Κραυγή αγωνίας από ΕΛΛΟΚ – Καπετανάκης: “Παραμελήθηκαν 10 εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο, δυσοίωνο στοιχείο για την εξέλιξη”

 Κραυγή αγωνίας από ΕΛΛΟΚ – Καπετανάκης: “Παραμελήθηκαν 10 εκατομμύρια ασθενείς με καρκίνο, δυσοίωνο στοιχείο για την εξέλιξη”

Η Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο, η οποία τιμάται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, είναι μία ημέρα γιορτής για τους ανθρώπους που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νόσο, ημέρα ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ασθενών και των οικείων τους, ημέρα μνήμης για όσους/όσες έχασαν τη μάχη, καθώς και ημέρα υπενθύμισης ότι οι κοινοί αγώνες των ασθενών και των συλλόγων τους πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την πρόσβαση σε έγκαιρη, καθολική και ισότιμη ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα, ψυχοκοινωνική υποστήριξη από τη διάγνωση, αποκατάσταση και επανένταξη στην κοινωνική ζωή και την απασχόληση, αλλά και σε αξιοπρεπή φροντίδα τέλους ζωής.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Για τη φετινή χρονιά, η ημέρα αυτή τιμήθηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου, ωστόσο οι εκδηλώσεις είχαν ξεκινήσει από την αρχή του μήνα (Τετάρτη 1η Ιουνίου), με τη διαδικτυακή γιορτή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου-ΕΛΛΟΚ και των συλλόγων της, με τίτλο «Τιμούμε, ενδυναμώνουμε, υποστηρίζουμε, γιορτάζουμε!».

Στόχος της διαδικτυακής γιορτής, με ήταν να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα από όλους τους συλλόγους της ΕΛΛΟΚ, ότι οι ασθενείς, οι φροντιστές, οι οικογένειές τους, και οι σύλλογοί τους θα συνεχίσουν να αγωνίζονται καθημερινά για την ουσιαστική ψυχοκοινωνική υποστήριξη, φροντίδα και ενδυνάμωση των ασθενών και παράλληλα θα συνεχίσουν να διεκδικούν από την πολιτεία την υιοθέτηση πολιτικών υγείας και έρευνας για τον καρκίνο, την θεσμοθέτηση μέτρων υποστήριξης των φροντιστών ασθενών με καρκίνο, και την άμεση εφαρμογή μέτρων για την κάλυψη των υφιστάμενων ανεπαρκειών στην ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα.

Η πρόοδος στην αντιμετώπιση του καρκίνου και τα βήματα που χάθηκαν λόγω πανδημίας

Παρόλη την πρόοδο, τη γνώση, τις θεραπείες, την αποτελεσματική αντιμετώπιση πολλών τύπων καρκίνου, που μας επιτρέπουν πλέον να μιλάμε για ‘χρόνια νόσο’ σε πολλές περιπτώσεις, η ημέρα επιβίωσης από τον καρκίνο αποκτά, πλέον, μία νέα διάσταση και στόχους, καθώς στο έδαφος που έχει κερδηθεί μπορεί να σημειωθούν πολλές απώλειες, λόγω της πανδημίας που εμπόδισε τις έγκαιρες νέες διαγνώσεις, που ανέβαλε σε μεγάλο βαθμό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και όλα αυτά αναμένεται να έχουν επιπτώσεις το επόμενο διάστημα!

Στο libreμίλησε ο Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. ΕΛΛΟΚ, κ. Γιώργος Καπετανάκης, για την Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο αλλά και για όλα όσα πρέπει να γίνουν άμεσα για να μη χαθεί άλλος χρόνος αλλά και για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της πανδημίας που αναμένεται να φανούν…

«Με τη συγκεκριμένη αφιερωματική ημέρα, θέλουμε να αναδείξουμε –εκτός από τη σημαντικότητα της επιβίωσης– το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, αυτή τη στιγμή, πολύ κρίσιμο όσον αφορά καρκίνο τόσο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χώρα εξέρχεται από την περιπέτεια της πανδημίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλά ζητήματα Υγείας πήγαν πίσω. Θα πρέπει πολύ γρήγορα να προσαρμοστούμε, να κάνουμε βήματα για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά. Μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο, που είναι το σημαντικότερο αυτή τη στιγμή για όλη την Ευρώπη, πρέπει να μπορέσει η Πολιτεία να αντιληφθεί πιο έντονα την αξία των κοινών δράσεων, των συνεργατικών πρωτοβουλιών, οι οποίες θα είναι εκείνες που θα προωθήσουν ό,τι καλύτερο μπορεί να υπάρχει, και θα φέρουν και πόρους στη χώρα για την έρευνα και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Τα πράγματα που μπορούν και πρέπει να γίνουν είναι πάρα πολλά και η αλήθεια είναι ότι έχουμε καθυστερήσει: η εξατομικευμένη ιατρική, οι νέες διαγνωστικές μέθοδοι με βιοδείκτες, η ανακουφιστική φροντίδα, τα προγράμματα ‘Δοξιάδης’ και ‘Φώφη Γεννηματά’ που έχουν εξαγγελθεί και πρέπει να ξεκινήσει η εφαρμογή τους, σχετικά με την πρόληψη και το screening, και πολλά και σημαντικά ακόμα.

