Κορονοϊός: Πώς η άρση των μέτρων έφερε το 6ο κύμα- Τι λένε Σαρηγιάννης, Εξαδάκτυλος- Στο κόκκινο τα ελληνικά νησιά

 Κορονοϊός: Πώς η άρση των μέτρων έφερε το 6ο κύμα- Τι λένε Σαρηγιάννης, Εξαδάκτυλος- Στο κόκκινο τα ελληνικά νησιά

Με περισσότερους από 1.000 ανθρώπους τη μέρα να κολλούν για δεύτερη φορά κορονοϊό και τις νοσηλείες να εμφανίζουν αργή αλλά σταθερή αύξηση, το 6ο κύμα του κοροναϊού ετοιμάζεται να ξεσπάσει μέσα στο καλοκαίρι.

Και δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, όπου οι πυρήνες επιπολασμού της νόσου στα νησιά προκαλούν ανοικτά τους σκληρούς δείκτες. Είναι και σε άλλες χώρες όπου οι μολύνσεις εκτοξεύονται. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Καρλ Λάουτερμπαχ, «προετοιμαστείτε χωρίς πανικό για καλοκαιρινό κύμα πανδημίας».

Σαρηγιάννης: Το αποτύπωμα θα φανεί σε 3 εβδομάδες

Η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε 3 εβδομάδες τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος στα λύματα «που δείχνουν αύξηση στη Θεσσαλονίκη αλλά όχι και στην Αττική.

«Η διασπορά της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει αρχίσει να δείχνει το αποτύπωμα της και μιλάμε για στελέχη που διαφεύγουν συστηματικά της ανοσίας και επαναμολύνουν εμβολιασμένους και μη», τόνισε επίσης o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Το ότι δεν υπάρχει πλέον πρόστιμο δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε μάσκα, επανέλαβε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια προστατεύουν μόνο από βαριά νόσηση ενώ αυξάνονται οι επαναμολύνσεις.

«Κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι εάν πέρασε ελαφρά την Όμικρον θα την ξαναπεράσει ελαφρά καθώς η άμυνα είναι μικρότερη όσο απομακρυνόμαστε από την τελευταία δόση εμβολίου», πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης συμφώνησε ότι «είναι στο χέρι μας να ξεφύγουμε» και ανέφερε ότι η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε τρεις εβδομάδες. 

Δεν αποκλείεται να έχουμε πάλι 50 θανάτους την ημέρα

«Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο των 100 θανάτων την ημέρα», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, χωρίς ωστόσο να αποκλείει τους 50 θανάτους την ημέρα.

«Οι σκληροί δείκτες είναι αποτέλεσμα κρουσμάτων πριν από 15 ημέρες. ‘Ήδη βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες. Αν δούμε αύξηση στις ΜΕΘ θα δούμε και στους θανάτους», ανέφερε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Αυξητική τάση στα κρούσματα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Τις τελευταίες 14 ημέρες αυξητική τάση – που ξεκινά από το 100% και φτάνει έως το 200% – σε νέες διαγνώσεις εμφανίζουν κάποιοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Άνδρος (+200%), η Ζάκυνθος (+125%), η Πάρος και η Κως (+100%). Έξαρση σε νέες λοιμώξεις εμφανίζουν, επίσης, η Ικαρία και η Λευκάδα.

Ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού στον εβδομαδιαίο μέσο όρο και στο σύνολο της χώρας παρουσιάζει αύξηση που πλησιάζει τη μονάδα και συγκεκριμένα, από το 4,40% σκαρφάλωσε στο 5,32%. (+0.92%)

Την ίδια στιγμή, σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο είναι, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ και ο δείκτης θετικότητας σε τρία μεγάλα και δημοφιλή νησιά και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη (23,4%), στη Μύκονο (22,91%) και στη Μήλο (19,26%).

Επίσης, διψήφιους αριθμούς στον ίδιο δείκτη εμφανίζουν η Ικαρία (13,3%), η Τήνος (13,7%) και η Ρόδος (10,7%). Λίγο κάτω από το 10% και η Νάξος (9,2%).

