Κράτος προνοητικό και ετοιμοπόλεμο ή κράτος του θέρους και της ανεπάρκειας;

 Κράτος προνοητικό και ετοιμοπόλεμο ή κράτος του θέρους και της ανεπάρκειας;

Εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων (ενδεικτική η αναφορά καθώς θα μπορούσε να είναι και άλλου δήμου ή περιφέρειας) εξηγούσε το πρωί (Τρίτη) σε ραδιοφωνικούς σταθμούς την αδυναμία του δημοτικού μηχανισμού να καθαρίσει από το χιόνι και τον πάγο πλην των βασικών και τις δευτερεύουσες οδικές αρτηρίες. Εκ των δημοσιογραφικών ερωτήσεων προέκυψε πως υπάρχει έλλειψη μηχανημάτων (εκχιονιστικά και “αλατιέρες”), και η απάντηση αφοπλιστική: “Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει μια φορά στα είκοσι χρόνια, πόσες “αλατιέρες” να έχουμε;”…

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Πρόκειται για την ίδια αιτιολόγηση του κρατικού αιφνιδιασμού και της ανεπάρκειας πρόληψης και παρέμβασης που ακούστηκε κατά την διάρκεια της πανδημίας. “Πόσα λεωφορεία να έχουμε”, αναρωτήθηκε προ μηνών αρμόδιος υπουργός, για να συμπληρώσει: “και να είχαμε χίλια λεωφορεία παραπάνω, τι θα τα κάναμε σε άλλους καιρούς; Θα τα αφήναμε στα αμαξοστάσια;”.

‘Η την άλλη με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τι θα τις κάνουμε τις “πλεονάζουσες” ΜΕΘ όταν παρέλθουν τα πανδημικά κύματα;

Είναι εκκωφαντικά δείγματα μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας που διέπει δυστυχώς τον κρατικό μηχανισμό- ανεξαρτήτως κυβερνήσεως. Η δικαιολογία περί “ιστορικού χιονιά”, ή “της χειρότερης κακοκαιρίας της 12αετίας” ενισχύουν την άποψη πως η Ελλάδα έχει μάθει να ζει μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι και προσεύχεται οι κακοκαιρίες, οι βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες, οι χιονιάδες και οι παγετοί να προσπερνούν χωρίς ανθρώπινες απώλειες για να μην χρεώνονται οι κυβερνήσεις την απουσία προνοητικότητας και προετοιμασίας.

Μόνο που η φύση γελάει όταν οι κυβερνήσεις κάνουν σχέδια επί χάρτου. Διότι αυτό που αρνούμαστε ακόμα να κατανοήσουμε είναι πως βρισκόμαστε ήδη σε εποχές που η κλιματική αλλαγή και οι πανδημίες δεν θα είναι “ακραία” φαινόμενα αλλά φαραωνικά και οδυνηρά γεγονότα που θα συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα.

Καμία δικαιολογία δεν ευσταθεί για μεγάλες περιοχές της πρωτεύουσας που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση επειδή, απλώς, πέφτουν δένδρα και κόβουν τα καλώδια. Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον ΔΕΔΗΕ ήταν σαφής: “Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές, υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού”. Καμία δικαιολογία δεν υφίσταται όταν οι εταιρείες που έχουν αναλάβει -έναντι αδρού αντιτίμου διοδίων- την διαχείριση των εθνικών οδών δεν πράττουν τα δέοντα και προβλεπόμενα (με ρήτρες που σπανίως ενεργοποιούνται) από τις συμβάσεις. Καμία δικαιολογία δεν υφίσταται όταν κλείνουν κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, όταν ακινητοποιούνται οι συρμοί επειδή δεν έχουν αντικατασταθεί οι αντιστάσεις τροφοδότησης με ρεύμα, όταν τα εκχιονιστικά εμφανίζονται μόνο για να κάνουν “παρέλαση” στο Κολωνάκι και εγκαταλλείπουν ολόκληρες γειτονιές.

Η επένδυση, όμως, σε εργαζόμενους, μέσα και υποδομές δεν θεωρείται συνάδουσα με την αντίληψη του “value for money” που έχουν οι υπεύθυνοι. Όπως δεν συνάδει με την πρόσληψη περισσότερων γιατρών και νοσηλευτών, ή με περισσότερα λεωφορεία και περισσότερους οδηγούς.

Η “ωδή στο ΔΝΤ” που μονότονα ακούστηκε στα χρόνια των μνημονίων για το Δημόσιο των τεμπέληδων, ο κοινωνικός αυτοματισμός που σκοπίμως προκλήθηκε για οτιδήποτε είναι δημόσιο και “κοινωφελές”, η στρέβλωση περί του τι είναι “παραγωγικό” και τι όχι, έχει οδηγήσει γενικότερα σε ένα κράτος μερικής λειτουργίας. Και όσοι αβίαστα και απερίσκεπτα κατηγορούσαν το Δημόσιο, τότε, τώρα καταγγέλουν την απουσία του Κράτους!

Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται είναι αλήθεια και σε άλλες χώρες, η Ελλάδα βεβαίως τα βιώνει ακόμα εντονότερα.

Κι έρχονται οι πανδημίες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα για να αποδείξουν πόσο ανόητες και εκτός πραγματικότητας είναι αυτές οι αναλύσεις.

Φωτό: Eurokinissi

Σχετικά Άρθρα