• 16 Ιουνίου, 2021

Γερμανικά αντίποινα κατά ρωσικών πτήσεων στη σκιά της κρίσης στη Λευκορωσία

 Γερμανικά αντίποινα κατά ρωσικών πτήσεων στη σκιά της κρίσης στη Λευκορωσία

«Αερομαχία» Γερμανίας-Ρωσίας με απαγορεύσεις πτήσεων εκατέρωθεν, καθώς η ένταση από την κρίση με τη Λευκορωσία δεν λέει να κοπάσει. Το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι από σήμερα Τετάρτη, μπλοκάρονται πτήσεις ρωσικών εταιρειών από το να εισέλθουν στον εναέριο χώρο, σε μια κίνηση που έρχεται ως απάντηση, στην απόφαση της Μόσχας να μην δώσει έγκριση σε δύο πτήσεις τής Lufthansa .

Νωρίτερα, δύο πτήσεις της γερμανικής εταιρείας με προορισμό τη Ρωσία ακυρώθηκαν, καθώς οι ρωσικές αρχές δεν έδωσαν τις απαραίτητες άδειες εντός του απαιτούμενου χρονικού περιθωρίου.

«Ως αντίποινα, η Ομοσπονδιακή Αρχή Αεροπορίας δεν έδωσε άλλες άδειες για πτήσεις ρωσικών εταιρειών, όσο δεν εκδίδονται οι αντίστοιχες άδειες από το ρωσικό κράτος», ανέφερε το υπουργείο, για να προσθέσει ότι εξαιτίας της απόφασης αυτής ακυρώθηκαν τρεις πτήσεις της Aeroflot την Τρίτη και άλλες τέσσερις σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) αναβάθμισε την προειδοποίηση ασφαλείας για τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, καλώντας τις 31 χώρες μέλη του, κυρίως χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να δώσουν οδηγίες προς τις αεροπορικές τους εταιρείες, να αποφεύγουν τις πτήσεις επάνω από τη Λευκορωσία, έπειτα από τον εξαναγκασμό σε προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair.

Ο EASA –ο οποίος έχει την εποπτεία της ασφάλειας των αερομεταφορών αλλά όχι και την εξουσία να εκδίδει απευθείας απαγόρευση – εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα σύσταση προς τις αεροπορικές εταιρείες αλλά ανανέωσε αυτή τη σύσταση σήμερα με νέα οδηγία, αυτή τη φορά προς τις κυβερνήσεις.