• 21 Απριλίου, 2021

Κουφοντίνας: Καταθέτει αίτημα για διακοπή της ποινής του στο Πρωτοδικείο Λαμίας- Νέα παρέμβαση Σοφού

 Κουφοντίνας: Καταθέτει αίτημα για διακοπή της ποινής του στο Πρωτοδικείο Λαμίας- Νέα παρέμβαση Σοφού

Aίτημα για διακοπή της ποινής του θα καταθέσει στο Πρωτοδικείο Λαμίας η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ.

Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ ο Δημήτρης Κουφοντίνας βρίσκεται στην 55η ημέρα απεργίας πείνας και στην 9η απεργίας δίψας και η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο.

Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η Ιωάννα Κούρτοβικ, «επειδή κι εμείς πιστεύουμε ότι όταν πρέπει να σωθεί ένας άνθρωπος μπορούν να ξεπεραστούν οι τυπικές προϋποθέσεις, θα προσφύγουμε στο Πρωτοδικείο και στην εισαγγελία της Λαμίας ζητώντας τη διακοπή της ποινή του γιατί η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο».

Το αίτημα για τη διακοπή της ποινής εάν γίνει δεκτό από το δικαστήριο θα δώσει τη δυνατότητα στον κρατούμενο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου μπορεί να του προσφερθεί καλύτερη περίθαλψη και κάθε δυνατή ιατρική βοήθεια.

Η χρησιμοποίηση αυτού του ένδικου μέσου χαρακτηρίζεται από κάποιους ως προσπάθεια εκτόνωσης της κατάστασης αφού εάν γίνει δεκτή η διακοπή της ποινής δεν αποκλείεται να επανεξεταστεί η απόφαση για συνέχιση της απεργίας πείνας.

Τα δύο αιτήματα που υποβλήθηκαν, το πρώτο που αφορά αίτηση προσωρινής ανακοπής ποινής λόγω κινδύνου θανάτου και το δεύτερο για άμεση μεταγωγή του κρατούμενου στον Κορυδαλλό υπογράφουν η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ιωάννα Κούρτοβικ και το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ΘέμηςΣοφός.

Παρέμβαση Σοφού

Να μπουν στην άκρη οι όποιες νομικές συζητήσεις για σωθεί η ζωή του απεργού πείνας, είπε Στο Κόκκινο και στην εκπομπή «Ξυπνήστε!» ο γ.γ. του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς ποινικού Δικαίου, Θέμης Σοφός.

Στην καίρια και ουσιαστική παρέμβασή του, ο Θέμης Σοφός τόνισε πως «οι αρχές και οι κανόνες της σωφρονιστικής επιστήμης δεν είναι πλαστελίνη να τροποποιούνται ανάλογα και αντίστοιχα ανισοβαρώς με τις πολιτικές αντιλήψεις της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας».

Διότι, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα μας απαντήσει έπειτα ένας κρατούμενος: «ο σωφρονισμός μου δηλαδή μεταβάλλεται κάθε φορά που μεταβάλλονται οι πολιτικές αντιλήψεις της εκάστοτε εξουσίας;».

Ειδικότερα για την περίπτωση του κατάδικου Δημήτρη Κουφοντίνα, ο γ.γ. του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. διευκρινίζει πως:

  • Ανεξάρτητα από τις πράξεις για τις οποίες έχει καταδικαστεί και με απόλυτο σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους, πρόκειται για έναν κατάδικο που υπόκειται κατ’ ίσο τρόπο και μέτρο στους ίδιους νόμους που ισχύουν σε όλους τους κρατουμένους.
  • Δε ζήτησε να πάει εκεί που ο ίδιος θέλει όπως προπαγανδιστικά κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν.

-Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει την επιστροφή του κρατουμένου που δεν μπορεί να εκτίσει την ποινή του στις αγροτικές φυλακές, στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου εξέτιε την ποινή του προηγουμένως.

Αυτό στην περίπτωση Κουφοντίνα δεν συνέβη ενώ τα επιχειρήματα για την μη επιστροφή του στον Κορυδαλλό ανατρέπονται από την ίδια την πρακτική στο σωφρονιστικό αυτό κατάστημα.

-Ειδικά για το στάτους του απεργού πείνας, πρόκειται για ιδιαίτερο στάτους που δεν έχει ο κάθε κρατούμενος και ο κάθε κατάδικος, ο σωφρονιστικός κώδικας αναγνωρίζει τη διάκριση, και περιάγεται σε ειδικό νομικό καθεστώς, με βάση την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, ιδιαίτερα από τα σύγχρονα και πολιτισμένα κράτη.

Όπως τονίζει με νόημα ο Θέμης Σοφός: «μήπως να αφήσουμε στην άκρη τις νομικές συζητήσεις, να σωθεί ένας κρατούμενος απεργός πείνας εδώ και 59 ημέρες και κινδυνεύει να πεθάνει και να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ως
κράτος που πέθανε απεργός πείνας και να συνεχίσουμε τη συζήτηση αφού σωθεί η ζωή του;».

Για δηλώσεις κυβερνητικών περί αναγκαστικής σίτισης Κουφοντίνα ώστε να αποφευχθεί η ηρωοποίηση Κουφοντίνα με το θάνατο του, ο κ. Σοφός χαρακτήρισε τέτοιες δηλώσεις «εξόχως πολιτικές» και αναφέρθηκε στον νόμο περί ιατρικής δεοντολογίας όπου «δεν προβλέπεται η περίπτωση που ενδεχομένως η Πολιτεία θα ήθελε να αποφύγει, να γίνουν ήρωες».

Τέτοιου είδους αξιολογήσεις «προσεγγίζουν εκουσίως, εκ μέρους της Πολιτείας, την κοινωνική αναταραχή» είπε ο κ. Σοφός και τονίζει πως η Δημοκρατία δεν στρατοπεδεύει, δε θυμώνει, δεν εκδικείται, δεν στέκεται απέναντι ακόμα και στον αμετανόητο.

Το αίτημα Κουφοντίνα «θα πρέπει να τύχει ευηκόου ωτός, τουλάχιστον ότι τυγχάνει επεξεργασίας το αίτημα που έχει υποβάλλει. Δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω» κατέληξε ο Θέμης Σοφός.

Πηγή: avgi.gr