Κουτσούμπας: Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν αφορά την άμυνα της χώρας και τα λαϊκά συμφέροντα

 Κουτσούμπας: Η ελληνογαλλική συμφωνία δεν αφορά την άμυνα της χώρας και τα λαϊκά συμφέροντα

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί της ελληνογαλλικής συμφωνίας τόνισε ότι “το πρώτο που πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός και το οποίο προσπαθεί να συσκοτίσει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, ακόμα κι αυτά που βάζουν κάποιους “αστερίσκους”, για τα μάτια του κόσμου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ” είναι πως “η συμφωνία αυτή δεν αφορά πραγματικά την άμυνα της χώρας, την προστασία της εδαφικής της ακεραιότητας, την υπεράσπιση κυριαρχικών δικαιωμάτων, δεν υπηρετεί, δηλαδή, τα λαϊκά συμφέροντα”.

“Η συμφωνία αυτή”, συνέχισε, “όπως και άλλες παρόμοιες στο παρελθόν, όπως η συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ αφορούν την συμμετοχή της Ελλάδας σε επιθετικά, επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της βόρειας Αφρικής, της περιοχής του Σαχέλ στην υποσαχάρια Αφρική”.

Κάλεσε την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα να απαντήσουν “τί σχέση έχουν αυτές οι περιοχές με την προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και τι είδους συμφέροντα έχει ο ελληνικός λαός σε αυτές τις περιοχές”.

“Η συμφωνία αυτή υπηρετεί τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στο πλιάτσικο που γίνεται στην περιοχή, στους οικονομικούς και ενεργειακούς ανταγωνισμούς που κλιμακώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο και συνοδεύονται πάντα και παντού και με στρατιωτικές αντιπαραθέσεις που πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί” τόνισε.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Γαλλία δεν είναι ούτε “περιστέρι της ειρήνης”, ούτε “φύλακας άγγελος”, αλλά “ισχυρή ιμπεριαλιστική δύναμη που εκπληρώνει ιδιαίτερο ρόλο στην ευρωατλαντική συμμαχία, διεκδικεί αναβάθμιση της θέσης της και επιδιώκει να επεκτείνει τη δράση της σε όλη την υδρόγειο. Αναζητά καλύτερη θέση στην αναμέτρηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με την Ρωσία και την Κίνα που επιδρά και στην περιοχή μας. Επίσης θέλει να εκμεταλλευτεί για το δικό της όφελος το νέο γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά την αποχώρηση των αμερικάνικων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, την αναδιάταξη των δυνάμεών τους στην πλευρά Ινδικού-Ειρηνικού και την συγκρότηση της συμμαχίας AUKUS – Αυστραλία, Βρετανία, ΗΠΑ – στον ανταγωνισμό με την Κίνα”.

Σημείωσε ότι “δεν πείθουν τα παραμύθια για δήθεν απουσία της ΕΕ από το διεθνές προσκήνιο” καθώς η ΕΕ τώρα πραγματοποιεί γύρω στις 20 ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και γιατί “είτε μόνη της, είτε σε στενό συντονισμό με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προχωρά στην παραπέρα στρατιωτικοποίησή της με στόχο την διείσδυσή της σε τρίτες χώρες για λογαριασμό των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων”.

Πρόσθεσε ότι “αυτά τα στοιχεία αντανακλώνται στην συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τα εξής χαρακτηριστικά: α) Αναγνωρίζει το ΝΑΤΟ, “αυτόν τον δολοφονικό οργανισμό” ως θεμέλιο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και αναδεικνύει τον ρόλο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ που βρίσκεται πίσω από 17 επιχειρήσεις στο εξωτερικό. “Δηλαδή η συμφωνία στηρίζει και στηρίζεται σε δύο πυλώνες βασικών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων”. β) Ανοίγει τον δρόμο σε γαλλικές στρατιωτικές βάσεις και υποδομές στην Ελλάδα δίπλα στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές. γ) Θέτει το ζήτημα της δημιουργίας Ευρωστρατού στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ για να εκπληρώσει η ΕΕ πιο προωθημένο ρόλο στην επιθετική της πολιτική. δ) Υιοθετεί όλα τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα”.

Αναφερόμενος στα λεγόμενα της κυβέρνησης ότι για “πρώτη φορά κατοχυρώνεται ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης”, επέστησε την προσοχή, πρώτον, στο ότι “η επίθεση πρέπει να διαπιστώνεται από κοινού”, σημειώνοντας, στη συνέχεια, ότι δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ αντίστοιχη ρήτρα στην ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ για να προστατεύσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ενώ ομοίως δεν ενεργοποιήθηκε αντίστοιχη ρήτρα του “λεγόμενου Ευρωσυντάγματος” και μάλιστα ούτε “αυτή την περίοδο που είναι σε εξέλιξη παρουσία τούρκικων πλοίων ανατολικά της Κρήτης”.

“Μήπως οι ευρωπαίοι εταίροι σας έδειξαν ποτέ πραγματική αλληλεγγύη στην Κύπρο που είναι χώρα της ΕΕ, έναντι των τούρκικων απειλών και της συνεχιζόμενης τουρκική εισβολής και κατοχής;” πρόσθεσε.

“Φυσικά και η απάντηση είναι “όχι” γιατί αυτό που κρίνει τη στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έναντι της Τουρκίας είναι τα δικά τους συμφέροντα, η στρατηγική τους σχέση με την Τουρκία, η επιδίωξη για σταθερότητα στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με απόσπαση της Τουρκίας από την επιρροή της Ρωσίας, είναι οι μπίζνες των αστικών τάξεων των χωρών αυτών και αυτά αφορούν και την Γαλλία”.

Σχετικά Άρθρα