Κρεμλίνο: Απειλές για μέτρα ασφάλειας, αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία – Ο Μεντβέντεφ επαναφέρει τα πυρηνικά

 Κρεμλίνο: Απειλές για μέτρα ασφάλειας, αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία – Ο Μεντβέντεφ επαναφέρει τα πυρηνικά

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ή η Σουηδία, αφού το υπουργείο Άμυνας του παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα προειδοποιεί το ΝΑΤΟ κατά της ενδεχόμενης ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως το υπουργείο εξακολουθεί να χρειάζεται χρόνο για να προχωρήσει στις προτάσεις.

Ουκρανία: Αντιδράσεις στη Γερμανία για τον “εξευτελισμό” του Σταϊνμάιερ από τον Ζελένσκι

Ο Πεσκόφ έκανε τα σχόλια αυτά αφού ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Πούτιν, προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνες της στην περιοχή, αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία.

Ο Μεντβέντεφ επαναφέρει τα πυρηνικά στη “λίστα” των απειλών

Την ίδια ώρα, ένας από τους στενότερους συμμάχους του Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη στρατιωτική Συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.

Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια “αποπυρηνικοποιημένη” Βαλτική – όπου η Ρωσία διατηρεί το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

“Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική – η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012.

“Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει”, δήλωσε ο Μεντβέντεφ και πρόσθεσε: “Αν μας υποχρεώσουν, τότε… σημειώστε πως δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό”.

Αυτές βέβαια δεν ήταν οι πρώτες προειδοποιήσεις προς τη Συμμαχία και τις δύο χώρες από πλευράς Κρεμλίνου. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι “η συμμαχία παραμένει ένα εργαλείο προσανατολισμένο προς την αντιπαράθεση”, καλώντας ουσιαστικά τις δύο χώρες να το ξανασκεφτούν.

Πιο κοντά από ποτέ η ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων, και η Σουηδία εξετάζουν αν θα ενταχθούν ή όχι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα λάβει απόφαση μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες, δήλωσε χθες, Τετάρτη, η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, ενώ η πρωθυπουργός και ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία, Μαγκνταλένα Άντερσον φαίνεται πως έχει πάρει την απόφασή της κι αυτή είναι η άμεση ένταξη της χώρας της στη Συμμαχία.

Όπως ανέφερε χθες, Τετάρτη η καθημερινή εφημερίδα της Στοκχόλμης “Svenska Dagbladet,” στόχος της Σουηδίας είναι να έχει ολοκληρώσει την ένταξή της μέχρι τον Ιούνιο.

Οι πληροφορίες ήρθαν την ίδια μέρα που η Φινλανδία ξεκίνησε δημόσιο διάλογο για την πιθανή υποψηφιότητα της χώρας να ενταχθεί στο NATO, επίσης το καλοκαίρι.

Στο φινλανδικό κοινοβούλιο επιδόθηκε χθες η «λευκή βίβλος» για τη στρατηγική κατάσταση, που καταρτιζόταν από τις αρχές Μαρτίου. Η πρωθυπουργός της χώρας, Σάνα Μαρίν, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της οποίας ιστορικά αντιτασσόταν στην ένταξη στο NATO, εκτίμησε την περασμένη εβδομάδα ότι ο διάλογος θα έχει αποπερατωθεί μέσα στο καλοκαίρι. Με άλλα λόγια, ίσως έχει τελειώσει πριν από τη σύνοδο του NATO την 29η και 30η Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Σχετικά Άρθρα