοχής, την Αίγυπτο, μειωμένης επήρειας νησιών μας, όπως η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας μας, ή η Κάρπαθος και η Κάσος, μάλλον μόνοι μας αποδυναμώνουμε τα επιχειρήματά μας πριν καν τα προβάλουμε σε μια διαπραγμάτευση με στόχο την επίλυση της διαφοράς μας στη Χάγη’, σημείωνε χαρακτηριστικά (σ.σ. ο Α. Τσίπρας στο ίδιο άρθρο)» -και μας το υπενθυμίζει σήμερα η «Αυγή».

Εκκρεμεί, βέβαια, η τυπική λήψη των αποφάσεων στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, σύσκεψη που εκ προοιμίου πάντως θα έχει εξίσου στραμμένο το ενδιαφέρον της στα εσωκομματικά…

Νίκος Παπαδημητρίου

Σχετικά Άρθρα