Υπολογίζεται ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πάνω από 10 εκατομμύρια περιπτώσεις ασθενών που βρίσκονταν σε παρακολούθηση, παραμελήθηκαν λόγω της πανδημίας, και από μόνο του αυτό το στοιχείο δείχνει ποια θα είναι η εξέλιξη… Είναι ανησυχητικό που εμείς ως Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου αντιμετωπίζουμε καθημερινά ανάλογες περιπτώσεις ατόμων που ζητούν βοήθεια, καθώς διαγνώστηκαν σε προχωρημένο στάδιο. Πρέπει να γίνει άμεση και ολιστική διαχείριση αυτής της κατάστασης και μόνο έτσι θα υπάρξει πραγματική βελτίωση. Αυτή την προσέγγιση δεν την έχουμε δει ακόμα. Υπάρχουν καλές προθέσεις και κάποιοι σχεδιασμοί, όπως για το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, και υπάρχουν φορείς, όπως ο ΕΟΔΥ, που μπορούν να υποστηρίξουν τις προτάσεις αυτές. Μας πήγε πίσω η πανδημία. Το αντιλαμβανόμαστε, ήταν προτεραιότητα. Σήμερα, όμως, πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια…», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γ. Καπετανάκης.

Σημαντικά μηνύματα από την εκδήλωση της ΕΛΛΟΚ:

·         Ο καρκίνος θα πρέπει πλέον να αποκαλείται με το όνομά του και να μην σχετίζεται άμεσα με το τέλος της ζωής.
Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια, για την οποία σήμερα υπάρχουν πολλές θεραπείες και οφείλει να αντιμετωπίζεται τόσο από τους ασθενείς όσο και από την κοινωνία όχι ως εμπόδιο αλλά ως αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα.

·         Ο καρκίνος δεν αποτελεί ένα «τέλος», αλλά μία «διαδρομή», την οποία για να διανύσουν οι ασθενείς και οι οικείοι τους χρειάζονται υποστήριξη και φροντίδα, τόσο από τον περίγυρό τους, όσο και από τους συλλόγους τους και την πολιτεία.

·         Η εμπειρία της νόσου μπορεί να γίνει πυξίδα για άλλους/άλλες ασθενείς, συμβάλλοντας στη θετική έκβασή τους.

·         Οι ασθενείς και οι επιβιώσαντες εξακολουθούν να απολαμβάνουν κάθε τους ημέρα, υπάρχουν και ονειρεύονται για τους ίδιους, για τους δικούς τους, για την ίδια τη ζωή!

·         Δεν ζούμε μόνο μια φορά, ζούμε κάθε μέρα!

·         Αγωνιζόμαστε όλοι και όλες μαζί για έγκαιρη, καθολική και ισότιμη ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα!

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα κατά του Καρκίνου παρέχει στις χώρες μέλη της ΕΕ μεγάλες και ανεπανάληπτες ευκαιρίες βελτίωσης της ογκολογικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας ζωής των ασθενών και της επιβίωσης από τον καρκίνο. Η έναρξη ανοικτής συνεργασίας του υπουργείου Υγείας και όλων των δημοσίων φορέων που εμπλέκονται με τον καρκίνο, με τους εκπροσώπους ασθενών, τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες στο χώρο της ογκολογίας, τα ινστιτούτα ερευνών και την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές ομάδες εργασίας σε κάθε τομέα του προγράμματος, από την πρόληψη, έγκαιρη, διάγνωση και θεραπεία, ποιότητα ζωής και ανακουφιστική φροντίδα είναι επιβεβλημένη.

Οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, ΗΒ, κ.ά.) έχουν ήδη δημιουργήσει αντίστοιχες δομές σε εθνικό επίπεδο. Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο αριθμό επιφανών επιστημόνων και ερευνητών εντός και εκτός της χώρας, καθώς και σημαντικό αριθμό έμπειρων ασθενών και επιβιωσάντων από τον καρκίνο, ώστε να διεκδικήσει με αυτοπεποίθηση και επάρκεια τη συμμετοχή της στα μεγάλα έργα πολιτικής του Ευρωπαϊκού Σχέδιου για τον Καρκίνο και στα έργα έρευνας και τεχνολογίας της Αποστολής για τον Καρκίνο.

Σχετικά Άρθρα