Κουτσούμπας και Βαρουφάκης για τα ελλιπή μέτρα κατά της ακρίβειας

 Κουτσούμπας και Βαρουφάκης για τα ελλιπή μέτρα κατά της ακρίβειας

Σφοδρή κριτική κατά της πολιτικής της κυβέρνησης για την ακρίβεια εξαπέλυσαν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, Δημήτρης Κουτσούμπας και Γιάνης Βαρουφάκης, και με αφορμή τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Για «μεγάλη υποκρισία» του πρωθυπουργού έκανε λόγο από την Πτολεμαΐδα ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης μίλησε για την «ασυνέπεια» Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής.

«Χρειάζεται προστασία του εισοδήματος, με αυξήσεις μισθών εδώ και τώρα»

Είναι μεγάλη υποκρισία αυτά που είπε ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί καθώς βλέπουν ότι η οικονομία έχει αντοχές για τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους και όταν πρόκειται να μιλήσει για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τότε η οικονομία δεν έχει αντοχές, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από την Πτολεμαΐδα σε δήλωσή του για τα μέτρα της κυβέρνησης για την ακρίβεια.

Σημείωσε ότι χρειάζεται άμεση κατάργηση του ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, προστασία του εισοδήματος με αυξήσεις μισθών εδώ και τώρα. Επίσης χαρακτήρισε την απολιγνιτοποίηση εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε τα εξής: «Αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης για τις αντοχές της οικονομίας είναι μεγάλη υποκρισία, από την άποψη ότι η κυβέρνηση βλέπει η οικονομία μας να έχει αντοχές για τους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ όταν πρόκειται να μιλήσει για τους εργαζόμενους, για τα λαϊκά στρώματα, η οικονομία δεν έχει αντοχές. Είναι μεγάλη υποκρισία.

»Εδώ και τώρα χρειάζονται άμεσα μέτρα προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων, όλου του λαού. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται άμεσα κατάργηση του ΦΠΑ, των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Χρειάζεται προστασία του εισοδήματος, με αυξήσεις μισθών εδώ και τώρα. Και μια σειρά άλλα τέτοια μέτρα όπως στον τομέα της Ενέργειας, όπου χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν όλες οι μορφές της Ενέργειας».

«Ο Μητσοτάκης αποδεικνύεται ιδιαίτερα ταλαντούχος στο να κάνει το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε»

Το μέγεθος του ποσού για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός «πραγματικά είναι πολύ ισχνό δεδομένου της έκτασης του προβλήματος» αλλά και σε λάθος «κατεύθυνση», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης από την ολομέλεια της Βουλής.

Καταλαβαίνω, είπε ο κ. Βαρουφάκης, ότι «το ταμείο είναι μείον και δεν υπάρχουν χρήματα. Η δική μας κριτική, είναι πολύ πιο έντονη από αυτούς που λένε ότι δεν δώσατε αρκετά ή δώσατε ψίχουλα. Εμείς λέμε ότι και αυτά που δώσατε είναι ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση από τη χρήση που θα μπορούσαν να έχουν».

Υποστήριξε πως «ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται, όχι μόνο ανακόλουθος, αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχος στο να κάνει το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να κάνει».

Εμείς, σημείωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, είχαμε προειδοποιήσει πολύ πριν αρχίσουν αυτές οι ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά και έχουμε αύξηση του επίσημου πληθωρισμού, ότι υπάρχει ανάγκη για μόνιμες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και τα κοινωνικά επιδόματα, με αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Σήμερα είπε, αντί για αυτές τις αυτόματες, μόνιμες τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, ο κ. Μητσοτάκης δίνει έκτακτο επίδομα, δηλαδή ένα φιλοδώρημα.

Για όσους ζουν στα όρια της φτώχιας, επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης, «οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι το τελικό χτύπημα» και η κυβέρνηση, «αντί να καταργήσει την οριακή τιμολόγηση και να εφαρμόσει την μέση τιμή που προτείνει το ΜέΡΑ25, εσείς επιδοτείτε μερικώς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Δηλαδή, θα δανειστείτε από την ΕΚΤ, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος μας, για να επιδοτήσετε τους ολιγάρχες» στον τομέα της ενέργειας. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 είπε πως η λύση δεν είναι να υπάρξει «ένα πλαφόν» στην τιμή της ενέργειας, αλλά «ένα πλαφόν ανώτατης τιμής ανά μονάδα παραγωγής ενέργειας», δηλαδή ανάλογα με το κόστος παραγωγής της και σε συνάρτηση της ποσότητας. Εάν γινόταν αυτό, είπε ο κ. Βαρουφάκης, «δεν θα χρειαζόταν επιδότηση από την μεριά του κράτους, και θα είχαμε μια πολύ σημαντική ανακούφιση των καταναλωτών». Ο ίδιος επέκρινε την κυβέρνηση ότι «κρύβεται πίσω από τις Βρυξέλλες» με τη δικαιολογία ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι ευρωπαϊκή Οδηγία – και σημείωσε ότι τα μέτρα που προτείνει το ΜέρΑ25 είναι απόλυτα συμβατά με αυτά που ισχύουν σήμερα στην Γερμανία, όπου το 80% της ηλεκτρικής της ενέργειας είναι έξω από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.

«Η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι η επιλογή της ολιγαρχίας και το φθηνό ρεύμα είναι ακόμα και τώρα εφικτό, παρά τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Χαρακτήρισε μάλιστα, νέο «άλλοθι» για την ακρίβεια τον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «”ναι”, δεν φταίτε εσείς που αυξήθηκε η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου, αλλά φταίτε ότι πληρώνουμε τις κιλοβατώρες που παράγονται από τις υδροηλεκτρικές μονάδες σε τιμές φυσικού αερίου».

«Είναι εμφανές ότι ενοχλεί την “Μητσοτάκη ΑΕ” η φωνή μας. Γιατί εμείς μιλάμε με ονόματα. Τον κ. Βαρδινογιάννη, τον κ. Λάτση, δεν τους ενοχλεί να μιλάμε γενικά για την “αστική τάξη” ή την “ολιγαρχία”, αλλά δεν τους αρέσει να ακούγεται το όνομά τους στην ολομέλεια της Βουλής. Λοιπόν, εμείς είμαστε εδώ για να ακούγονται τα ονόματά τους» είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25. «Αυτοί οι άνθρωποι, δεν φταίνε, τη δουλειά τους κάνουν, εσείς (σ.σ. η κυβέρνηση) φταίτε, που τους δίνετε την ΔΕΗ, τα υδροηλεκτρικά και να έχουν ποσοστά κέρδους 1000%. Ο επιχειρηματίας δεν θα πει “όχι”, εσείς όμως είστε υπόλογοι απέναντι στον ελληνικό λαό και εμείς είμαστε εδώ για να αποκαλύπτουμε ποιοι, τι, πως και γιατί…» συμπλήρωσε.

Βαγγέλης Μαρινάκης