Κοτανίδου: Γίνεται διαλογή και όχι επιλογή ασθενών-“Καρφί” σε Μητσοτάκη για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

 Κοτανίδου: Γίνεται διαλογή και όχι επιλογή ασθενών-“Καρφί” σε Μητσοτάκη για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

Λεπτομέρειες για το πώς γίνονται οι εισαγωγές των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μετά το θέμα που έχει προκύψει με τις VIP ΜΕΘ που κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και προκάλεσε αναταράξεις τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση, έδωσε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.

«Είμαι πολύ στενοχωρημένη γι’ αυτά που ακούγονται. Οι γιατροί νιώθουν προσβεβλημένοι και απογοητευμένοι από όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα» ανέφερε.

Όπως ανέφερε , “Μετά από πρωτόγνωρη, πολύμηνη, συνεχιζόμενη μάχη με την πανδημία, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το προσωπικό των ΜΕΘ, με θλίψη και απογοήτευση, παρακολουθούμε τη συζήτηση περί της λειτουργίας των μονάδων εντατικής θεραπείας, είτε πρόκειται για την αδόκιμη αναφορά της περασμένης εβδομάδας περί ίδιας φροντίδας εντός και εκτός ΜΕΘ (σ.σ εννοώντας προφανώς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή), είτε οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί για διακρίσεις μεταξύ ασθενών”

Η κα Κοτανίδου μίλησε από την μια για αδόκιμη αναφορά της προηγούμενης εβδομάδας για ίδια φροντίδα ασθενών εντός και εκτός ΜΕΘ αλλά και για την αναφορά για κλίνες ΜΕΘ που φυλάσσονται για υψηλά πρόσωπα.

Επίσης ήταν ξεκάθαρη: «Δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή. Η διαλογή, αφορά πολύ σοβαρά επιστημονικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Είναι κριτήρια πέντε σελίδων και αφορούν 5 μεγάλες κατηγορίες ασθενών με διαβάθμιση από το 1 έως το 5.

«Στο νούμερο ένα, είπε, είναι οι ασθενείς σε αναπνευστική υποστήριξη που είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και στο 5 είναι οι άνθρωποι που είναι εγκεφαλικά νεκροί και η ΜΕΘ μπορεί να τους εξασφαλίσει έναν πιο αξιοπρεπή θάνατο».

Τονίστηκε επίσης ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά κριτήρια για την διαλογή ασθενών σε ΜΕΘ και πόσο μάλλον άλλου είδους κριτήρια όπως είναι η κοινωνική θέση κάποιου.

Όταν ρωτήθηκε για την θνητότητα η κα Κοτανίδου είπε ότι είναι νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτό και ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μετά την πανδημία. Σίγουρα, πάντως είπε, οφείλεται και στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που υπάρχει στην χώρα μας.
Παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και έδωσε τα εξής στοιχεία.

Θνητότητα

Σε ερώτημα σχετικά με την θνητότητα η κα Κοτανίδου είπε ότι είναι νωρίς να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με αυτό και ασφαλή συμπεράσματα θα μπορέσουμε να βγάλουμε μετά την πανδημία. Τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στα νοσοκομεία και μάλιστα σημείωσε ότι σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια θα έπρεπε ανά 5 κρεβάτια εντατικής να έχουμε 30 νοσηλευτές και εμείς έχουμε 10!

Κρεβάτια έχουμε. Δεν θέλουμε επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ αλλά στελέχωση των υπαρχόντων επεσήμανε, ενώ σημείωσε πως και η υψηλή θνητότητα στις ΜΕΘ που υπολογίζεται σε 50% με 60% σε όλη την χώρα σε όλη την διάρκεια της πανδημίας οφείλεται στον χαμηλό εμβολιασμό.

Χθες μέλη της Εταιρείας συναντήθηκαν με τον Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη και τον Υπουργό Επικρατείας Άκη Σέρτσο όπου έλαβαν τη διαβεβαίωση της Κυβέρνησης για την αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο των ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τη νοσηλεία των ασθενών που χρήζουν μονάδα εντατικής θεραπείας η κα Κοτανίδου διευκρίνισε ότι οι ΜΕΘ είναι διακριτός χώρος σε κάθε νοσοκομείο που λειτουργεί 24ωρες, 7 ημέρες την εβδομάδα, συμπλήρωσε η κα Κοτανίδου εξηγώντας πως στις ΜΕΘ υπάρχουν εξειδικευμένα μηχανήματα και εξειδικευμένη ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, που φροντίζουν ασθενείς, που είναι κατά κανόνα είναι εξαιρετικά βαρέως πάσχοντες.

Όταν οι κλίνες σε ΜΕΘ δεν επαρκούν η εισαγωγή των ασθενών σε μονάδα γίνεται με βάση κριτηρίων προτεραιότητας, που έχουν αποφασιστεί από το ΚΕΣΥ.

“Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την ανεύρεση κλίνης ΜΕΘ, προφανώς οι ασθενείς παραμένουν σε λίστα αναμονής και λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στο θάλαμο ή σε ειδικό χώρο, που έχει δημιουργήσει το κάθε νοσοκομείο, με συνεργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού της εκάστοτε κλινικής και της μεθόριο”, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε, πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ιδανική αντιμετώπιση των απειλητικών για τη ζωή θεμάτων για την υγεία των ασθενών αυτών, γίνεται στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ.

Σχετικά Άρθρα