Κρίσιμη ολομέλεια στη Βουλή – Πώς θα αιτιολογήσει ο Μητσοτάκης την απόφαση για εμπλοκή στον πόλεμο – Τι θα πει για τις “αποστάσεις” Δένδια

 Κρίσιμη ολομέλεια στη Βουλή – Πώς θα αιτιολογήσει ο Μητσοτάκης την απόφαση για εμπλοκή στον πόλεμο – Τι θα πει για τις “αποστάσεις” Δένδια

Μετωπική σύγκρουση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με φόντο τις διεθνής εξελίξεις στην Ουκρανία αναμένεται σήμερα στην Βουλή. Ο Πρωθυπουργός με πρωτοβουλία του οποίου ενημερώνεται σήμερα το Σώμα της Εθνικής  Αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου, αναμένεται να επιρρίψει ευθύνες στην αντιπολίτευση για την στάση της καλώντας παράλληλα όλα τα κόμματα να λάβουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στις εξελίξεις.

Tης Άννας Καραβοκύρη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει πως “η άμυνα και η θωράκιση της χώρας είναι αυτοσκοπός και αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση” τονίζοντας πως  σε αυτή την κρίση η Ελλάδα βρίσκεται «στην σωστή πλευρά της ιστορίας» και δεν είναι ουδέτερη ή αμέτοχη στις διεθνής εξελίξεις.

  • Το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να θέσει προ των ευθυνών της την αξιωματική αντιπολίτευση και θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να λάβουν ξεκάθαρη θέση απέναντι “σε αυτή την ιστορική συγκυρία”.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ασκήσει έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την στάση των «ίσων αποστάσεων» καταλογίζοντας του “μικροπολιτικές σκοπιμότητες” σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και για την πατρίδα. Το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι πως η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης και του ΝΑΤΟ οφείλει να συνταχθεί και να υπερασπιστεί τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων.

  • Όπως υποστηρίζουν με νόημα κυβερνητικά στελέχη «ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα δεν χωρούν».

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «οι κατά τα άλλα πολυγραφότατοι και ομιλητικότατοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο αντέδρασαν καθυστερημένα στην εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αλλά αντέδρασαν κάνοντας αναρτήσεις ισαποστακισμού».

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπερψήφισαν την παροχή ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία αλλά απείχαν από την κρίσιμη ψηφοφορία  παρά το γεγονός ότι η Ρωσία απειλούσε από τότε φανερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

  • Στο στόχαστρο του Κυρ. Μητσοτάκη αναμένεται να μπει και ο πρώην κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος εφόσον – σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο – διατηρεί σταθερή και ξεκάθαρη φιλορωσική στάση. 

Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να αναδείξει ενδοκυβερνητική διάσταση απόψεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, τότε ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει με στοιχεία.

  • Ήδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποβίβασε το γεγονός χθες λέγοντας πως «δεν υπάρχει ζήτημα» και πως αυτά τα σενάρια αποτελούν «ιστορίες για αγρίους».

Ο Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως η απόφαση για την αποστολή στρατιωτικού υλικού ελήφθη ύστερα απο την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και πως η  κυβέρνηση αντέδρασε “ενιαία και συλλογικά”.

Πάντως στην σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά την οποία κλείδωσε η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και από την οποία απείχε ο Ν. Δένδιας πυροδοτώντας έτσι σενάρια διαφωνίας με τον πρωθυπουργό, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως ο Κυρ.  Μητσοτάκης είχε συνεργασία με τον υπουργό Εξωτερικών μια ημέρα νωρίτερα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι στην μεταξύ τους συνάντηση είχε αρχικά αποφασιστεί η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού. 

Μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι οπλισμό απέστειλαν στην Ουκρανία  άλλες 16 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και οι σοσιαλδημοκρατικες κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Πορτογαλίας.


Σχετικά Άρθρα