Στην Πάρο, το ποσοστό θετικότητας έχει φτάσει στο 16,22%, τη στιγμή μάλιστα που στο νησί σημειώνεται ταυτόχρονα και αυξητική τάση στα κρούσματα κατά 100%, ενώ αντίθετα στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, όπου εμφανίζεται επίσης υψηλή θετικότητα, η αυξητική τάση στα κρούσματα είναι μόλις 13% και 11% αντίστοιχα.

30.079 νεκροί

Η συνεργατική δράση των δύο υπερμεταδοτικών μεταλλάξεων της Ομικρον  κρατούν στη χώρα μας τον αριθμό των κρουσμάτων σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ακόμη και το Σάββατο, οι νέες μολύνσεις ήταν 7.163 ενώ το τελευταίο 24ωρο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τις 134.

Όλα αυτά, σε μία χώρα που από την αρχή της πανδημίας πέθαναν από τον ιό 30.079 άνθρωποι και που είδε πάνω από 3,5 εκατ. κατοίκους της να νοσούν. Στην Ελλάδα και την ευρωπαϊκή γειτονιά μας, η έλευση του 6ου κύματος, ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που συναποφασίστηκε να επέλθει η λεγόμενη κανονικότητα, καταργώντας μέτρα προφύλαξης όπως οι αποστάσεις και κυρίως οι μάσκες.

Μεταδοτικές

Οι δύο νέες μεταλλάξεις της Ομικρον, όπως διαπιστώνουν ειδικοί, είναι λιγότερο επικίνδυνες από το καταγωγικό τους μόρφωμα, όμως περισσότερο μεταδοτικές.

Από τη στιγμή που κάθε μέτρο προστασίας παρήλθε, οι μεταλλάξεις βρήκαν πρόσφορο έδαφος να μετασχηματιστούν και να τελειοποιήσουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που τους εξασφαλίζουν απρόσκοπτη εξάπλωση.

Οι ανησυχίες των ειδικών για μεγαλύτερη αύξηση νεκρών τις επόμενες εβδομάδες, εκφράστηκαν ήδη. Οι επικεφαλής των αρμόδιων Αρχών στη χώρα μας που έχουν επωμιστεί την ευθύνη παρακολούθησης της πανδημίας, επανέρχονται και υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας, όπου ο συγχρωτισμός είναι μεγάλος.

Το σύνθημα

Όμως από τη στιγμή που το σύνθημα δόθηκε, η απροθυμία για τη χρήση της μάσκας, εξαπλώνεται με την ίδια ευκολία που διασπείρεται ο ιός. 

Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος, προειδοποιεί ότι βρισκόμαστε στην έναρξη του 6ου κύματος της πανδημίας του κοροναϊού.

«Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου φαίνεται ότι έχουμε τη μεταστροφή και την αντικατάσταση του υπάρχοντος στελέχους Ο2 από τις υποπαραλλαγές Ο4 και Ο5, και αυτό αντανακλάται από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, την αύξηση της θετικότητας και όλων των παραμέτρων που μετριούνται καθημερινά και ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ.

Πάει το πέμπτο

Έχουμε διανύσει το πέμπτο κύμα και σύμφωνα με τις ενδείξεις βρισκόμαστε στην έναρξη του έκτου κύματος, το οποίο θα οφείλεται σε αυτές τις δύο υποπαραλλαγές», σημειώνει.

Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM, αναφέρει ότι ήταν κάτι αναμενόμενο «αφού άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προηγήθηκαν της Ελλάδας. Έχουμε το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία μάλλον πηγαίνει προς ύφεση αυτού του κύματος. Αλλά Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ αυξητική τάση. Ως εργαστήριο αναφοράς στην Περιφέρεια της Κρήτης και αναλύοντας ένα σημαντικό αριθμό δειγμάτων, βλέπουμε αφενός την αύξηση της θετικότητας να μεταβάλλεται ταχύτατα, και αφετέρου την αλλαγή των στελεχών, η οποία έχει συμβεί μέσα σε ημέρες».

Έκρηξη

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν αυτό το έκτο κύμα αναμένεται να είναι μεγάλο και αν θα δούμε έκρηξη κρουσμάτων, όπως πρόσφατα στην Πορτογαλία. 

