Κορυφαίο στέλεχος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Θα διαλυθούμε εάν μπούμε σε κυβέρνηση με τη Ν.Δ”

 Κορυφαίο στέλεχος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Θα διαλυθούμε εάν μπούμε σε κυβέρνηση με τη Ν.Δ”

“Εάν συνεργαστούμε σε μία κυβέρνηση συνασπισμού με τη Ν.Δ, διαλυθήκαμε…”. Η φράση ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, γνωστού για την μετριοπάθειά του αλλά και για την μεγάλη πολιτική εμπειρία του, είναι ενδεικτική του κλίματος ευφορίας αλλά και προβληματισμού που επικρατεί στο τρίτο κόμμα της Βουλής, ιδιαίτερα μετά την εκλογή οργάνων όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης επέβαλε κατά απόλυτο τρόπο την βούλησή του.

Όπως προκύπτει από τις συνομιλίες που είχε το Libre, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αποφασισμένος να μην ανοίξει ούτε κατ΄ ελάχιστον οποιαδήποτε συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών. “Κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονικό”, λένε συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Προσανατολίζονται, όμως, προς μία τέτοια πιθανότητα, κάτι που εκτιμούν πως πρέπει να γίνει, αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος, μετά την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής και οπωσδήποτε πριν την δεύτερη με το σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση.

Όταν τίθεται το ερώτημα για την πιθανότητα συνεργασίας με τη Ν.Δ -εφόσον είναι πρώτο κόμμα και δεν έχει καταστεί εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις-, απαντούν σιβυλλικά. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, για παράδειγμα, είπε στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη (Ant1), όταν ρωτήθηκε σχετικά: “Δεν καταλαβαίνω γιατί τίθεται σε εμάς το ερώτημα. Ρωτήστε τον κ. Μητσοτάκη εάν θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, γιατί δεν τον ρωτάτε;”.

Η εκτίμηση του συνομιλητή μας στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι πως υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, ακόμα κι αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδειχθεί δεύτερο κόμμα αλλά με μικρή διαφορά από τη Ν.Δ. “Γιατί δεν βγαίνει κυβέρνηση συνεργασίας, εάν, για παράδειγμα, η Ν.Δ συγκεντρώσει κοντά στο 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κοντά στο 28%, κι εμείς 17 ή 18%;”. Εννοεί πως με άθροισμα των δύο κομμάτων που εξασφαλίζει αριθμό βουλευτών πάνω από 150 έδρες. Προφανώς πρέπει να συντρέξουν και άλλες παράμετροι, όπως το άθροισμα των πσοσοτών των κομμάτων εκτός Βουλής, ωστόσο το πολύπειρο στέλεχος θεωρεί εφικτό ένα τέτοιο σενάριο.

Εκείνο, ωστόσο, που έχει μεγάλη αξία είναι η δήλωση του σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αποδεχόταν μία (νέα) συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. Ως προς αυτό είναι σαφής: “θα διαλυθούμε”...

Σεραφείμ Κοτρώτσος