Στις ΜΕΘ στη χώρα μας νοσηλεύονταν με κορονοϊό μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 99 άνθρωποι από τους οποίους οι 46 είναι ανεμβολίαστοι. Όμως και όσοι έκαναν την τρίτη δόση του εμβολίου, σταδιακά γίνονται προσφιλέστερος στόχος του ιού καθώς η ανοσία φθίνει.

Χάνουμε… ιδρώτα και αντισώματα.

Άνθρωποι που νοσούν με ήπια συμπτώματα δεν θέτουν τον εαυτό τους σε απομόνωση και η διασπορά γίνεται μεγαλύτερη.

Μάσκες

Πολλοί επίσης θέλουν τόσο πολύ να μην ξαναφορέσουν μάσκα, ώστε είναι αποφασισμένοι να υποστούν την ολιγοήμερη νόσηση εφόσον τύχει το κακό συναπάντημα, αρκεί να νιώσουν κομμάτι της συλλογικής συνείδησης που πασχίζει να απωθήσει στο ασυνείδητό της, τους καταναγκασμούς των εποχών της καραντίνας.

Υπό συνθήκες όπου ακόμη και στα λεωφορεία ή τα σούπερ μάρκετ πολύς κόσμος κυκλοφορεί χωρίς μάσκες, ενώ ο συνωστισμός στους χώρους διασκέδασης είναι πυκνότερος και από την προ κοροναϊού εποχή, οι μεταλλάξεις της Ομικρον έχουν μπροστά τους μία βεντάλια επιλογών για να επιλέξουν τα εξελικτικά τους χαρακτηριστικά. 

Οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει κανέναν υπαινιγμό για λήψη μέτρων μέσα στο καλοκαίρι αν τα πράγματα στραβώσουν. Έχουν όμως διαβεβαιώσει ότι το Σύστημα Υγείας είναι έτοιμο αν η πανδημία αναζωπυρωθεί.

Η διάρκεια

Οι εικόνες αυτή τη στιγμή στα δημόσια εικόνα δεν συνεπικουρούν αυτή την άποψη.

«Εκτιμώ ότι στη χώρα μας αυτό το κύμα θα είναι μικρότερο σε ένταση, σίγουρα θα αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και των ατόμων που θα χρειαστούν νοσηλεία. Πιθανά να έχουμε και σχετική αύξηση των θανάτων, αλλά δεν θα ομοιάζει με προηγούμενα κύματα, που πίεσαν πάρα πολύ το σύστημα υγείας. Και ελπίζω ότι θα είναι και μικρότερο σε διάρκεια», λέει ο Σουρβίνος.

Και το δια ταύτα: H άρση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, ειδικά σε ευπαθείς και ηλικιωμένους, είναι παράμετροι που μπορεί να αυξήσουν τον επιπολασμό και να μας οδηγήσουν σε μία έκρηξη κρουσμάτων. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι πάμε σε εκθετική αύξηση, αλλά θα πρέπει να δούμε τις επόμενες ημέρες, πώς θα εξελιχθεί η καμπύλη της πανδημίας».

Νέα εμβόλια

Σχεδιάζεται μάλιστα να είναι διαθέσιμα τρία εμβόλια, που θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κάθε ομάδας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

Τόσο ο Λάουτερμπαχ όσο και Σάαντε συνιστούν στους Γερμανούς να συνεχίσουν να φορούν μάσκα – η χρήση της οποίας πλέον δεν είναι υποχρεωτική – σε κλειστούς χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς και εκδηλώσεις, ιδιαίτερα μάλιστα εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Η χρήση μάσκας κρίνεται άλλωστε ως αποτελεσματικό μέτρο για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού, ενώ πλέον οι εκτιμήσεις ειδικών συνηγορούν στο ότι η προστασία από τα εμβόλια είναι μεν κρίσιμη για αποφυγή βαρέων επιπλοκών της νόσου, δεν καθιστούν ωστόσο αδύνατη την περίπτωση της μόλυνσης.

Θεόκριτος Αργυριάδης